„Najveći broj žrtava seksualnog nasilja starosti između 11 i 16 godina“

Institut za sudsku medicinu u partnerstvu sa Policijom Kosova i EULEX-om otpočeo je kampanju podizanja svesti pod nazivom „Progovori na vreme“. Naglašena je važnost očuvanja bioloških dokaza u slučajevima seksualnog nasilja.

Podeli ovaj članak sa:
 • Ilustracija (Foto Istock)

Statistika Instituta za sudsku medicinu pokazuje da je najveći broj žrtava seksualnog nasilja starosti između 11 i 16 godina.

„Cilj ove kampanje je da se podigne svest među školskom decom o važnosti očuvanja bioloških dokaza u slučajevima seksualnog nasilja, kao i da se pruže informacije o tome kako sačuvati takve dokaze, kako bi se pomoglo da se počinioci dovedu pred lice pravde“, navodi se u saopštenju EULEX-a dostavljenom medijima.

„Ovo je naš direktan doprinos kojim želimo da pomognemo žrtvama da dostignu pravdu i da prekinu tišinu koja okružuje one koji imaju nešto da kažu i one koji ih moraju saslušati”, kazala je specijalista sudske medicine na Institutu za sudsku medicinu Bergita Curi.

Direktor Instituta za sudsku medicinu Arsim Grdžaljiu rekao je da Institut ostaje posvećen pružanju najkvalitetnijih usluga žrtvama seksualnog nasilja.

„Ova kampanja podizanja svesti je pokušaj da, izvan naših zvaničnih dužnosti, pomognemo tim žrtvama. Pored toga, cilj ovakvog projekta jeste da se podstakne međuinstitucionalna diskusija, u cilju pospešivanja rešavanja takvih slučajeva na svim nivoima."

Zamenica direktora Instituta za sudsku medicinu Tarja Formisto, naglasila je da je vreme da se podigne javna svest o tome šta je seksualno nasilje i da se prošire informacije o tome kako postupiti i kako prijaviti slučaj seksualnog nasilja.

„To je svrha ove kampanje – jasni i jednostavni saveti i podrška za svakoga, kako bi svako od nas odigrao svoju ulogu u zaštiti dece i mladih od trauma i bola koje doživljavaju žrtve seksualnog zlostavljanja”, kazala je ona.

Bivša predsednica Kosova i direktorka „Fondacije Jahjaga“ Atifete Jahjaga, usredsredila se na žrtve koje su preživele seksualno nasilje tokom rata na Kosovu.

„Prošlo je više od dve decenije od kada je rat završen na Kosovu. Kako je vreme odmicalo, rane hiljada žena i muškaraca koji su silovani tokom rata nisu zaceljene, njihove duše se nisu odmorile. Noseći teret neizrecivog zločina, preživele žrtve seksualnog nasilja tokom rata na Kosovu još uvek nisu sklopile mir sa svojom prošlošću. Zato se svi mi moramo ujediniti, stati zajedno i stvoriti potrebni prostor i uslove da oni progovore“, navela je Jahjaga.

Kampanja „Progovori na vreme“ predviđa organizovanje niza edukativnih predavanja u 32 osnovne i srednje škole širom Kosova. Predavanja će održati stručnjaci Instituta za sudsku medicinu i predstavnici Policije Kosova, koji će pomoći u podizanju svesti školske dece o mogućim situacijama koje izlažu ranjive kategorije opasnosti da budu žrtve seksualnog nasilja.

Kampanja „Progovori na vreme“ trajaće do sredine naredne godine.

Ostale vesti

 • "Sajam turizma prilika za promociju Gračanice"

  Turistička organizcija Gračanice učestvovaće po sedmi put na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu. „Cilj je promocija Gračanice kao turističke destinacije i povećanje broja turista“, kazao je za RTV Kim direktor TO u Gračanici Boban Petrović.

 • Popović razgovarao sa studentima iz centralne Srbije

  Popović razgovarao sa studentima iz centralne Srbije

  Potpredsednik Srpske liste, predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović ugostio je sinoć i razgovarao sa oko 160 studenata i postdiplomaca univerziteta sa teritorije centralne Srbije, buduće lidere okupljene pri Fondaciji „Za srpski narod i državu“.

 • Srbija slavi Dan državnosti

  Srbija slavi Dan državnosti

  Srbija obeležava Dan državnosti, kao podsećanje na Sretenje 1804. godine, kada je podignuta revolucija i počelo oslobađanje od Turske, i isti datum 1835. godine, kada je donet prvi moderni ustav Srbije.

 • Pametne klupe uskoro u Gračanici

  Pametne klupe uskoro u Gračanici

  Na nekoliko lokacija u Gračanici uskoro će biti postavljene „pametne klupe“, koje će građanima, osim predaha, omogućiti punjenje mobilnih uređaja i korišćenje interneta.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane