Izvršena primopredaja posmrtnih ostataka bračnog para Petrović

Posmrtni ostaci bračnog para Petrović, Rade i Miće, iz Đakovice predati su predstavnicima Vlade Srbije, na administrativnom punktu Merdare.

Podeli ovaj članak sa:
  • Primopredaja posmrtnih ostataka na Merdaru (Foto Kim)

Bračni par Petrović je 1999. godine kidnapovan, a onda su pronađena njihova beživotna tela u okolini Đakovice, kod mesta zvanog "Bunker".

Forenzičari su utvrdili da je smrt nastupila egzekucijom. Članovi porodice Petrović ovlastili su predstavnike Vlade Srbije da u njihovo ime preuzmu posmrtne ostatke.

Predsednik Vladine komisije za rasvetljavanje sudbine nestalih osoba Veljko Odalović kaže da je bilo puno propusta i nesporazuma, ali da su prevaziđeni. Izrazio je nadu da će bar na ovaj način porodicama omogućiti mir.

"Prema informacijama koje mi imamo, u neposrednoj blizini bunkera bila su tri logora. U Virdžiniji, Auto-moto savezu i kod fabrike ’Metalik’. Imamo još jedan broj nestalih lica koja su izvesno bila tamo. Ima još kostiju koje će biti identifikovane, ali ne očekujemo da tu bude novih identifikacija", rekao je Odalović.

Željko Jović iz Kancelarije za KiM rekao je da je ovaj čin „težak, tužan i potresan“. On je dodao da će se truditi da izvrše pritiske svuda gde to bude bilo moguće.

"Insistiraćemo da se do kraja rasvetle svi zločini i insistirati da nam se što pre kaže gde su svi naši nestali. To je težak i mukotrpan proces za sve koji učestvju u tome, ali to ne sme biti izgovor, ni za sporost ni odugovlačenje, a svakako ne za skrivanje zočinaca i skrivanje činjenica kako doći do naših najmilijih", istakao je Jović.

Predsednica Unije srpskih udruženja porodica kidnapovanih i nestalih Silvana Marinković istakla je da je potraga za nestalima veoma spora.

„Ima još puno mesta gde treba da se radi ekshumacija, ali ceokupan proces ide jako sporo. Odugovlači se. Verovato oni imaju svoje političke razloge zbog kojih se odugovlači. Interes porodica je sasvim zapostavljen“, kazala je Marinkovićeva.

Na mestu zvanom Bunker kod Đakovice, 1999. godine pronađena su i tela petočlane porodice Šutaković.

Tela Đorđa i Darinke Šutaković i njihova tri maloletna sina porodicama će biti predata 10. septembra na punktu Kula, prema Crnoj Gori, jer porodica želi da ih sahrani kod Andrijevice.

Prema zvaničnim podacima, broj nestalih lica na Kosovu je 1653, od kojih je srpske nacionalnosti više od 500. Najviše je nestalih Albanaca.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane