Počeo drugi upisni rok na fakultetima Univerziteta u Prištini

Na Prištinskom univerzitetu sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici ostalo je slobodno 1086 mesta u drugom upisnom roku, što je za tridesetak mesta više u odnosu na prošlu godinu. U okviru drugog upisnog roka, u toku je polaganje prijemnih ispita, a nadležni ističu da mesta na fakultetima ima dovoljno.

Podeli ovaj članak sa:
 • PU u Kosovskoj Mitrovici (Foto Kontakt Plus)

Na deset fakulteta Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, u toku je drugi upisni rok. U ovom roku, do sada se su se prijavila 274 buduća studenta.

Prorektor za nastavu i studentska pitanja prof. dr Jovan Bazić za Kontakt Plus radio kaže da se i ove godine trend nastavlja kada je u pitanju interesovanje za pojedine fakultete, pa su tako i ove godine smerovi za informatiku na Tehničkom i Prirodno-matematičkom fakultetu, i Medicinski fakultet najatraktivniji za buduće brucoše.

“Neki drugi fakulteti i studijski programi uglavnom većina njih nema popunjena mesta i teško da će ih popuniti. To se prvenstveno odnosi na Poljoprivredni, Pravni i Ekonomski fakultet. Neverovatan paradoks je da ove godine nemamo ni jednog upisanog studenta na Filozofskom fakultetu na studijskom programu za filozofiju i na Fakultetu umetnosti na studijskom programu za grafiku”, rekao je on.

Prof. Bazić ističe da je na svim fakultetima broj upisanih studenata smanjen u odnosu na minule godine, ali naglašava da je broj upisanih studenata smanjen na svim univerzitetima u Srbiji.

“Naročito su smanjeni upisi na fakultetima iz oblasti društveno-humanističkih nauka, na nekim studijskim programima na Fakultetu tehničkih nauka. To je naprosto zbog toga što opada natalitet dece, a sa druge strane postoji veliki broj akreditovanih privatnih univerziteta I drugih visokoškolskih ustanova tako da je konkurencija jako velika”, naveo je Bazić.

Pojedini fakulteti Univerziteta u Prištini imaju isturena odeljenja u Gračanici, Ranilugu i Kraljevu. Kada je reč o programima koji se sprovode na ovdašnjim fakultetima velika pažnja posvećuje se naučno-istraživačkom radu,ali veliku prepreku predstavlja sloboda kretanja ističe Bazić, jer studenti iz zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova ne mogu da dođu i borave na području Kosova i Metohije, dok je profesorima omogućen boravak na dan-dva.

“Naravno naš Univerzitet pokušava na razne načine da dođe do drugih univerziteta. Mi smo članica Evropske asocijacije univerziteta od 2008. godine i potpisnici Magna povelje, tako da je naš Univerzitet priznat u Evropi i naše diploma važe u celoj Evropi, studira se po standardima Bolonjskog procesa koji su univerzalni. Ali naprosto postoje ti politički, limitirajući faktori na koje ne možemo da utičemo”, podvukao je on.

Prorektor za nastavu i studentska pitanja navodi, da je Univerzitet u Prištini razvio dugogodišnju saradnju u vidu razmene studenata i naučnih predavanja sa univerzitetima širom Srbije, u Ruskoj federaciji i u Turskoj. Zahvaljujući podršci Vlade Republike Srbije izdvojeno je 8 miliona evra za izgradnju zgrade Univerziteta, dok je za izgradnju zgrade Instituta za sudsku medicinu i patologiju izdvojeno oko 25 miliona dinara ističe Bazić.

“Projekat će biti gotov do polovine novembra. Do kraja zime treba da se sruši stara Osnovna škola “Branko Radičević” i da u martu krene izgradnja nove zgrade Univerziteta od 8000 kvadrata što će zaista biti jako lepo i zanimljivo. Time ćemo rešiti prostorne probleme za Pravni, Prirodno-matematički, Ekonomski fakultet, a rešićemo i probleme dela prostora za Tehnički i Filozofski fakultet”, istakao je Bazić.

Nakon drugog upisnog roka znaće se i tačan broj preostalih slobodnih mesta na fakultetima Univerziteta u Prištini, pa će biti odlučeno da li će se stvoriti uslovi i za treći upisni rok.

Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici trenutno broji oko 8.000 aktivnih studenata.

Ostale vesti

 • "Sajam turizma prilika za promociju Gračanice"

  Turistička organizcija Gračanice učestvovaće po sedmi put na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu. „Cilj je promocija Gračanice kao turističke destinacije i povećanje broja turista“, kazao je za RTV Kim direktor TO u Gračanici Boban Petrović.

 • Popović razgovarao sa studentima iz centralne Srbije

  Popović razgovarao sa studentima iz centralne Srbije

  Potpredsednik Srpske liste, predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović ugostio je sinoć i razgovarao sa oko 160 studenata i postdiplomaca univerziteta sa teritorije centralne Srbije, buduće lidere okupljene pri Fondaciji „Za srpski narod i državu“.

 • Srbija slavi Dan državnosti

  Srbija slavi Dan državnosti

  Srbija obeležava Dan državnosti, kao podsećanje na Sretenje 1804. godine, kada je podignuta revolucija i počelo oslobađanje od Turske, i isti datum 1835. godine, kada je donet prvi moderni ustav Srbije.

 • Pametne klupe uskoro u Gračanici

  Pametne klupe uskoro u Gračanici

  Na nekoliko lokacija u Gračanici uskoro će biti postavljene „pametne klupe“, koje će građanima, osim predaha, omogućiti punjenje mobilnih uređaja i korišćenje interneta.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane