“Škole spremne, đaci još spremniji”

Škole na centralnom Kosovu su spremno dočekale početak školske godine. Ove godine prvi razred je upisalo 1.100 đaka na teritoriji KiM.

Podeli ovaj članak sa:
 • Polazak u prvi razred(Foto Kim)

Škole na centralnom Kosovu koje rade po obrazovnom sistemu Ministarstva prosvete Republike Srbije spremno su danas dočekale svoje đake. Mališani koji su do škole došli u pratnji svojih roditelja nisu krili oduševljenje što polaze u prvi razred.

„Srećna sam što krećem u prvi razred, naučiću da čitam i pišem, i upoznaću nove drugare“, rekla je Milica Stanojević.

„Jedva sam čekla da krenem u školu zbog novih drugara, da naučim da čitam i pešem,“ rekla je Valentina Cvetković.

„Naučiću da čitam i pišem i upoznaću nove drugare“, rekla je Petra Aritonović.

Učiteljica Bojana Sekulić je prvi čas iskoristila da se upozna sa đacima, njihovim roditeljima i da im poželi uspešnu školsku godinu.

“Ovaj dan je podjednako bitan, kako za decu, tako i za roditelje. Nadam se da ćemo imati međusobnu saradnju i da ćemo zajedno rešavati sve probleme i biti tu za našu decu”, kazala je učiteljica.

Direktor O.Š. "Kralj Milutin" u Gračanici Vladimir Milkić kaže da je sve spremno za novu školsku godinu.

„Sve je spremno za početak nove školske godine, kao što ste mogli i da vidite. Učionice su okrečene, postavili smo novi nameštaj, klupe, stolice, nova vrata i table. Za sada je u prvi razred upisano 85 učenika, kažem za sada, jer će biti povećanja, imamo učenike koji se nisu upisali još, nisu dostavili dokumenta”, kazao je Milkić.

Osnovnu školu “Miladin Mitić” u Lapljem Selu po prvi put upisuje 53 đaka, što je više u odnosu na prethodnu godinu, kaže direktor škole Ljubiša Karadžić.

Ohrabrujuće je to, kaže on, što je ove godine u Čaglavici krenula prva predškolska grupa, što prošle godine nije bio slučaj.

“Prošle godine, ako se sećate, roditelji nisu želeli da tamo upisuju decu u predškolsko i nadam se da će ta grupa sledeće godine krenuti u prvi razred tamo. Nažalost, ove godine nije bilo đaka prvaka u Čaglavici”, kazao je Karadžić.

„Obrazovni sistem ključni stub opstanka na Kosovu“

Direktor Knacelarije za KiM Marko Đurić svim učenicima osnovnih i srednjih škola na Кosovu i Metohiji koji nastavu pohađaju po programima Republike Srbije čestitao je početak nove školske godine.

Đurić je svim učenicima poželeo „da svojim uspehom pokažu da naš narod, uprkos svim teškoćama, nepokolebljivo traje i opstaje na Кosovu“, navodi se u saopštenju.

On je naveo da će Republika Srbija nastojati da svim učenicima na KiM obezbedi najbolje moguće uslove za školovanje.

„Oko 16.500 učenika u naših 71 osnovnoj i 29 srednjih škola na Кosovu i Metohiji jesu garancija budućnosti našeg naroda u pokrajini, i zato je obrazovni sistem ključni stub njihovog opstanka“.

Nastavu u okviru obrazovnog sistema Republike Srbije, osim srpske, pohađaju i romska, goranska, bošnjačka i deca drugih naroda, „kojoj ćemo i nadalje nastojati da obezbedimo najbolje moguće uslove za školovanje i odrastanje“, napominje se u saopštenju.

 

 

Ostale vesti

 • Đorđević i Đurić o pomoći porodicama stradalih

  Đorđević i Đurić o pomoći porodicama stradalih

  Na inicijativu ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zorana Đorđevića održan je sastanak sa direktorom Kancelarije za KiM Markom Đurićem kako bi se razgovaralo o najboljim načinima za rešavanje problema koje imaju porodice kidnapovanih, nestalih i ubijenih lica na Kosovu i Metohiji.

 • Počinju Dani opštine Gračanica

  Počinju Dani opštine Gračanica

  Na praznik Male Gospojine 21. septembra, Opština Gračanica obeležava svoj dan. Ove godine tokom obeležavanja Dana opštine pripremljen je raznovrstan kulturni, umetnički i sportski program.

 • Vršnjačko nasilje, problem o kome se retko govori

  Vršnjačko nasilje, problem o kome se retko govori

  Da je vršnjačko nasilje problem za koji se zna da postoji, ali da se o njemu ne govori puno, slažu se komandir policijske stanice u Gračanici Bratislav Trajković koji navodi da „svi izbegavaju da prijave vršnjačko nasilje“ i novinar Ivan Miljković koji je nedavno radio istraživanje na ovu temu.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane