Vesti
Društvo

“Škole spremne, đaci još spremniji”

Škole na centralnom Kosovu su spremno dočekale početak školske godine. Ove godine prvi razred je upisalo 1.100 đaka na teritoriji KiM.
“Škole spremne, đaci još spremniji”
Polazak u prvi razred(Foto Kim)

Škole na centralnom Kosovu koje rade po obrazovnom sistemu Ministarstva prosvete Republike Srbije spremno su danas dočekale svoje đake. Mališani koji su do škole došli u pratnji svojih roditelja nisu krili oduševljenje što polaze u prvi razred.

„Srećna sam što krećem u prvi razred, naučiću da čitam i pišem, i upoznaću nove drugare“, rekla je Milica Stanojević.

„Jedva sam čekla da krenem u školu zbog novih drugara, da naučim da čitam i pešem,“ rekla je Valentina Cvetković.

„Naučiću da čitam i pišem i upoznaću nove drugare“, rekla je Petra Aritonović.

Učiteljica Bojana Sekulić je prvi čas iskoristila da se upozna sa đacima, njihovim roditeljima i da im poželi uspešnu školsku godinu.

“Ovaj dan je podjednako bitan, kako za decu, tako i za roditelje. Nadam se da ćemo imati međusobnu saradnju i da ćemo zajedno rešavati sve probleme i biti tu za našu decu”, kazala je učiteljica.

Direktor O.Š. "Kralj Milutin" u Gračanici Vladimir Milkić kaže da je sve spremno za novu školsku godinu.

„Sve je spremno za početak nove školske godine, kao što ste mogli i da vidite. Učionice su okrečene, postavili smo novi nameštaj, klupe, stolice, nova vrata i table. Za sada je u prvi razred upisano 85 učenika, kažem za sada, jer će biti povećanja, imamo učenike koji se nisu upisali još, nisu dostavili dokumenta”, kazao je Milkić.

Osnovnu školu “Miladin Mitić” u Lapljem Selu po prvi put upisuje 53 đaka, što je više u odnosu na prethodnu godinu, kaže direktor škole Ljubiša Karadžić.

Ohrabrujuće je to, kaže on, što je ove godine u Čaglavici krenula prva predškolska grupa, što prošle godine nije bio slučaj.

“Prošle godine, ako se sećate, roditelji nisu želeli da tamo upisuju decu u predškolsko i nadam se da će ta grupa sledeće godine krenuti u prvi razred tamo. Nažalost, ove godine nije bilo đaka prvaka u Čaglavici”, kazao je Karadžić.

„Obrazovni sistem ključni stub opstanka na Kosovu“

Direktor Knacelarije za KiM Marko Đurić svim učenicima osnovnih i srednjih škola na Кosovu i Metohiji koji nastavu pohađaju po programima Republike Srbije čestitao je početak nove školske godine.

Đurić je svim učenicima poželeo „da svojim uspehom pokažu da naš narod, uprkos svim teškoćama, nepokolebljivo traje i opstaje na Кosovu“, navodi se u saopštenju.

On je naveo da će Republika Srbija nastojati da svim učenicima na KiM obezbedi najbolje moguće uslove za školovanje.

„Oko 16.500 učenika u naših 71 osnovnoj i 29 srednjih škola na Кosovu i Metohiji jesu garancija budućnosti našeg naroda u pokrajini, i zato je obrazovni sistem ključni stub njihovog opstanka“.

Nastavu u okviru obrazovnog sistema Republike Srbije, osim srpske, pohađaju i romska, goranska, bošnjačka i deca drugih naroda, „kojoj ćemo i nadalje nastojati da obezbedimo najbolje moguće uslove za školovanje i odrastanje“, napominje se u saopštenju.

 

 Ostale vesti

Sneg na Brezovici
Ćudljivo vreme krajem maja višim planinskim predelima donelo je sneg. Pored Kopaonika, zabelela se i Brezovica.
  • 26.05.2020
Povratak u školske klupe 1. juna
U školama na centralnom Kosovu koje funkcionišu prema planu i programu Minstarstva prosvete Republike Srbije vrše se pripreme za povratak đaka koji je planiran za 1. jun. Narednog meseca će se održati i polaganje maturskog ispita kako za svršene osmake, tako i za buduće studente. Maturanti uveliko uče i pripremaju se za završni test.
  • 26.05.2020
Uprkos tome što je situacija u vezi sa pandemijom koronavirusa obećavajuća, o otvaranju administrativnih prelaza odlučivaće se tek posle 1. juna, tj. početka treće faze ublažavanja mera i nakon sprovedene analize o primeni istih, izjavio je za portal KoSSev, portparol kosovske vlade Perparim Krueziu.
  • 26.05.2020
Nov predmet za prvačiće
Od septembra đake prvake očekuje novi nastavni predmet pod nazivom Digitalni svet.
  • 25.05.2020
Gračanica: Počela isplata od 100 evra
Danas je počela isplata novčane pomoći u iznosu od 100 evra, u dinarskoj protivvrednosti, za sve građane koji su se prijavili. U Gračanici ispred pošte nije primećen veliki broj ljudi. Sa druge strane, ispred Komercijalne banke zatekli smo meštane koji su došli da podignu pomoć, koja je u toku prošle nedelje uplaćena na račune penzionera i korisnika socijalne pomoći.
  • 25.05.2020
Psihološkinja Đurđica Kazić rekla je u emisiji „Slobodno srpski“ da je sasvim izvesno da će pandemija koronavirusa ostaviti određene posledice po psihičko zdravlje jednog broja ljudi.
  • 25.05.2020