"Imenovanje Palmera pokazuje interesovanje za Balkan, ali su ciljevi nejasni"

Imenovanje Metjua Palmera za specijalnog američkog izaslanika za Zapadni Balkan pokazuje veće interesovanje američke administracije za region, ali su ciljevi i dalje nejasni, preneo je Glas Amerike.

Podeli ovaj članak sa:
  • Metju Palmer (Foto arhiva Kim)

Profesor Univerziteta Džons Hopkins, Danijel Server, smatra da imenovanje Palmera, osim većeg interesovanja, pokazuje i nameru administracije da požuri sa rešavanjem pitanja Kosova do izbora u SAD.

"Posle imenovanja bih se nadao jasnijoj politici SAD protiv promene granica i boljoj koordinaciji sa Evropom, ali se plašim da je namera da se požuri sa postizanjem sporazuma pre predsedničkih izbora u SAD u novembru 2020", rekao je američki stručnjak.

Server podseća da ima mnogo drugih otvorenih pitanja kada je reč o obnavljanju dijaloga između Beograda i Prištine i bržem postizanju rešenja.

"Nema mnogo smisla dok se ne okončaju izbori na Kosovu, formira nova vlada i razvije nova platforma za pregovore", dodao je Server.

Stručnjak za Balkan i predavač na Univerzitetu Džons Hopkins, Edvard Džozef, ocenio je da je imenovanje Palmera značajno iz nekoliko razloga.

"Prvo, signalizira veće interesovanje i posvećenost SAD Balkanu. Imenovanje specijalnog predstavnika nije odluka koja se donosi lako. Cilj je da predstavnik ima veće poštovanje jer direktno govori u ime državnog sekretara SAD. Jasno je da to pokazuje nameru SAD da imaju veći uticaj u regionu, verovatno i na tekuće rešavanje problema Kosova, između ostalih pitanja", rekao je Džozef.

On je dodao da je Palmer vešt i posvećen diplomata, dobro upućen u dinamiku dešavanja u regionu i da može biti vrlo efikasan u unapređenju ciljeva SAD.

Američki državni sekretar Majk Pompeo imenovao je visokog zvaničnika Stejt departmenta Metjua Palmera za svog specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan. Stejt department je saopštio da će Palmer "predvoditi napore na jačanju američkog diplomatskog angažmana u podršci miru, stabilnosti i prosperitetu regiona" i da će biti usmeren "na integraciju zemalja Zapadnog Balkana u zapadne institucije".

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane