EULEX: Ojačati komunikaciju sa udruženjima porodica nestalih

Sa svojom ekipom stručnjaka EULEX pruža tehničku pomoć kosovskom Institutu za sudsku medicinu u lociranju, identifikaciji i vraćanju posmrtnih ostataka nestalih lica porodicama, ističe se u saopštenju.

Podeli ovaj članak sa:
 • Zgrada EULEX-a u Prištini (Foto arhiva Kim)

Dvadeset godina nakon završetka sukoba iz 1998-1999. godine, još uvek se dodaju imena zvaničnom spisku nestalih. Broj nestalih trenutno iznosi 1653 lica. Da bi se postigao napredak u rešavanju sudbine nestalih neophodno je da interesne strane razmenjuju pouzdane i relevantne informacije, napominje se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje, da se mora se poboljšati koordinacija među akterima i ojačati komunikacija sa udruženjima porodica nestalih. Kontinuirana profesionalizacija policijskih i forenzičkih službenika mora ostati visok prioritet, zajedno sa doslednim sprovođenjem efikasnih i sveobuhvatnih strategija pretraživanja.

„Ovo je pitanje koje pogađa mnoge porodice ovde na Kosovu i u regionu, želim da pružim svoju podršku porodicama koje još uvek čekaju da saznaju sudbinu svojih najdražih. Dok je proces identifikacije po prirodi osetljiv, komplikovan i zahteva mnogo vremena, od presudnog je značaja da se on nastavi kako bi se pronašli odgovori o sudbini nestalih. EULEX je u ovoj oblasti dodelio kapacitete i nastaviće da pruža podršku kosovskim partnerima po potrebi”, rekao je vršilac dužnosti šefa misije EULEX, Bernd Tran.

Od početka mandata EULEX-a pa do danas, Misija je sprovela 639 terenskih operacija u cilju pronalaženja nestalih lica, uključujući 160 ekshumacija. Identifikovani su ostaci 449 pojedinaca, među kojima 306 nestalih lica.

Ostale vesti

 • Tači otputovao u SAD

  Tači otputovao u SAD

  Kosovski predsednik Hašim Tači, otputovao je u SAD, gde će prisustvovati prijemu koji povodom početka Generalne skupštine UN organizuje američki predsednik Donald Tramp.

 • KDI: Problemi u opštini Gračanica

  KDI: Problemi u opštini Gračanica

  U opštini Gračanica najveći problemi su putna infrastruktura, kanalizaciona mreža, snabdevanje pijaćom vodom, javni prevoz, upravljanje otpadom, ilegalne deponije i zagađenja rečnog toka Gračanke kroz Laplje Selo i Preoce. Svi ovi problemi navedeni su u katalogu koji je izradio Kosovski demokratski institut (KDI).

 • Na Mokroj Gori grafiti OVK

  Na Mokroj Gori grafiti OVK

  Na planini Mokra Gora koja se nalazi na severu Kosova u opštini Zubin Potok, po stenama su ispisani grafiti "UÇK" (OVK - Oslobodilačka vojska Kosova), navodi se u saopštenju koje je medijima dostavila Srpska lista.

 • Stigli lekovi za zdravstvene ustanove na centralnom Kosovu

  Stigli lekovi za zdravstvene ustanove na centralnom Kosovu

  Кamion sa lekovima namenjenim zdravstvenim institucijama u opštini Gračanica dopremljen je i isporučen jutros Кliničko bolničkom centru u Gračanici, odakle će biti distribuiran svim institucijama primarne i sekundarne zdravstvene zaštite.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane