Obeležena hramovna slava u manastiru Banjska

Svetom arhijerejskom liturgijom, koju je služio episkop raško-prizrenski Teodosije, obeležena je hramovna slava Prenos moštiju svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana. U porti manastira održana je kulturna manifestacija "Staro-srpski izvori Kosova i Metohije".

Podeli ovaj članak sa:
 • Sa liturgije (Foto TV Most)

U manastiru Banjska, drevnoj zadužbini kralja Milutina, povodom hramovne slave Prenos moštiju Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana, svetu arhijerejsku liturgiju, u prisustvu velikog broja vernika, služio je vladika raško-prizrenski Teodosije uz sasluženje sveštenstva i monaštva Eparhije.

“Daće Bog da ova svetinja još se obnovi, onako kako smo započeli, da se bratstvo umnoži, da naš narod ostane na ovim prostorima i da se stvore uslovi za život našeg naroda na ovim prostorima”, poručio je Teodosije.

Nakon liturgije, usledila je Sveta tajna pričešća i tradicionalna litija oko hrama.

Rezani su slavski kolači i određeni domaćini slave za narednu godinu.

Gramatama za postojanu ljubav prema svetoj pravoslavnoj veri i revnosnost prema hramu Božijem, vladika Teodosije odlikovao je Mirka Ristića i Ljubišu Miletića.

“Za svakog pravoslavnog hrišćanina, pogotovo nas Srbe koji živimo na KiM, ovo priznanje znači, a ova svetinja zaslužuje mnogo vise nego što joj dajemo ”, kaže za TV Most Ljubiša Miletić.

“Bio sam i ranije nagrađivan, a ovo mi je najdraže odlikovanje. Trudiću se da i dalje nastavim sa radom, dok me služi zdravlje”, rekao je Mirko Ristić.

U porti manastira, održana je kulturna manifestacija „Staro srpski izvori Kosova i Metohije“, u okviru koje su predstavljeni tradicionalni instrumenti, pesme i igre. Ovu manifestaciju, koja se više od tri decenije održava na području KiM, organizovao je Savez amatera Kosova i Metohije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Ostale vesti

 • Obeležena slava gradske crkve u Peći

  Obeležena slava gradske crkve u Peći

  Na liturgiji , povodom obeležavanja slave Usekovanja glave sv.Jovana preteče u Peći, sabralo se više od sto vernika, raseljenih Pećanaca ali i Srba izokolnih sela koji su i ovu priliku iskoristili da se okupe oko svog parohijskog hrama, poznatog i kao Mitropolija pećka.

 • „Ne smemo se odreći svojih svetinja, istorije i zemlje“

  „Ne smemo se odreći svojih svetinja, istorije i zemlje“

  "KiM i Raška su temelj bića ovog naroda, ma gde se on nalazio. I ako zaboravimo ovaj temelj, onda sami sebe zaboravljamo. Ako se odreknemo KiM i raške zemlje, onda se odričemo sebe i svega onoga svetoga što je ovaj narod rodio kroz vekove, a nadam se da toga neće biti", rekao je u jutrošnjoj besedi mitropolit crnogorski Amfilohije ispred crkve svetih apostola Petra i Pavla u Starom Rasu.

 • "Da nikad ne zaboravimo kosovski zavet, ne odreknemo se najsvetijeg"

  "Tokom istorije bilo je uspona i padova i naše države. Bilo je slobode i ropstva naše crkve, našeg naroda ali smo uvek uspravno gledali i koračali vođeni Sv. Savom i Sv. Nemanjom, rodonačelnicima srpskog roda. I pre svetog Save, ovaj hram najbolje svedoči,“ kazao je sinoć vladika Teodosije u besedi na obeležavanju milenijuma od prvog pisanog traga o postojanju današnje Eparhije raško-prizrenske, i 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane