Vesti
Drugi pišu

Kosovski istoričari traže od oca Save izvinjenje za "genocid"

Predsedništvo Udruženja kosovskih istoričara „Ali Hadri“, ogranak u Dečanima, oštro reaguje na izjave igumana manastira Visoki Dečani, oca Save Janjića, koji, kako navode, služi u albanskom pravoslavnom manastiru Dečani, manastiru koji su, kako dalje navode, uzurpirali srpski okupatori – od srednjovekovnog perioda. Izjava je sinoć data u Dnevniku informativnog programa Glasa Amerike.
Kosovski istoričari traže od oca Save izvinjenje za
Manastir Visoki Dečani (Foto Helikim)

U intervjuu za Glas Amerike, Iguman Janjić, pozivajući se između ostalog na nedavni rat na Kosovu, izjavio je: „Tokom rata manastir je pomagao albanskim građanima.“

„To nije tačno i ne odražava stvarnost. Manastir Dečani je tokom oslobodilačkog rata na Kosovu igrao negativnu ulogu i izveo antialbanske akcije. Podsećamo igumana Janjića da su još uvek sveže u našem sećanju crkvene službe u kojima su najviši poglavari manastira Visoki Dečani u ovom hramu okadili i poprskali svetom vodicom stotine srpskih paravojnih snaga koji su nakon toga počinili najteža krivična dela nad Albancima iz Dečana i okoline, ali i šire“, piše u reakciji.

Takođe je izjavio: „Manastir Visoki Dečani pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi“. Neistina je da manastir Dečani pripada srpskoj crkvi, već je manastir Dečani verski hram pravoslavnih Albanaca, koji je obnovljen na temeljima ilirsko-dardanijskog hrama, a manastir je sagradio Fra Vita Kuči (Fra Vita Kuçi) na zemlji Hake Kućija (Haka Kuçi) iz Dečana.

„Ovaj hram Albanaca zauzimaju srpski okupatori na čelu sa Stefanom Urošem III, Milutinovim sinom i ocem Stefana Dušana. U odnosima iz XVII veka, fra Kurbin, rimski papa, ne samo da opisuje manastir Dečani, on ističe da je u manastiru Dečani sreo albanske sveštenike“, piše u reakciji.

Između ostalog iguman Janjić je naglasio da: „Imamo kosovske dokumente, poštujemo kosovske zakone“. Potpuna drskost se vidi u ovim javnim izjavama, jer iguman Janjić ne poznaje i ne poštuje zakone Kosova, jer da je prihvatio novu realnost na Kosovu, našu država bi nazivao Republikom Kosovo, a ne kao „Kosovo i Metohija“.

Rukovodstvo ogranka „Ali Hadri“ u Dečanima, poziva igumana Janjića da povuče svoje izjave i izvini se za genocid koji su srpska država i narod počinili nad kosovskim Albancima iz Dečana.

„Takođe, tražimo od Igumana da se povuče od toga da provocira bezbednosnu situaciju u Dečanima, jer imanja i preduzeća Apiko i Iliria ne pripadaju manastiru Dečani, već imanja pripadaju ovim preduzećima i opštini Dečani. Podsećamo Savu i njegove podređene da nema Albanaca koji će preneti imovinu i preduzeća „Apiko“ i „Ilirija“ u vlasništvo manastira Dečani, jer je za nas odluka Ustavnog suda Republike Kosovo iz 2016. godine, neprihvatljiva i nesprovodiva zato što ovaj dokument legitimiše odluke iz Miloševićevog vremena nasilnih mera“, kažu istoričari.Ostale vesti

Lečenje korone u srpskim sredinama: Bolnice uglavnom ćute, a i građani
Novinari koji izveštaju iz srpskih sredina na Kosovu sve teže dolaze do informacija o stanju u zdravstvu, u vreme pandemije.
  • 07.08.2020
Pol Polanski stradanje srpskog naroda na Kosovu pretočio u knjige
"Na Kosovo sam došao u junu 1999. zajedno sa NATO trupama. I kao Amerikanac koji se o Kosovu informisao iz američkih medija, bio sam proalbanski orijentisan. Kao i većina nas koji smo bili tamo. Nedugo potom, doživeo sam da mi američki vojnici prilaze sa suzama u očima govoreći: "Podržali smo pogrešnu stranu!" Mogao sam to čuti skoro svakodnevno...", priča Pol Polanski za "Novosti".
  • 02.08.2020
Milioni evra za odbranu Tačija i Veseljija
Institucije u Prištini izdvojile su milione evra za pomoć bivšim vođama Oslobodilačke vojske Kosova kojima će se eventualno suditi u Hagu, ali zvaničnici ne iznose detalje kako se novac troši. Do sada, Hašima Tačija u Hagu zastupali su Pjer Ričard Prosper i Džefri Najs.
  • 25.07.2020
Kosovo: Užurbana preraspodela moći
„Aurea prima sata est aetas, kuae vindice nullo, sponte sua, sine lege fidem rectumkue colebat“. Bez zakona i sudija, govorio je Ovidije, tokom zlatnog doba „prevladala je spontana ispravnost u srcu“. Sada čak ni zakoni i sudije možda nisu dovoljni, navodi u autorskom tekstu Andrea Kapusela, nekadašnji šef Ekonomske jedinice u Međunarodnoj civilnoj kancelariji na Kosovu.
  • 07.07.2020
Radost i tuga Vidovdana
Bilo je mnogo stradanja, seoba i bekstava, mnogo muka i nevolja, ali naš narod se vraćao. Vraćao se spaljenim domovima i hramovima, mnogo puta ih obnavljao i započinjao iznova svoj život, piše za Politiku Živojin Rakočević.
  • 29.06.2020
Tiha ljubav i molitva
Vladika Teodosije je na ispraćaju istakao da je mati Isidora, uz pomoć Božiju, znala hrabro da izdrži sve nedaće u životu, a često i poniženja: „krhka telom bila je jaka duhom, verom i nadom u Gospoda”.
  • 21.06.2020