Vesti
Hronika

Obeleženo šesnaest godina od zločina u Goraždevcu

Parastosom u crkvi Uspenja presvete Bogorodice i obilaskom grobova ubijenih dečaka obeležena je 16. godišnjica zločina nad srpskom decom u Goraždevcu. Zbog nesaglasnosti roditelja ubijenih mladića Ivana Jovovića i Pantelije Dakića, spomen ploča na Bistrici nije postavljena.
Obeleženo šesnaest godina od zločina u Goraždevcu
Sa parastosa u crkvi (Foto Radio Goraždevac)

Pred oko stotinak žitelja Goraždevca parastos su služili iguman manastira Visoki Dečani Sava, iguman manastira Draganac Ilarion uz sasluženje lokalnih paroha.

„Uzeti su kao najlepši plod u svom detinjstvu. Nikada neću zaboraviti kada sam video to mesto zločina gde su se videli krv, patike i njihova odeća. Hvala Bogu, neki su se i oporavili i hvala Bogu da nije bilo više žrtava“, kazao je na početku svoje besede otac Sava.

On je rekao da se uz tugu, bol i sećanje na sve nevino postradale, istovremeno i „raduje Gospodu što nas nije ostavio i nije nas zaboravio“.

„I kao da čujemo pesmu da budemo dostojni i da živimo u miru i slozi, koja nas je vekovima okuplja. To je naša vera koja će nas očuvati, jer ako izgubimo veru, ništa nas neće sačuvati. To je vera koja je sačuvala i ovo selo kroz vekove, Srbe sirom KiM, na svim stratištima na kojima je naš narod stradao. Svi koji su činili zločine će sigurno odgovarati, ako ne pred sudom čovečijim, sigurno pred sudom Božijim“, kazao je arhimandrit Sava.

Otac ubijenog dečaka Panta Dakića rekao je novinarima da je sama misao na takav monstruozni zločin strašna i da je počiniocima mesto iza rešetaka.

“Istraga je obustavljena, pozvali su me lično kada je istraga obustavljena. Bila je tamo Slovenka i ona je jednostavno rekla (slegla) ramenima, meni je samo naređeno da obustavim”, rekao je otac pokojnog Panta Dakića.

Parastosu je prisustvovao i pomoćnik direktora kancelarije za Kosovo i Metohiju Zoran Bojić, koji je rekao da je Kancelarija imala u planu da postavi spomen ploču na mestu gde su stradala deca ali da se od toga odustalo zbog neslaganja porodica.

Trinaestog avgusta 2003. godine, na licu mesta ubijen je Ivan Jovović (19), dok je dvanestogodišnji Pantelija Dakić povredama podlegao u pećkoj bolnici. Bogdan Bukumirić (14), Đorđe Ugrenović (20), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13) tada su bili teško ranjeni.Ostale vesti

Merdare: Zaplenjeno preko 10.000 falsifikovanih evra
Na kontrolnom punktu Merdare noćas je zaplenjeno 10.500 falsifikovanih evra, saopštila je Uprava carine.
  • 01.08.2020
Na zidu ograde Pešića u Klini ispisana poruka
Preteća poruka na engleskom jeziku “killer” (ubica) ispisana je sinoć oko 19 sati na zidu ograde oko porodičnog doma srpskih povratnika Aleksandra i Vesne Pešić u Klini, potvrdio je za Kosovo Onlajn predsednik Privremenog organa opštine Klina Božidar Šarković.
  • 27.07.2020
Staro Gracko: Bol ne prestaje, vreme je da neko odgovara
Parastosom u Starom Gracku, kod Lipljana, obeležena je 21 godina od ubistva 14 srpskih žetelaca. Porodice stradalih i dalje čekaju pravdu i nadaju se da će počinioci biti pronađeni.
  • 23.07.2020
Godišnjica stradanja jeromonaha Stefana Purića
Danas se navršava 21 godina od stradanja jeromonaha Stefana Purića, koga su 1999. godine oteli, a potom i ubili pripadnici OVK u selu Budisavci kod Istoka, nedaleko od istoimenog manastira u kome je služio u metohu Pećke patrijaršije.
  • 19.07.2020
KM: Porodično nasilje i krađa novca
Kosovska policija tokom poslednja 24 sata registrovala je slučaj porodičnog nasilja, kao i krađu novca u severnom delu Mitrovice.
  • 19.07.2020
Godišnjica stradanja Srba i Roma u opštini Orahovac
Danas se obeležava godišnjica masovne otmice i egzekucije Srba i Roma u Orahovcu koju su počinili pripadnici tzv. Oslobodilačke vojske Kosova pre 22 godine. Tokom jula 1998. u opštini Orahovac život je izgubilo 47 ljudi, a kidnapovano je i odvedeno u zatvore i logore OVK-a više od 100 Srba i Roma i to pretežno civila.
  • 18.07.2020