Stočna pijaca u Gračanici: Prodavaca ima, ali kupaca sve manje

Utorak i petka su dani kada se u Gračanici na stočnoj pijaci mogu pazariti prasići i svinje po ceni od 1,50 evra do 2,70 evra.

Podeli ovaj članak sa:
  • Sto;na pijaca u Gračanici(Foto Kim)

Na stočnoj pijaci u Gračanici mogu se naći razne vrste prasića i svinja od jokširskse, koja je više zastupljenija, pa sve do Pijatren i Landers vrste prasića koji su manje masniji.

Prodavci dolaze iz okolnih sela iz Donje i Gornje Gušterice, Gnjilana pa čak iz Donje Budrige kako bi prodali svoju stoku i nešto zaradili. Svakog petka i utorka su na pijaci, kako kažu, prasića za prodaju ima ali je potražnja mala, a samim tim i zarada.

„Bavim se stočarstvom i poljoprivredom, sejem kukuruz i ostale žitarice na površini od 2 hektara, kod kuće imam još tri svinje prasilje. Danas sam doneo da prodam 9 praseta jokširkse vrste, ali kupaca nema, prasiće prodajem po ceni od 2, 40 evra po kilogramu“, rekao je Siniša Stojanović iz Gnjilana i dodao da je težak posao poljoprivrednika, ali da se od nečeg mora živeta.

„Skoro svakog utorka i petka sam na pijaci, prodajem prasiće i veliki svinje. Svinje od 100 kg prodajem po ceni od 1, 50 evra do 1, 70 evra po kilogramu, dok prasiće prodajem po ceni od 2,20 evra do 2,50 evra po kilogramu. Kupaca uvek imam, imam svoje redovne mušterije. Zbog dobrog kvaliteta, uvek prodajem pijatren vrstu koja ima čisto meso bez masnoće i landers vrstu prasića. Imam mini famu na kojoj imam oko sto prasića, i na fami sve sam radim, jer je tako najbolje“, rekao je Ljubiša Cveparović iz Donje Budrige.

„Na pijacu dolazim kada imam da prodam prasiće, danas sam došao da prodam pet prasića po ceni od 2,40 evra, ali kupaca danas nema, nadam se da će ih biti kasnije u toku dana“, rekao je Boban Grbić iz Donje Gušterice.

Prodavci na stočnoj pijaci kažu da uvek ima kupaca ali da je danas nešto slabija prodaja. Dok kupci smatraju da su prodajne cene visoke na pijaci, ima i onih koji ne odlaze na stočnu pijacu već imaju svoje stalne prodavce kod kojih kupuju.

„Pazarim na stočnoj pijaci najviše prasiće. Cene bi trebalo da su malo niže“, rekao je Veljko Jovanović iz Sušice.

„Ne odlazim na stočnu pijacu, po potrebi kupujem od poznatih prijatelja koji mi donese prasiće“, rekao je Zvonko Denić.

Više od četiri godine se stočna pijaca u Gračanici nalazi na lokaciji u blizini samog mosta tačnije na tridesetak metara od glavnog puta.

U novoj emisiji „Brazda“ pored priloga o stočnoj pijaci u Gračanici, možete pogledati priloge i naših kolega o profesoru biologije Radomiru Dimiću iz Gornjeg Kusca koji je u penziji i bavi se plasteničkom proizvodnjom paprike i paradajza, takođe savete stručnjaka iz stručnih službi o održavanju malina nakon berbe, kao i priču o Milanu Deniću iz Gotovuše koji se bavi malinarstvom.

Emisiju „Brazda“ realizuju televizije Mir, Herc, Puls i RTV Kim.

Emisiju „Brazda“ možete pratiti svake nedelje u terminu od 11 časova na RTV Kim, a ako nešto i propustite pogledajte reprizu emisije u ponedeljak od 10 časova i 30 minuta..

 

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane