Zvaničnici čestitaju Kurban bajram

Pripadnici islamske veroispovesti sutra slave Kurban bajram, jedan od dva najveća islamska praznika.

Podeli ovaj članak sa:
  • Fatih džamija u Prištini (Foto Yahoo)

Praznik Kurban bajram počinje dva meseca i deset dana posle Ramazana, a prvi dan se određuje prema pojavljivanju Mladog meseca.

Kurban-bajram ili praznik žrtve svake godine pada u različito vreme, jer je islamska lunarna godina za oko 11 dana kraća od one iz gregorijanskog kalendara.

Politički zvaničnici čestitali su praznik.

Đurič čestitao praznik

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić uputio je čestitke povodom sutrašnjeg Kurban bajrama starešinstvu i svim građanima islamske veroispovesti na Kosovu i centralnoj Srbiji.

U saopštenju Kancelarije za KiM Đurić ističe da bajramski dani uvek i iznova ukazuju na neprolazne vrednosti utkane u zajednički život, na razumevanje i poštovanje raličitosti i na značaj multietničkog i multikonfesionalnog sklada jednog društva.   

“Ujedno, ovaj veliki praznik je simbol brige prema bližnjima, simbol topline i radosti, susretanja i darivanja. Takođe, praznični dani nas sve zajedno podsećaju koliko je važno oprostiti, izmiriti se i okrenuti se siromašnima i nemoćnima, pomoći im i pružiti reči utehe”, rekao je Đurić.

Neka nam opšte dobro bude cilj kome ćemo zajedno težiti, a Кurban bajram još jedno nadahnuće zajedničkoj nameri da, pored mnogih izazova i iskušenja, istrajemo u afirmisanju vrlina, tolerancije i humanosti, u afirmisanju bogatstva koje donose etničke, kulturne i verske različitosti, napominje se u saopštenju.

"Sa željom da toplinu i radost uzvišenog praznika provedete u najlepšim duhovnim porukama islama, okruženi porodicom, prijateljima i komšijama, sa kojima muslimani na ovim prostorima vekovima dele istu sudbinu, još jednom vam čestitam Кurban bajram”, navodi se u saopšetnju.

Hodžić: Proslavite Kurban bajram u miru

Ministarka za administraciju lokalne samouprave Adrijana Hodžić čestitala je svim vernicima i velikodostojnicima islamske zajednice na Kosovu Kurban Bajram i poželela da svaki pojedinac i porodica ovaj praznik dočekaju i provedu u miru, zadovoljstvu, slozi i ljubavi.

"U ime ministarstva za administraciju lokalne samouprave i u svoje lično ime želim da ovaj najveći praznik provedete u miru i ljubavi. Svi zajedno moramo na svaki način da doprinesemo poštovanju kulturnih i verskih različitosti, zbog čega je važna sloga, tolerancija i razumevanje", poručila je Adrijana Hodžić.

Jevtić: Veliki praznici podsećaju na istinske vrednosti

Potpredsednik Vlade i ministar za zajednice i povratak u ostavci, Dalibor Jevtić svim vernicima islamske veroispovesti čestitao je praznik Кurban bajram uz želju da im praznični dani donesu mir, toleranciju, međusobno uvažavanje i razumevanje jer veliki praznici upravo podsećaju na istinske vrednosti.
 
“U ime Ministarstva za zajednice i povratak i u svoje lično ime, srdačno vam čestitam Кurban bajram. Svima nama koji živimo na Кosovu, jedni pored drugih i jedni sa drugima, mora biti i jeste cilj da očuvamo naše zajedništvo, prijateljstvo i razumevanje. Neka toplina praznika bude nadahnuće za bolji život na ovim prostorima.Zato učimo jedni od drugih i jedni druge da bi nam sve što činimo bilo dobro i da bi nam život u miru i blagostanju bio zajednički cilj".
 
Dalibor Jevtić u saopštenju ističe da svi vernici koji proslavljaju Kurban bajram provedu praznik u duhu običaja u porodičnoj sreći, okruženi svojim najbližima, porodicom i prijateljima.

"Neka ovaj i svi budući praznici budu praznici sreće i blagostanja među ljudima“, navodi se u čestitki Jevtića.

Petrović uputio čestitku

I predsednik SLS-a Slobodan Petrović čestitao je Bajram.

"U ime Samostalne liberalne stranke i u svoje lično ime čestitam Kurban Bajram građanima Kosova muslimanske veroispovesti u želji da ovaj veliki praznik doprinese širenju tolerancije, solidarnosti i međusobnog razumevanja, a svima donese zdravlje, radost i porodičnu sreću. Proslavite ove dane u duhu tradicije, uz međusobno uvažavanje, i neka oko vas uvek budu mir i razumevanje", napisao je Petrović u čestitki. 

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane