Vesti
Politika

Tanin traži obustavu gonjenja Dimovića

Tužilac u Mitrovici Šukri Sila dobio je još jedan zahtev Unmika u kome se traži obustava krivičnog postupka protiv Dejana Dimovića, piše prištinski Bota Sot.
Tanin traži obustavu gonjenja Dimovića
Akcija kosovskih specijalaca na severu (Foto Insajder)

Šef Unmika Zahir Tanin zatražio je od glavnog tužioca u Mitrovici da obustavi krivično gonjenje Dimovića, pripadnika misije Ujedinjenih nacija na Kosovu, prenosi Kosovo onlajn.

U odgovoru na taj zahtev Sila je pozvao Unmik da ukine imunitet Dimoviću i zatražio od Tanina da „pazi na ponašanje svog osoblja“ koje, prema navodima tužioca, napada policiju i pomažu kriminalnim grupama na severu u njihovim aktivnostima.

Kosovska policija je 28. maja ove godine izvela akciju na severu Kosova i tada su uhapšeni pripadnici Unmika Dejan Dimović i ruski državljanin Mihajlo Krasnočenkov, koji su, navodno, pokušali da zaustave pripadnike specijalne jedinice Kosova.

Protiv Dimovića je pokrenuta istraga, a prištinska štampa navodi, ne iznoseći dokaze, da je on „poznat i kao član paralelnih struktura na severu i agent srpskih tajnih službi“.

Dimović i Krasnočenkov su nekoliko dana nakon pritvaranja puštena na slobodu zbog oštrih reakcija visokih predstavnika UN.

Posle ukazane medicinske pomoći u Kosovskoj Mitrovici, Krasnočenkov je prebačen u Beograd na dalje lečenje, a Dimović je pušten na kućno lečenje.Ostale vesti

Hiseni pozvao Palmera da SAD aktivno prisustvuje Briselskom dijalogu
Kosovski koordinator u procesu dijaloga sa Srbijom Skender Hiseni sastao se danas u Vašingtonu sa specijalnim izaslanikom američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmerom, koji je Hiseniju naglasio da SAD ceni konstruktivnu posvećenost vlade i svih kosovskih institucija u procesu dijaloga.
  • 03.08.2020
Pompeo odbio da primi Hisenija?
Majk Pompeo je odbio da se sastane sa koordinatorom za dijalog između Kosova i Srbije Skenderom Hisenijem, navode diplomatski izvori u Vašingtonu, piše Ljajmi. Kosovski koordinator za dijalog demantovao je ove navode.
  • 03.08.2020
Vulin: Ideja Velike Albanije najveća bezbednosna pretnja
Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da je najveća bezbenosna pretnja za region ideja Velike Albanije, ali da Srbija „pažljivo motri“ situaciju.
  • 03.08.2020
Hiseni sutra u Vašingtonu o dijalogu sa Srbijom
Koordinator kosovske vlade u dijalogu sa Srbijom Skender Hiseni stigao je u Vašington gde će se sutra ujutru sastati sa američkim državnim sekretarom Majklom Pompeom i specijalnim predstavnikom SAD za zapadni Balkan Metju Palmerom, prenosi Gazeta Ekspres.
  • 02.08.2020
Dačić: Dosta sa lažima o priznanju Kosova
Dosta je više gnusnih laži da su vlast u Srbiji i predsednik Aleksandar Vučić spremni da priznaju nezavisnost Kosova, kao što je danas, po ko zna koji put, rekao Boško Obradović, izjavio je danas predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić.
  • 01.08.2020
Obradović: Vučić spreman da prizna Kosovo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je dokazao da je spreman na sve kako bi se održao na vlasti i apsolutno sam ubeđen da je spreman da potpiše i nezavisnost Kosova, izjavio je za portal Nova.rs predsednik pokreta „Dveri“ Boško Obradović.

  • 01.08.2020