Vesti
Politika

"Teško je rešiti pitanje Kosova u sezoni izbora"

Bivši zvaničnik Pentagona zadužen za Balkan Majkl Karpenter ocenio je da bi predstojeći izbori na Kosovu, kao i izbori u Srbiji 2020. godine, mogli da uspore postizanje sporazuma između Beograda i Prištine.
Majkl Karpenter (Foto Glas Amerike)

Karpenter je u izjavi za Glas Amerike rekao da je sezona izbora veoma loš momenat za dogovaranje međunarodnih sporazuma.

"Činjenica da Kosovo nema premijera je velika prepreka, a vreme izbora je takođe zgodno za one koji zastupaju tvrđe političke stavove, što je loše za postizanje dogovora. Ne bih rekao da je dogovor nemoguć, ali se čini malo verovatnim", rekao je aktuelni direktor "Pen Bajden centra".

Prema njegovim rečima, čini se da su unutrašnje političke prilike u Srbiji i na Kosovu takve da bi ideja o razmeni teritorija mogla da uspe, ali još nije došlo do tog trenutka, ni na Kosovu, ni u Srbiji.

"Ako ne uspe ideja o razgraničenju između Srbije i Kosova, ne vidim šta je plan B", izjavio je Karpenter i dodao da je Srbiji potrebno ponuditi nešto konkretnije i brže od članstva u EU za priznavanje nezavisnosti Kosova.

"Ne verujem da bi nastavak dijaloga, onako kako ga je vodila Federika Mogerini, vodio nečem konkretnom. Mislim da bi Srbija, ako bi htela da prevaziđe tu barijeru i prizna nezavisnost Kosova, morala da dobije nešto veoma konkretno zauzvrat, nešto što će građani osetiti kao vredno", rekao je on, ali je dodao da tako nešto "još nije na stolu".

Karpenter je dodao da sadašnja američka administracija želi da istraži svaki ugao i iskoristi priliku da reši spor između Srbije i Kosova.

"Ali na kraju će se sve svesti na dogovor velikih igrača, među kojima su Amerika i EU, i na sporazum koji postignu lideri na terenu, što neće biti nimalo lako, bez obzira na to ko je na vlasti u Vašingtonu", dodao je on navodeći da podrška ideji o razmeni teritorija nema veze sa partijskim podelama u Americi.

Pominjući eventualnu ulogu Rusije, Karpenter je rekao da je iz "perspektive Moskve bolje da se održi konflikt između Kosova i Srbije jer to dozvoljava Rusiji da se predstavlja kao čuvar srpskih interesa i protivnik Kosova".

"To geopolitički doprinosi Moskvi jer sprečava da se Srbija približava Zapadu, Briselu i Vašingtonu. Ne mislim da je Kremlju u interesu da se ovo pitanje reši", ocenio je američki zvaničnik.

Karpenter se ponovo osvrnuo na izjavu šefa srpske diplomatije Ivice Dačića o pozivu da srpska dijaspora podrži američkog predsednika Donalda Trampa na predstojećim izborima u SAD.

"Dačić može da podržava koga hoće, to je njegovo pravo. Ja samo ne mislim da je to pametan diplomatski potez da ministar spoljnih poslova Srbije polaže sve nade u jednu političku partiju u SAD. Oko Srbije i Zapadnog Balkana generalno u Americi postoji konsenzus obe partije i mislim da bi za Srbiju bilo bolje da tako i ostane, a ne da se nešto politizuje", naveo je on.

"Ja samo postavljam pitanje koliko je Dačićev potez pametan, a on može da podržava koga hoće. Ne znam hoće li ga Srbi u Americi poslušati, ali može da radi šta hoće", rekao je Karpenter za Glas Amerike.Ostale vesti

Usvojen nacrt zakona o suzbijanju pandemije koronavirusa

Poslanici kosovske Skupštine izglasali su danas nacrt zakona o sprečavanju i suzbijanju pandemije Kovida-19.

  • 07.08.2020
Ako bude usvojen u svom trenutnom formatu, Zakon o vrednostima OVK će potkopati lokalne i međunarodne napore da dodatno jača poštovanje osnovnih prava na Кosovu, poruka je EU na najavljeno usvajanje ovog zakona u kosovskoj Skupštini.
  • 07.08.2020
„Postoji mogućnost obaranja vlade“
Poslanik Pokreta Samoopredeljenje, Redžep Seljimi, izjavio je da je ta stranka počela sa prikupljanjem potpisa za predlog izglasavanja nepoverenja Hotijevoj vladi,  te da imaju dovoljan broj glasova. Analitičari veruju da je obaranje vlade moguće.
  • 07.08.2020
Vučić o dijalogu: Hoćemo suštinske razgovore koji rešavaju probleme
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, govoreći o dijalogu sa Prištinom, rekao da je Beograd želi da razgovori budu suštinski, a ne formalni i da oni rešavaju probleme.
  • 07.08.2020
Skupština Kosova danas razmatra zakon o OVK
Skupština Kosova će od 11 sati će razmatrati Nacrt zakona o prevenciji i borbi protiv kovida-19 na Kosovu i Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK, piše Koha.
  • 07.08.2020
Hiseni očekuje sporazum za 12 meseci ili neuspeh dijaloga
Koordinator kosovske vlade u dijalogu Skender Hiseni izjavio je da su zapadne sile pružile mogućnost Prištini i Beogradu da u narednih 12 meseci postignu sporazum ili će proces pomirenja potpuno da propadne.
  • 07.08.2020