Laplje Selo: Obeležena Sveta Petka, zaštitnica žena

Liturgijom, litijom i rezanjem slavskog kolača u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu proslavljen je praznik posvećen ovoj svetiteljki.

Podeli ovaj članak sa:
  • Obeležavanje Svete Petke u Laljem Selu (Foto Kim)

U crkvi posvećenoj ovoj svetiteljki u Lapljem Selu, liturgiju je služio iguman manastira Draganac otac Ilarion, uz sasluženje seoskog paroha Bojana Krstića i prištinskog paroha Saše Mitrovića.

Nakon liturgije je presečen slavski kolač koji je ove godine pripremila porodica Ristić iz Lapljeg Sela, a osvećena je i sveta vodica.

„Draga braćo i sestre, danas smo zablagodarili gospodu Bogu kroz svetu liturgiju, sjedinili se sa Hristom kroz veliku Svetu tajnu pričešća, uzneli molitve Prepodobnoj mučenici Paraskevi zajedno sa našim po blagoslovu, igumanom manastira Draganac ocem Ilarionom, ocem Sašom i našim domaćinom Đorđem Ristićem. Hteo bih da se zahvalim i svima vama koji ste na bilo koji način doprneli ovoj svetinji, bilo svojim dobrovoljnim prilozima, radom i trudom. Zato iskreno molim da gospod Bog preko svoje ugodnice Prepodbne mučenice Paraskeve daruje svima vama blagoslov, izobilje i svako dobro u ovom životu“, rekao je otac Bojan nakon liturgije.

Iako je radni dan, liturgiji u crkvi Svete Petke prisustvovao je veliki broj vernika kako iz Lapljeg Sela tako i iz ostalih mesta na teritoriji opštine Gračanica. Među njima je bilo i dosta dece.

„Svake godine dolazimo u ovu crkvu, kako bi nam pomogla Sveta Petka“, rekla nam je Zorica Arsić iz Gornje Gušterice.

„Čini mi se da je prošle godine bilo više naroda, ove godine je nešto manje. Seli se narod, mada mi, hvala Bogu, ne planiramo da idemo odavde“, kazala je Gordana Stakić iz Ugljara.

„Nadam se da ća naš narod opstati ovde, to mi je najveća želja“, kazao je Velimir Simić.

Sveta Petka je ispred crkve u Lapljem Selu okupila i veliki broj uličnih prodavaca kod kojih se mogu kupiti različite igračke, nakit, ali i brojanice i ikone.

„Ovo je sve ručni rad, prodajem ikone, flaše, čaše, činije za žito“, kazao je Miodrag Stamenković.

Prepodobnoa mati Paraskeva, u narodu poznatija kao Sveta Petka je veoma poštovana svetiteljka i u narodu važi za zaštitnicu žena.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane