Vesti
Hronika

Silvana Arsović ponovo daje iskaz kao osumnjičena u slučaju Ivanović

Dugogodišnja saradnica i prijatelj ubijenog srpskog političara Olivera Ivanovića - Silvana Arsović, dobila je danas po treći put poziv da se javi na saslušanje kao osumnjičena u okviru istrage ubistva srpskog političara.
Silvana Arsović ponovo daje iskaz kao osumnjičena u slučaju Ivanović
Spomen ploča ubijenom Oliveru Ivanoviću (Foto Kim)

„U šoku je kao i prethodna dva puta i normalno je da će se odazvati kao i do sada što je činila“, za KoSSev kaže takođe Ivanovićeva saradnica i odbornica GI SDP Ksenija Božović.

Arsović je poziv stigao na kućnu adresu da se sutra u 09:30 javi Specijalnom tužilaštvu Kosova u Prištini, koje vodi ovu istragu.

„Interesantni su momenti kada se Silvana poziva opet na saslušanje i šta to može sada posle 19 meseci od ubistva da iznese kao novi detalj, pošto je već ispitivana?!“, kaže Božović, naglašavajući da je rezignirana time kako se odvija istraga.

Božović kaže da neće da prejudicira, ali i ne može da ne primeti da poziv stiže „u trenutku kada su u javnosti prethodno objavljena konkretna imena“ srpskih opozicionara, među kojima i onih iz GI SDP, u vezi sa uzajamnim dogovaranjem ovog bloka oko budućeg zajedničkog političkog delovanja.

Za Silvanu Arsović kaže da javnost odlično zna koliko je bila lojalna Ivanoviću.

„Ne može da bude okrivljena ni za šta drugo. Zna se da mu je bila godinama ne samo najbliža saradnica, već i najodaniji prijatelj“, rekla je Božović.

Božović je i danas podsetila na trenutke neposredno nakon ubistva, odnosno „odbijanje“ da Ivanovićevi saradnici pregledaju video zapise, i nasuprot tome, insistiranje da ih policija „uzme što pre“.

„Mi smo bili u bolnici, još uvek nismo znali da je Oliver preminuo, kada su nas u najvećoj žurbi odatle uzeli i doveli u kancelariju da im predamo video snimke, a nisu imali sudski nalog. Toliko su insistirali, da jedino što sam mogla jeste da tražim da dođu advokati, što se i desilo, i uzeli su snimke bez naloga, ali u njihovom prisustvu“, objašnjava ponovo.

Na pitanje ko je insistirao, Božović objašnjava da je bilo više lica i da su se predstavili kao istražni organi iz Prištine i Mitrovice.

„Nama nasuprot tome nisu dali da vidimo video snimke, iako smo zatražili“, kaže Božović.

Zvaničnica GI SDP je ponovo iskazala nezadovoljstvo time što istraga tapka u mestu, i što se, kako kaže, istinski krivci - počinioci i nalogodavci ne procesuiraju.

Vlajić: Policija ima pravo da uzme svaki dokaz

Sa druge strane, advokat Nebojša Vlajić kaže da policijskim organima nije trebao sudski nalog da bi uzeli snimke.

„Policija ima pravo da uzme svaki dokaz. Ne treba im nikakav nalog. Došli su da obave uviđaj, radili su po instrukcijama javnog tužioca koji je bio tog dana, video sam ga u bolnici. Imaju pravo da uzmu kamere. Kad bi se neko usprotivio da uzmu kamere, tada bi bio uhapšen i optužen za ometanje dokazivanja“.

Podsetimo, Silvana Arsović, dugogodišnja sekretarica i saradnica Olivera Ivanovića, osumnjičena je za „pomaganje u izvršenju krivičnog dela teško ubistvo“ u slučaju Olivera Ivanovića. Ona je krajem novembra prošle godine, samo par dana nakon akcije hapšenja osumnjičenih za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića u zgradi Grej u Kosovskoj Mitrovici, takođe sprovedena na saslušanje u Prištinu, posle čega joj je određeno zadržavanje. Puštena je posle noći u pritvoru i tada, kako je objašnjeno, nije bila u stanju da se pojavi pred medijima.

Uskoro će biti 19 meseci od ubistva najpoznatijeg srpskog političara sa Kosova i Metohije. Nijedna optužnica još uvek nije podignuta i sudski postupak nije počeo.Ostale vesti

Merdare: Zaplenjeno preko 10.000 falsifikovanih evra
Na kontrolnom punktu Merdare noćas je zaplenjeno 10.500 falsifikovanih evra, saopštila je Uprava carine.
  • 01.08.2020
Na zidu ograde Pešića u Klini ispisana poruka
Preteća poruka na engleskom jeziku “killer” (ubica) ispisana je sinoć oko 19 sati na zidu ograde oko porodičnog doma srpskih povratnika Aleksandra i Vesne Pešić u Klini, potvrdio je za Kosovo Onlajn predsednik Privremenog organa opštine Klina Božidar Šarković.
  • 27.07.2020
Staro Gracko: Bol ne prestaje, vreme je da neko odgovara
Parastosom u Starom Gracku, kod Lipljana, obeležena je 21 godina od ubistva 14 srpskih žetelaca. Porodice stradalih i dalje čekaju pravdu i nadaju se da će počinioci biti pronađeni.
  • 23.07.2020
Godišnjica stradanja jeromonaha Stefana Purića
Danas se navršava 21 godina od stradanja jeromonaha Stefana Purića, koga su 1999. godine oteli, a potom i ubili pripadnici OVK u selu Budisavci kod Istoka, nedaleko od istoimenog manastira u kome je služio u metohu Pećke patrijaršije.
  • 19.07.2020
KM: Porodično nasilje i krađa novca
Kosovska policija tokom poslednja 24 sata registrovala je slučaj porodičnog nasilja, kao i krađu novca u severnom delu Mitrovice.
  • 19.07.2020
Godišnjica stradanja Srba i Roma u opštini Orahovac
Danas se obeležava godišnjica masovne otmice i egzekucije Srba i Roma u Orahovcu koju su počinili pripadnici tzv. Oslobodilačke vojske Kosova pre 22 godine. Tokom jula 1998. u opštini Orahovac život je izgubilo 47 ljudi, a kidnapovano je i odvedeno u zatvore i logore OVK-a više od 100 Srba i Roma i to pretežno civila.
  • 18.07.2020