Vesti
Politika

Đurić o promeni vlasti u Prištini: Srbi nemaju čemu posebno da se nadaju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić smatra da će na vlast u Prištini ponovo doći neko ko ima tvrdu poziciju prema Srbima.
Đurić o promeni vlasti u Prištini: Srbi nemaju čemu posebno da se nadaju
Marko Đurić (Foto arhiva Kim)

Marko Đurić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, ponovio da je neophodno da Priština ukine takse kako bi se dijalog obnovio i krenulo putem bilo kakve normalizacije odnosa.

"Takse su na snazi od 21. novembra. Gotovo cela godina prođe, a da niko iz međunarodne zajednice nije preduzeo ništa. Vreme je da se prekine sa ćutanjem i da se gazi međunarodno pravo", rekao je Đurić.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju rekao je da, kada je reč o promeni vlasti u Prištini, Srbi nemaju čemu posebno da se nadaju.

"Ko god da bude na vlasti, biće neko od predstavnika separatista. Vrlo je verovatno da će ih predstavljati neko poznato lice, neko ko se takmiči ko će da zauzme tvrđu poziciju prema Srbima. Naše je da radimo za Srbe, i to radimo kroz 149 projekata podrške", istakao je Đurić.

Govoreći o gonjenju ljudi koji su na Kosovu počinili ratne zločine, Đurić je rekao da je Srbija uvek bila dosledna da se kazne ratni zločini bez obzira na nacionalnost.

"Ako je neko od separatista mislio da je van pravde, treba da zna da ratni zločin ne zastareva. Za razliku od njih i nekih drugih, u Srbiji postoji jasna podela vlasti i neću da se u političkom smislu mešam u rad pravosuđa. Kao građanin mogu da kažem da sam ponosan što ne odustajemo od gonjenja najokorelijih albanskih zločinaca", istakao je direktor kancelarije za KiM.

Podsetio je da Srbija vrlo čvrsto odbija da odustane od gonjenja jer porodice, dodaje, zaslužuju pravdu.

Kancelarija za prikupljanje i dokumentovanje ratnih zločina nad Albancima u Đakovici je Specijalnom tužilaštvu u Prištini predala 12 tužbi protiv Srba, tereteći ih za ratne zločine.

Đurić je rekao da je Beograd upozoravao na hajku protiv Srba.

Smatra da napadi na porodicu predsednika Vučića imaju veze sa njegovim odnosom prema pitanju Kosova i Metohije.

 



Ostale vesti

Avdulah Hoti:

Premijer Kosova Avdulah Hoti poručio je povodom patroliranja Vojske Srbije kod Kosovske Kamenice zajedno sa Kforom da su granice Kosova sigurne i da nema mesta za paniku.

  • 08.08.2020
Vejvoda: Brisel će insistirati na ispunjavanju dogovora o ZSO
Stalni član Bečkog instituta društvenih nauka i direktor "Jurops Fjučr Pridžekt" Ivan Vejvoda ocenio je da će Evropska unija (EU) insistirati na ispunjavanju dogovora Beograda i Prištine iz aprila 2013, prenosi Beta.
  • 08.08.2020
Prekinuta sednica, DSK traži izmene nacrta zakona o OVK
U kosovskoj skupštini prekinuta je rasprava o nacrtu zakona o zaštiti vrednosti bivše Oslobodilačke vojske Kosova, kojim se "svaki javni zvaničnik i građanin Kosova obavezuje da poštuje i štiti ratne vrednosti utvrđene i štiti imidž OVK". Rasprava će biti nastavljena u četvrtak, sledeće nedelje.
  • 08.08.2020
Usvojen nacrt zakona o suzbijanju pandemije koronavirusa

Poslanici kosovske Skupštine izglasali su danas nacrt zakona o sprečavanju i suzbijanju pandemije Kovida-19.

  • 07.08.2020
Ako bude usvojen u svom trenutnom formatu, Zakon o vrednostima OVK će potkopati lokalne i međunarodne napore da dodatno jača poštovanje osnovnih prava na Кosovu, poruka je EU na najavljeno usvajanje ovog zakona u kosovskoj Skupštini.
  • 07.08.2020
„Postoji mogućnost obaranja vlade“
Poslanik Pokreta Samoopredeljenje, Redžep Seljimi, izjavio je da je ta stranka počela sa prikupljanjem potpisa za predlog izglasavanja nepoverenja Hotijevoj vladi,  te da imaju dovoljan broj glasova. Analitičari veruju da je obaranje vlade moguće.
  • 07.08.2020