Vesti
Politika

Priština najavljuje žalbu EU protiv Beograda

Ministar pravde u Vladi Kosova Abeljard Tahiri, obratiće se Evropskoj uniji povodom, kako kaže, "samovoljnog naloga vlasti u Beogradu za hapšenje građana Kosova".
Priština najavljuje žalbu EU protiv Beograda
Abeljard Tahiri (Foto kallxo.com)

Abeljard Tahiri u pisanom obraćanju javnosti navodi da su nakon hapšenja Tomora Morine u Skoplju, srpske pravosudne vlasti pokrenule krivični postupak protiv osobe sa inicijalima H. M.

"Ni nedelju dana nakon pokušaja samovoljnog privođenja našeg građanina Tomora Morine, putem neracionalnih međunarodnih naloga za hapšenje koji potiču iz represivnog Miloševićevog režima, Srbija nastavlja da impresionira s grubim kršenjima ljudskih prava, crtajući presude za naše građane, bez poštovanja bilo kakvih normi i principa međunarodnih konvencija, čiji je ona deo", kaže Tahiri.

Tahiri dodaje da je H. M. poslednji slučaj protiv koje su srpski pravosudni organi sproveli krivični postupak bez njegovog znanja.

Prema Tahiriju, taj slučaj je "u potpunoj suprotnosti sa zakonom, i protiv koga danas postoji opasnost da bude uhapšen ako napušta teritoriju Kosova".

"Pravosudni sistem u Srbiji, predstavlja nastavak istog mentaliteta Miloševićevog režima. Očigledno je da Aleksandar Vučić nije odvojen od Miloševićeve zaostavštine. To su jasni signali da je Srbija daleko od političke stvarnosti, daleko od principa pravde i tako nešto ne može da bude ostavljeno bez adrese ", istakao je Tahiri.

"Početkom sledeće nedelje obratiću se institucijama Evropske unije sa zahtevom da se ’ova neodgovorna praksa srpske države, štetna za pravdu i susedske odnose, jednom zauvek završi’", zaključio je Tahiri.Ostale vesti

Avdulah Hoti:

Premijer Kosova Avdulah Hoti poručio je povodom patroliranja Vojske Srbije kod Kosovske Kamenice zajedno sa Kforom da su granice Kosova sigurne i da nema mesta za paniku.

  • 08.08.2020
Vejvoda: Brisel će insistirati na ispunjavanju dogovora o ZSO
Stalni član Bečkog instituta društvenih nauka i direktor "Jurops Fjučr Pridžekt" Ivan Vejvoda ocenio je da će Evropska unija (EU) insistirati na ispunjavanju dogovora Beograda i Prištine iz aprila 2013, prenosi Beta.
  • 08.08.2020
Prekinuta sednica, DSK traži izmene nacrta zakona o OVK
U kosovskoj skupštini prekinuta je rasprava o nacrtu zakona o zaštiti vrednosti bivše Oslobodilačke vojske Kosova, kojim se "svaki javni zvaničnik i građanin Kosova obavezuje da poštuje i štiti ratne vrednosti utvrđene i štiti imidž OVK". Rasprava će biti nastavljena u četvrtak, sledeće nedelje.
  • 08.08.2020
Usvojen nacrt zakona o suzbijanju pandemije koronavirusa

Poslanici kosovske Skupštine izglasali su danas nacrt zakona o sprečavanju i suzbijanju pandemije Kovida-19.

  • 07.08.2020
Ako bude usvojen u svom trenutnom formatu, Zakon o vrednostima OVK će potkopati lokalne i međunarodne napore da dodatno jača poštovanje osnovnih prava na Кosovu, poruka je EU na najavljeno usvajanje ovog zakona u kosovskoj Skupštini.
  • 07.08.2020
„Postoji mogućnost obaranja vlade“
Poslanik Pokreta Samoopredeljenje, Redžep Seljimi, izjavio je da je ta stranka počela sa prikupljanjem potpisa za predlog izglasavanja nepoverenja Hotijevoj vladi,  te da imaju dovoljan broj glasova. Analitičari veruju da je obaranje vlade moguće.
  • 07.08.2020