Goraždevac: Uslovi dobri, broj učenika sve manji

Na Kosovu funkcionišu 102 osnovne i srednje škole koje rade po planu i programu Ministarstva prosvete Republike Srbije. Uslovi u ovim školama su u glavnom dobri. Međutim, godinama unazad, u mnogim mestima beleži se drastičan pad broja učenika.

Podeli ovaj članak sa:
 • Škola u Goraždevcu (Foto Radio Goraždevac)

Letnji raspust za osnovce i srednjoškolce predstavlja radost i odmor od svakodnevnih obaveza za učenike.

Sa druge strane, za prosvetne radnike je raspust postao velika briga, s obzirom da je svake godine broj učenika sve manji.

Direktori osnovne i srednje škole u Goraždevcu nisu bili dostupni za izjave na ovu temu.

Šta navodi mlade da svoje školovanje nastave van mesta u kome žive?

Vasilije Srbljak kaže da je problem što ovde ne postoje određeni smerovi.

„Ovde u Goraždevcu su uslovi bili odlični, s obzirom da živimo u krugu od dva kilometara. Imamo osnovnu školu i dve srednje. Mada ja sam se sada opredelio za medicinu, a to u Goraždevcu nema jer ima samo ekonomska i gimnazija“, kaže Srbljak.

Govoreći za Radio Goraždevac, nemački ambasador na Kosovu Kristijan Helt je naglasio da je veoma važno navesti mlade da razmišljaju kako nešto da stvore u svojoj zajednici.

Na kvalitet obrazovanja utiču i vannastavne aktivnosti kojih je u Goraždevcu malo.

Jednodnevni izleti su retki, a akcije poput uređenja i čišćenja okoline dese se samo onda kada ih iniciraju nevladine organizacije.

Škola u Goraždevcu je pre petnaest godina brojala oko dvesta pedeset đaka. Taj broj se danas smanjio na ukupno sedamdeset.

Ipak ako je za utehu, za razliku od prošlog septembra, ove godine ima upisanih u prvu godinu srednje škole.

Ostale vesti

 • Nagrade za novinarsko izveštavanje o siromaštvu

  Nagrade za novinarsko izveštavanje o siromaštvu

  U svetu se danas obeležava Međunarodni dan borbe protiv siromaštva. Tim povodom Asocijacija novinara Kosova u saradnji sa timom Ujedinjenih nacija, dodelila je novinarima nagrade za najbolje priče na temu siromaštva za 2019. godinu.

 • Gračanica: Taksi službi „Šoferi im“ suspendovana radna dozvola

  Gračanica: Taksi službi „Šoferi im“ suspendovana radna dozvola

  Menadžer taksi službe „Šoferi im“, koja već određeno vreme posluje u Gračanici, Bujar Bančinca tvrdi da im je Opština Gračanica odobrila, pa zatim oduzela radnu dozvolu, ali i da su čitav postupak pratile „određene nepravilnosti“. Iz Opštine Gračanica kažu da je „licenca suspendovana odlukom komisije“ i da je sve urađeno u skladu sa zakonom.

 • Laplje Selo: Dodeljeni ključevi novih stanova

  Laplje Selo: Dodeljeni ključevi novih stanova

  Gradonačelnik Gračanice Srđan Popović uručio je u Lapljem Selu ključeve za 24 nova stana socijalno ugroženim porodicama i mladim bračnim parovima. „Velika je sreća i zadovoljstvo kada znamo da smo na jednom mestu“, kazala je jedna od korisnica ovih stanova stanova Nevenka Rikalo.

 • Gračanica: Počela izgradnja novog vodovoda

  Gračanica: Počela izgradnja novog vodovoda

  Izgradnjom vodvodne mreže biće olakšano snabdevanje vodom meštanima Gračanice, Sušice i Novog Badovca, a ujedno se rade i dve nove linije ka Kišnici i Lapljem Selu, rekao je gradonačelnik Gračanice Srđan Popović.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane