Vesti
Društvo

Goraždevac: Uslovi dobri, broj učenika sve manji

Na Kosovu funkcionišu 102 osnovne i srednje škole koje rade po planu i programu Ministarstva prosvete Republike Srbije. Uslovi u ovim školama su u glavnom dobri. Međutim, godinama unazad, u mnogim mestima beleži se drastičan pad broja učenika.
Goraždevac: Uslovi dobri, broj učenika sve manji
Škola u Goraždevcu (Foto Radio Goraždevac)

Letnji raspust za osnovce i srednjoškolce predstavlja radost i odmor od svakodnevnih obaveza za učenike.

Sa druge strane, za prosvetne radnike je raspust postao velika briga, s obzirom da je svake godine broj učenika sve manji.

Direktori osnovne i srednje škole u Goraždevcu nisu bili dostupni za izjave na ovu temu.

Šta navodi mlade da svoje školovanje nastave van mesta u kome žive?

Vasilije Srbljak kaže da je problem što ovde ne postoje određeni smerovi.

„Ovde u Goraždevcu su uslovi bili odlični, s obzirom da živimo u krugu od dva kilometara. Imamo osnovnu školu i dve srednje. Mada ja sam se sada opredelio za medicinu, a to u Goraždevcu nema jer ima samo ekonomska i gimnazija“, kaže Srbljak.

Govoreći za Radio Goraždevac, nemački ambasador na Kosovu Kristijan Helt je naglasio da je veoma važno navesti mlade da razmišljaju kako nešto da stvore u svojoj zajednici.

Na kvalitet obrazovanja utiču i vannastavne aktivnosti kojih je u Goraždevcu malo.

Jednodnevni izleti su retki, a akcije poput uređenja i čišćenja okoline dese se samo onda kada ih iniciraju nevladine organizacije.

Škola u Goraždevcu je pre petnaest godina brojala oko dvesta pedeset đaka. Taj broj se danas smanjio na ukupno sedamdeset.

Ipak ako je za utehu, za razliku od prošlog septembra, ove godine ima upisanih u prvu godinu srednje škole.Ostale vesti

Heroji u doba koronavirusa: Solidarnost tokom pandemije
U trećoj emisiji “Heroji u doba koronavirusa” gostovali su Miroslav Stolić - vlasnik privatnog preduzeća "Škurt" i Aleksandar Blagić, jedan od osnivača  Inovacioniog centara Gračanica. Oni su kazali da je pandemija koronavirusa osim straha i panike, donela i posebnu vrstu solidarnosti među ljudima.
  • 08.08.2020
Pokrenuta prva srpska online prodavnica na Kosovu
"Kupuj sa Kosmeta" je prva srpska internet prodavnica pokrenuta na Kosovu.
  • 07.08.2020
Kiša ne prestaje. Da li preti opasnost od poplava?
Dugotrajna i jaka kiša treći dan pada na teritoriji Kosova. “Situacija na Kosovu trenutno nije povoljna“, izjavio je za RTV Kim profesor meteorologije Sulj Tahir Suljaj.
  • 06.08.2020
Danas se obeležava Dan rudara
Dan rudara obeležava se u znak sećanja na 6. avgust 1903. kada su se rudari Senjskog rudnika štrajkom izborili za povratak na posao trojice otpuštenih kolega. U rudarskom sektoru u Srbiji radi oko 29.000 ljudi, a ovaj sektor čini jednu od okosnica srpske ekonomije. U RHMK "Trepča“ u Leposaviću i Zvečanu, sada je radno angažovano oko 1.200 radnika, a broj zaposlenih je oko 2.400.
  • 06.08.2020
Snažno nevreme pogodilo Pećki okrug
Snažni pljuskovi i udari vetra praćeni gradom, pogodili su rano juče opštine Peć, Istok i Klina. U pojedinim delovima opštine Istok i Klina vetar je bukvalno odneo pomoćne objekte u povratničkim selima a grad je uništio bašte i useve.
  • 06.08.2020
Zbrinute životinje iz naselja „Bergen“ u Ugljaru
Životinje koje uzgajao nedavno preminuli veterinar Milan Pualić iz naselja „Bergen“ u Ugljaru, zbrinute su i udomljene, saznaje RTV Kim.
  • 05.08.2020