Novi pozivi Kancelarije specijalnog tužioca

Udruženje veterana „OVK“ saopštilo da je do sada pozive za ispitivanje primilo oko 70 članova ovog udruženja, a da će ih još oko 10 biti pozvano do kraja ove nedelje. Među tim osobama nema poznatih lica ili vršioca javnih funkcija, a do juče, osima navoda o nekim detaljima osoba koje su navodno pozvane, nije bilo vesti o osobama koje su javno objavile da su dobile poziv suda.

Podeli ovaj članak sa:
 • Foto: Gazeta Express

Kako je tokom nedelje javio Insajderi, pored pripadnika „OVK“ Avdija Ibrahimija, još jedan pripadnik takođe iz Brigade Paštrik je dobio poziv za ispitivanje. Uz Ibrahimija, poziv je uručen još jednoj osobi koja je želela da ostane anonimna, potvrdio je predsednik Udruženja veterana „OVK“ Husni Gucati.

Gucati nije predočio u kom svojstvu su ove osobe pozvane da daju iskaz Tužilaštvu.

Insajderi je takođe javio i da će prema informacijama koje je putem svog Fejsbuk profila podelio savetnik predsedavajućeg kosovske skupštine, Kadrija Veseljija, Bljerim Ljatifi ovo Tužilaštvo ispitati građanina koji je za vreme rata imala samo 8 godina i koji nije pripadnik „OVK“.

Ljatifi je dao ocenu da je to „najinteresantniji poziv suda“.

Podsećamo, tokom ove nedelje, u Hagu je i to u svojstvu osumnjičenog, ispitan i bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj. Haradinaj se branio ćutanjem, a u kosovskoj javnosti nema mnogo spekulacija o tome zbog kojih navodnih zločina je ispitan. S druge strane, često se podvlači da je Haradinaju već dva puta sušeno od strane Međunarodnog tribunala za bivšu Jugoslaviju i da je oba puta dobio oslobađajuće presude.

Međutim, publicista Idriz Zeqiraj za Botu Sot ističe da će se Specijalni sud u Hagu baviti ne samo zločinima nad Srbina i drugim nevećinskim zajednicama, već i zločinima Albanaca nad Albancima.

„Svi do sada pozvani od Specijalnog Suda, počevši od komandanta Remija pa do Sokola Bašote, optužuju se za ubistvo i maltretiranje, do terorisanja Albanaca. Mislim da nije isključen ni Ramuš Haradinaj. Zna se da je u Glođanu ubijen jedan policajac, zbog osvete za ubistvo dvoje dece osnovaca, u povratku iz škole, za koje se sada kaže da su bili borci! Haradinaj se može optužiti i za davanje naloga za pretpostavljena ubistva Srba, ali, u svojstvu žrtava, kako se kaže, uglavnom, za niske pobude“, rekao je on.

Ostale vesti

 • Veselji saslušan u Hagu

  Veselji saslušan u Hagu

  Nakon saslušanja u Hagu, bivši lider OVK i predsednik Demokratske partije Kosova Kadri Veselji je rako da će se u nastavku procesa braniti ćutanjem.

 • Veselji danas pred Specijalnim sudom

  Veselji danas pred Specijalnim sudom

  Lider Demokratske partije Kosova i bivši predsednik Skupštine Kosova Kadri Veseli, danas će se pojaviti pred tužiocima Specijalnog suda za zločine bivših visokih oficira bivše OVK u Hagu.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane