Svečano u Arhangelima kod Prizrena

U Manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena svečano je proslavljena manastirska slava i praznik posvećen Saboru Svetog Arhangela Gavrila. Oko 350 vernika i gostiju iz Crne Gore, Novog Sada, Beograda, Kragujevca i drugih krajeva naše zemlje okupilo se u zadužbini cara Dušana u kojoj je on i bio sahranjen.

Podeli ovaj članak sa:
  • Slavski kolač u Arhangelima (Foto Ž. Rakočević)
  • Liturgija u Sv Arhangelima (Foto Ž. Rakoćević)

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je episkop raško-prizrenski Teodosije sa sveštenstvom, monaštvom, i gostom arhimandritom Partenijem, koji nekoliko decenija pomaže ugrožene u ratom zahvaćenim područjima.

"Ovo sveto mesto, stradalo u prošlosti, tokom otomanske imperije i kasnije, evo u naše vreme se obnavlja. Doduše sporo, ali korak po korak. Otac Mihailo sa svojom bratijom ne samo da ovde služi i moli se Bogu, već dočekuje mnoge poklonike koji ovde dolaze sa verom, nadom i ljubavlju, da se susretnu sa ovom i sa drugim našim svetinjama. Mnogi se osvedoče, ko smo bili, šta smo sada, i šta treba da budemo", rekao je u besedi episkop Teodosije, i zahvalio arhimandritu Parteniju za sve što je uradio za naš narod i crkvu.

Manastir Svetih Arhangela je podignut 1352, stradao u šesnaestom veku, a u narednim vekovima je zapusteo. Devedesetih godina prošlog veka počinje obnova, da bi 17. marta 2004. godine bio potpuno uništen u martovskom Pogromu. Nekoliko meseci kasnije započinje obnova koja traje do danas.

Čeka se dozvola za izgradnju crkve Svetog Nikole koja se nalazi u manastirskom kompleksu. U obraćanju episkopu i gostima iguman Manastira Sveti Arhangeli, arhimandrit Mihailo je istakao da njegovo bratstvo koje ima tri monaha i dva iskušenika oseća da ova svetinja privlači ljude željne svetinje, mira i međusobnog razumevanja.

"Pored svih iskušenja kojih imamo mnogo, oseti se radost u ovoj svetinji, oseti se služba Bogu i bližnjima. Mi smo sigurni da će ovaj manastir živeti i da će se njegove crkve obnavljati onako kako se mi sami iznutra obnavljamo", rekao je arhimandrit Mihailo.

Manastirskoj slavi je zajedno sa svojim saradnicima prisustvovao dr Dušan Jovović, šef odseka za saradnju sa SPC i brigu o kulturnom nasleđu u Kancelariji za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane