Vesti
Poljoprivreda

Zadruga, mesto gde poljoprivrednici mogu dobiti pomoć i znanje

Na teritoriji opštine Gračanica postoji Poljoprivredna zadruga, koja je 2014. godine počela sa aktivnijm radom. U njoj poljoprivrednici mogu dobiti stručno znanje iz oblasti poljoprivrede, ali i pomoć prilikom sezone setve.
Zadruga, mesto gde poljoprivrednici mogu dobiti pomoć i znanje
Direktor Poljoprivredne zadruge Bogić Đurović (Foto Kim)

Materijalna pomoć i predavanja za članove

U Zadruzi poljoprivrednici mogu saznati kako da lakše i efektivnije obrađuju zemlju i time povećaju prinose i prihode.

Direktor Bogić Đurović napominje da Zadruga pomaže sve zainteresovane poljoprivrednike tokom sezone. Prema njegovim rečima, poljoprivrednici ulažu samo u gorivo i to od 80 do 90 evra po hektaru obradivog zemljišta.

„Zadruga pomaže kada je sezona sejanja ratarskih kultura, kao što su pšenica, kukuruz, ječam, ali organizujemo i predavanja za sve poljoprivrednike sa profesorima sa Poljoprivrednog fakuleta. Takođe nam je u poseti bio i Uroš Davidović, urednik emisije `Bolja zemlja`, od koga smo dosta toga naučili“, rekao je on.

U Zadruzi ima i drugih povoljnih mogućnosti za ratare.

„Koristimo savremeniju mehanizacija, koja je dostupna svima. Na našoj teritoriji mehanizacija je zastarela, a mi imamo velike traktore i prateću mehanizaciju koju smo dobili od opštine Gračanica i stranih organizacija“.

Neinformisani poljoprivrednici

Da je Zadruga važna slažu se i anketirani žitelji opštine Gračanica. Međutim, mnogi nisu upoznati sa njenim radom. Oni koji jesu, smatraju da uz pomoć zadruge poljoprivrednici imaju mogućnost za bolju prodaju žita.

„Pre 30 godina postojale su zadruge. Uz pomoć zadruge bilo je većeg otkupa žita, a sada ne znam gde je zadruga, a ni da je osnovana“, rekao nam je meštanin Gračanice koji je želeo da ostane anoniman.

„Obrađujem oko 2 hetara zemljišta, znam da postoji zaduga, ali nisam njihov član, i ne znam šta nude“, kazao je Dragan Krstić iz Donje Gušterice.

Zadruga otvorena za sve

Direktor Zemljoradničke zadruge u Gračanici Bogić Đurović istakao je da Zadruga pruža usluge svim poljoprivrednicima na teritoriji opštine Gračanica, i da svi zainteresovani mogu postati njeni članovi.

„Svi poljoprovrednici sa teritorije opštine Gračanica mogu postati članovi zadruge, uz posedovani list zemljišta i ličnu kartu. Članarina je 30 evra na godišnjem nivou. Trenutno imamo oko 85 članova zadruge i svi mogu da koriste prateću mehanizaciju koju Zadruga poseduje“, rekao je Đurović i dodao da je jedina obaveza plaćanje članarine.

Nedostaje obradivo zemljište

Međutim, ni ova Zadruga nije bez problema.

„Najveći problem zadruge je nedostatak obradivog zemljišta, jer bez zemlje zadruga ne može da funkciniše. Ali u saradnji sa Opštinom Gračanica i predesednikm opštine Srđanom Popovićem, razgovarali smo o problemu zemljišta i na koji način možemo da dobijemo zemlju u zakup, oko 120 hektara, i nadam se da će taj problem biti rešen u skorije vreme“, rekao je on.

„Zadruga trenutno sarađuje sa Odeljenem za poljoprivredu, šumarstvo i razvoj, gde zajedničkim radom pomažemo svakom poljoprivredniku prilikom apliciranja za subencije od 150 evra po hektaru“.

U opštini Gračanica postoji samo jedna zadruga. Đurović kaže da bi bilo značajno otvaranje ovakvih institucija i u drugim opštinama.

„Da postoje zadruge i u drugim opštinama bilo bi lakše u organizaciji projekata, nabavci mehanizacije, semena i đubriva“, rekao je Đurović.

Zemljoradničke zadruge tokom svog poslovanja, proizvode, otkupljulju, prerađuju i prodaju poljoprivredene, prehrambene i druge proizvode zadruge i zadugara.

U novom izdanju emisije o poljoprivredi “Brazda”, pored priloga o zemljoradničkoj zadruzi, možete pogledati i priloge o porodici Kuzmanović iz Bostana koja se bavi uzgajanjem lubenica i paprike, prilog o žetvi pšenice koja je počela u Gnjilanu, kao i prilog o porodici Jočinac iz Štrpca koja se bavi uzgajanjem svinja.

Emisiju možete pogledati svake nedelje u 11:00. Ukoliko propustite premijeru, pogledajte reprizu „Brazde“ ponedeljkom od 10:30 na TV Kim.Ostale vesti

Poziv za subvenicije za poljoprivrednike
Odeljenje poljoprivrede opštine Gračanica obaveštava poljoprivrednike da je otvoren konkurs za podršku putem programa direktnih plaćanja za 2020. godinu.  Subvencije je obezbedilo ministarstvo poljoprivrede šumarstva i ruralnog razvoja.
  • 20.07.2020
Žetva će kasniti zbog obilnih padavina
Učestale padavine proteklih nedelja uticale su na žito i njegovo sazrevanje, pa će i žetva ove godine kasniti, smatra agronom Voja Dekić. Profesor meteorologije na Univerzitetu Priština Sulj Tahirsuljaj navodi da je kiša dobrodošla zbog vodosnabdevanja.
  • 23.06.2020
Jagoda siguran izvor prihoda za meštane Goraždevca i Brestovika
Sedam srpskih porodica iz regiona Peći koje su uz finansijsku podršku grada Šapca podigle zasade jagoda u Goraždevcu i povratničkom selu Brestovik, ostvarilo je prihod od preko 30 hiljada evra.
  • 15.06.2020
Kosovo bez sistema protivgradne zaštite
Tokom letnjih meseci postoji povećana opasnost od nevremena praćenog gradom, pa trud poljoprivrednika može biti uništen za kratko vreme. Olujno nevreme praćeno gradom je u par navrata, prošlog i početkom ovog meseca, zadesilo Kosovo.
  • 15.06.2020
„Bez pčela bi stao svet“
Danas se obeležava Svetski dan pčela. Pčelari iz Gračanice podsećaju koliko su pčele kao glavni oprašivači biljaka značajne, ali i upozoravaju na nekontrolisanu upotrebu pesticida, jednog od glavnih uzročnika njihovog uginuća.
  • 20.05.2020
Problemi poljoprivrednika u doba koronavirusa
Iako su zbog pandemije koronavirusa poljoprivrednici u srpskim sredinama na Kosovu suočeni sa brojnim problemima, ovih dana ipak uspešno privode kraju sve poljoprivredne radove na  svojim njivama.
  • 04.05.2020