"EU nema kredibilitet da vodi dijalog"

Poslanik Skupštine Kosova Ilir Deda izjavio je da Evropska unija nema kredibilitet da vodi dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Podeli ovaj članak sa:
  • Iljir Deda (Foto Kim)

Izbori i eventualna imenovanja u institucije EU, prema njegovoj proceni ne pokazuju snagu EU i Unija, kao takva, nema kredibilitet da vodi proces dijaloga.

Deda je ocenio da je dijalog neko vreme mrtav i da ga treba obnoviti.

"EU nema kredibiliteta kako bi vodila ovaj proces. Imali smo gospodju (Ketrin) Ešton iz Velike Britanije, države koja je najbliža Kosovu, i šta smo dobili? Asocijaciju (opština sa srpskom većinom). Imali smo i gospodju (Federiku) Mogerini iz Italije, isto tako ništa nismo dobili. Tako da nije bitno odakle dolazi visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost", rekao je Deda.

On je ocenio da će na neko vreme doći do pauze u dijalogu, sve dok izabrani i formalno ne preuzmu dužnost, a posle toga slede izbori u Srbiji i na Kosovu.

"Izgubljena je cela 2018. i polovina 2019. godine zbog gluposti gospodina (Hašima) Tačija", rekao je on.

Komentarišući predlog za izbor španskog ministra spoljnih poslova Žozepa Borela za posrednika u dijalogu, Deda je rekao da šefovi država, iako su protiv tog izbora, nemaju kredibilitet ni da to kažu.

Ostale vesti

  • "Podrška postizanju sporazuma sa Prištinom"

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, nakon razgovora sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom koji je trajao skoro tri puta duže nego što je predviđeno, da gotovo ni sa kim nije imao tako dug razgovor u četiri oka. Makron poručuje da je Srbija velika evropska nacija.

  • „Razgraničenje je rešenje u nedostatku rešenja“

    „Razgraničenje je rešenje u nedostatku rešenja“

    „Ako Srbima kažete da je nezavisnost Kosova rešenje to znači destabilizaciju“. Zato rešenje treba tražiti u okviru Rezolucije 1244, smatra Rada Trajković. Dukađin Gorani veruje da će rešenja biti i da će ono biti posledično. Za Nenada Rašića i Antona Berišaja podela je nešto najgore i ona kao opcija nije prihvatljiva.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane