"Nemam ovlašćenja da zaustavim izgradnju hidrocentrale u Štrpcu"

Kosovski ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje, Fatmir Matoši, izvestio je Komisiju za poljoprivredu o izgradnji hidrocentrale u opštini Štrpce. Matoši je rekao da nema ovlašćenja da preduzme bilo šta u vezi s tim, jer, prema njegovim rečima, građevinske kompanije imaju potrebnu dokumentaciju za izgradnju, prenosi Koha.

Podeli ovaj članak sa:
 • Meštani Štrpca (Foto Kim)

On je rekao da je ovakvu situaciju zatekao kada je došao na čelo ministarstva.

Prema njegovim rečima, samo Skupština Kosova može da promeni trenutnu situaciju.

Ovom sastanku prisustvovali su i predstavnici sela Donja Bitinja, koji su protiv (izgradnje) hidrocentrale.

Predstavnik sela Donja Bitinja, Agron Rušiti, izjavio je da nije bilo javne rasprave pre izgradnje hidrocentrale.

„Nismo učestvovali ni u jednoj javnoj raspravi o ovoj izgradnji“, rekao je Rušiti.

On je zabrinut zbog smanjenja nivoa vode u reci Lepenac, pokazao je i neke fotografije na kojima se vidi reka pre i posle izgradnje hidrocentrale.

Rušiti je rekao da u tom delu nema života bez vode kao i da stanovnici neće imati pijaću vodu zbog hidrocentrale.

Zabrinutost oko izgradnje hidroelektrana takođe su izrazili i poslanici, koji su takođe predložili osnivanje parlamentarne Istražne komisije za rešavanje ovog problema.

Predsednik Komisije, poslanik Muharem Nitaj, izjavio je da bi trebalo formirati Istražnu komisiju povodom ovog pitanja kako bi se videlo kako stoje stvari povodom hidrocentrale, dobijenih dozvola, vode koja se koristi, kako bi se rešilo ono što izaziva zabrinutost.

Predstavnici stanovnika tražili su da se zaustave radovi u svim hidrocentralama u reonu Štrpce.

U međuvremenu, ministar Matoši je rekao da nema zakonsku nadležnost da zaustavi radove.

Prema Matošijevim rečima, zabranu radova može da izda samo Skupština donošenjem moratorijuma dok se zakon ne promeni.

Građani Štrpca se oštro protive izgradnji hidrocentrale

Podsećamo, 11. februara, posle duže od dva meseca protesta meštana, obustavljena je izgradnja mini hidrocentrale u Štrpcu, a bager koji je bio postavljen na mestu Obereke je uklonjen.

Tada je odluku o prestanku izgradnje donela opština Štrpce, odnosno njen gradonačelnik, zbog toga što je usled radova došlo do zamućivanja vode za piće u rezervoaru, a samim tim i zbog ugrožavanja vodosnabdevanja.

Ipak, odluka opštine nije konačna, zbog čega se čekalo na konačnu odluku Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja.

„Ova odluka još nije definitivna i zavisi od Ministarstva kojem je podnet podnesak u pisanoj formi i čeka se da se poništi odluka o izgradnji mini hidrocentrale,“ objasnio je tada jedan od organizatora protesta u Štrpcu, Dobrivoje Stevanović.

I pre odluke ministarstva kompanija „Metkos Group“ iz Prištine je početkom maja ponovo pokušala da nastavi radove na izgradnju hidrocentrale.

Tada je iznova došlo do sukoba građana koji su pokušali da spreče radove i policije pri čemu je povređeno dvadesetak meštana Štrpca.

Dozvolu za korišćenje zemljišta na lokaciji „Obe reke“ dala je upravo SO Štrpce još 2013. godine, ali je 2016. sa iste instance naloženo obustavljanje radova na neodređeno.

Ostale vesti

 • Nagrade za novinarsko izveštavanje o siromaštvu

  Nagrade za novinarsko izveštavanje o siromaštvu

  U svetu se danas obeležava Međunarodni dan borbe protiv siromaštva. Tim povodom Asocijacija novinara Kosova u saradnji sa timom Ujedinjenih nacija, dodelila je novinarima nagrade za najbolje priče na temu siromaštva za 2019. godinu.

 • Gračanica: Taksi službi „Šoferi im“ suspendovana radna dozvola

  Gračanica: Taksi službi „Šoferi im“ suspendovana radna dozvola

  Menadžer taksi službe „Šoferi im“, koja već određeno vreme posluje u Gračanici, Bujar Bančinca tvrdi da im je Opština Gračanica odobrila, pa zatim oduzela radnu dozvolu, ali i da su čitav postupak pratile „određene nepravilnosti“. Iz Opštine Gračanica kažu da je „licenca suspendovana odlukom komisije“ i da je sve urađeno u skladu sa zakonom.

 • Laplje Selo: Dodeljeni ključevi novih stanova

  Laplje Selo: Dodeljeni ključevi novih stanova

  Gradonačelnik Gračanice Srđan Popović uručio je u Lapljem Selu ključeve za 24 nova stana socijalno ugroženim porodicama i mladim bračnim parovima. „Velika je sreća i zadovoljstvo kada znamo da smo na jednom mestu“, kazala je jedna od korisnica ovih stanova stanova Nevenka Rikalo.

 • Gračanica: Počela izgradnja novog vodovoda

  Gračanica: Počela izgradnja novog vodovoda

  Izgradnjom vodvodne mreže biće olakšano snabdevanje vodom meštanima Gračanice, Sušice i Novog Badovca, a ujedno se rade i dve nove linije ka Kišnici i Lapljem Selu, rekao je gradonačelnik Gračanice Srđan Popović.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane