Porodica braće Bitići poručuje da ne odustaje od traganja za pravdom

Fatos i Iljir Bitići, braća trojice američkih državljana iz redova nekadašnje OVK ubijenih u Srbiji 1999. godine, saopštili su da se danas navršava tačno 20 godina od njihovog ubistva i naglasili da ne odustaju od traganja za pravdom. Želimo da osiguramo da počionici tog zločina ne ostanu na slobodi, poručili su oni.

Podeli ovaj članak sa:
  • Braća Bitići (Foto N1)

"Na današnji dan, pre 20 godina, srpske vlasti su ubile trojicu američkih državljana i bacile ih u masovnu grobnicu... Želimo da osiguramo da počinioci tog zločina ne ostanu na slobodi. Tražićemo pravdu dok ona ne bude ispunjena", navodi se u kratkom saopštenju na sajtu porodice Bitići.

Povodom 20-godišnjice ubistva braće Bitići, članovi njihove porodice objavili su i kratak film "Dok pravda ne bude ispunjena: obećanje za barću Bitići".

Braća Jili, Mehmet i Agron Bitići bili su američki državljani koji su 1999. ušli u Srbiju da bi se pridružili OVK i borili protiv srpskih snaga bezbednosti.

Po završetku rata, oni su 26. juna 1999. pokušali u civilnim odelima da pomognu dvema romskim porodicama iz Prizrena da sa Kosova pređu u centralnu Srbiju. Tada su uhapšeni zbog "ilegalnog ulaska u zemlju" (Jugoslaviju) i sutradan su prekršajno osuđeni na sudu u Prokuplju na 15 dana zatvora.

Odobreno im je da iz pritvora izađu tri dana ranije, ali su, umesto da budu pušteni na slobodu, odvedeni u bazu Specijalnih antiterorističkih jedinica MUP-a Srbije u Petrovom Selu gde su ubijeni, a potom pokopani u masovnu grobnicu u kojoj su već bila tela kosovskih Albanaca.

Njihova tela su otkrivena jula 2001. u masovnoj grobnici u Petrovom Selu. Tela su pronađena s vezanim rukama i s ranama od ispaljenih metaka na potiljcima.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane