„Neinformisanost jedan od najvećih problema poljoprivrednika“

Budžet Ministarstva poljoprivrede ruralnog razvoja i šumarstva iznosi više od 50 miliona evra. Ministarstvo je raspisalo poziv za podršku poljoprivrednicima čiji je konkurs u toku.

Podeli ovaj članak sa:
 • Dijana Živić (Foto Kim)

Ministarka poljoprivrede Dijana Živić kazala je u intervjuu RTV Kim da će deo novca iz budžeta biti namenjen za pomoć poljoprivrednicima.

„Budžet Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj iznosi 59. 168. 229 evra od toga za program ruralnog razvoja i grantove izdvaje se 25. 527.000 evra, program za subvencije i direktno plaćanje izdvaja  3.100. 000, a za program kapitalnih investicija 4.216.000, ostalo je za plate, robe i druga plaćanja“.

U toku je konkurs za poljoprivredne projekte, a Živićeva je naglasila da ministarstvo finansira do 70 posto projekta poljoprivrednih delatnosti, dok ostalih 30 posto finansiraju sami poljoprivednici.

„Podrška je za kapitalna ulaganja, poboljšanje higijenskih uslova na stočarskim farmama, poboljšanje standarda voća, povrća, mesa, mleka i mlečnih proizvoda, jaja i ostalih poljoprivrednih proizvoda, povećanje površine sa voćem i povrćem na plantažama ali i u plastenicima“, rekla je Živićeva i dodala:

„Najviše pažnje posvećujmo modernizaciji, novoj tehnici, tehnoligiji, koje omugućavaju bolji i lakši rad poljoprivrednim proizvođačima, ali i za program za navodnjavanje kako bi se prevazišao problem suše za vreme leta radi poboljšanja proizvodnje“.

Za programa ruralnog razvoja 2014-2020 godine mogu da konkurišu sva fizička i pravna lica, rekla je ministarka Živić. Najmanje novca je za stočare. Zbog, kako kaže, nedovoljnog budžeta, MPRRŠ može da podrži samo jednu od četiri farme koje apliciraju.

„Nažalost nemamo dovoljno budžeta za pomoć svim farmerima, ali je velika potražnja za tim i preko hiljadu njih se prijavilo za projekat razvoj poljoprvrede“.

Ministarka ističe da je tokom  mandata posetila velik broj farmera i da je naveći problem sa kojima se suočavaju neinformisanost.

„Veliki broj farmera ima probleme sa mehanizacijom koja je zastarela, nemogućnost navodnjavanja svojih zemljišta, ali najveći problem je neinformisanost,  zato smo organzovali nekoliko sesija informisanosti građana naručito u ruralnim predelima gde informacije do njih teško stižu“.

Poljoprivreda je važna grana za svaku zemlju, rast se svakako uočava pre svega kada je pitanju prehrambena industrija u kvalitetu i bezbednosti hrane, naglasila je  Živićeva.

„U ruralnim područjima se uočava rast seoskog turizama, gde se omogućava poboljšanje uslova za život,  ali takođe je velika zainteresovanost mladih, a i žena“.

Na pitanje, na koji način ministarstvo može da nadoknadi štetu poljoprivrednicima usled vremenskih nepogoda ili suše, ministraka je kazala:

„Kada je u pitanju poljoprivreda, vremnski faktori i biloški procesi su ti na koje poljoprivrednici ne mogu imati uticaja. Ministarstvo je obezbedilo polise osuguranja proizvoda 50 posto subvencionisanja prozvoda“.

Ministarka poljoprivrede šumarstva i ruralnog razvoja Živić rekla je da su agro-biznisi poslovi kao i svaki drugi, „ali kada su u pitanju agro-biznisi postoje rizici od vremnskih nepogoda, ali je Vlada tu koja mnogo više subvencioniše agro-biznise od ostalih. I ako se predano radi može se od toga živeti“.

Govoreći o izvozu poljoprivrednih proizvoda, Živićeva je rekla da je on  veoma mali i da nije na zadovoljavajućem nivou.

„Najveći rast poljoprivrednog izvoza zabeležn je 2017. godine kada je bio  35,5 posto više nego 2016. godine“, rekla je ona.

Poljoprivednici u opštini Gračanica nisu dovoljno upućeni sa mogućnostima koje ministarsvo pruža, ko ni to ko je na čelu  Ministrastva poljoprivrede šumarstva i ruralnog razvoja.

„Već 40 godina se bavim poljoprivredom, obrađujem 32 hektara. Od svojih 8, pod zakup imam ostalih 24. Držim 6 krava, 6 bika i oko 120 svinja i prasića. Uvek sam konkurisao za subvenicije, ali ove godine nisam, jer nikada ništa nisam dobio. Nako dobije sve, a neko ništa“, rekao je Milorad Stojanović iz Čaglavice i dodao, da na čelu ministarstva treba da bude neko ko poznaje poljoprivredu.

 „Bavim se poljoprivredom u manjoj meri, čuo sam da ministrastvo daje subvenicije na određenu površinu zemljišta koje se obrađuje, ali ne znam baš tačno koliko, ne znam ko je ministraka poljoprivrede“, rekao je Marjan Radovanović iz Gračanice.

„Do prošle godine obrađivao sam oko 30 hektra  ali sam ove godine smanjio i sada obrađujem 10 hektara zemljišta, zbog loše prodajne cene i loše zarade. Koristim subvencije koje Ministrastvo poljoprivrede pruža, za pšenicu, kukuruz, mada sa novim projektkom gde ministarstvo pomaže poljoprivrednicima 70 posta nisam upoznat. Sada ne znam ko je na čelu ministrastva“, rekao je Dejan Perić iz Gračanice.

Na teritoriji opštine Gračanica trenutno ima oko 630 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava u registru Ministarstva poljoprivrede i šumarstva Kosova.

U novoj poljoprivrednoj emisiji “Brazda” pored priloga o MPŠRR možete pogledati i priloge o: porodici Denić iz Gornjeg Kusca koja uzgaja tri vrste paradajza, Veljku Radiću iz Štrpca koji uzgaja maline i prilog o formiranju poljoprivrednih zadruga i njihovom značaju.

Poljoprivredna emisija „Brazda“ radi se u saradnji sa RTV Mir, Herc, Puls i Kim.

Emisiju možete pratiti svake nedelje u 11h, a ako nešto i propustite pogledajte reprizu emisije “Brazda” ponedeljkom od 10 časova i 30 minuta na RTV Kim.

Ostale vesti

 • Vitošević: O trošku budžeta studiraće cela 50. generacija

  Vitošević: O trošku budžeta studiraće cela 50. generacija

  Uz pomoć Srbije svi studenti koji upišu studije na Prištinskm univerzitetu školovaće se na račun budžeta i to je nagarda za upis 50. generacije univerziteta koji iduće godine slavi pola veka postojanja, izjavio je rektor Prištinskog univerziteta, sa sedištem u Severnoj Mitrovici, Zdravko Vitošević.

 • Nastavljena izgradnja mini-hidrocentrale u Štrpcu

  Nastavljena izgradnja mini-hidrocentrale u Štrpcu

  Uprkos protivljenju građana, kompanija “Metkos Groupe” ne odustaje od nastavka radova na izgradnji mini-hidrocentrale u mestu Obereke, u opštini Štrpce. Jučerašnji pokušaj okupljeni meštani uspeli su da spreče, međutim, danas je ova kompanija u pratnji Specijalnih jedinica iz Uroševca i lokalnih policijaca nastavila sa započetim radovima.

 • Otvoren hotel

  Otvoren hotel "Rajska banja" u Banjskoj

  U okviru kompleksa "Rajska banja" u Banjskoj, danas je otvoren hotel, a vrpcu su presekli direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić i predsednik Privremenog organa opštine Zvečan Ivan Todosijević.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane