ECMI: U 21. veku imamo škole bez vode, toaleta

Pored problema bezbednosti prevoza, slobode kretanja, obezbeđivanju nastavnih sredstava, kao gorući problem u školama je loš kvalitet infrastrukture i objekata, pokazuju rezultati istraživanja „Obrazovanje na srpskom jeziku na Kosovu“ koje je sproveo ECMI.

Podeli ovaj članak sa:
 • Izveštaj "Obrazovanje na srpskom jeziku na Kosovu" (Foto Kim)

U Centru Građanske energije u Gračanici danas je predstavljen izveštaj u kome je ukazano na stanje u kome se nalaze škole i srpski obrazovni sistem koji funkcioniše na Kosovu.

Aleksandar Aksić kordinator ECMI Kosovo kaže da je ovo prvi pokušaj da se „baci svetlo“ na jedan čitav „paralelni svet“ koji je, , u senci. Kako naglašava, to su priktično 103 škole koje egzistiraju u nastavi na srpskom jeziku.

„Ovo je pokušaj da se ukaže na probleme sa kojima se ljudi koji rade u školama suočavaju, ali i položaju samih učenika u situaciji kada obrazovanje postaje jedna ozbiljna kategorija o kojoj treba da povedemo računa“, napominje on.

Ističe da u opštinama u kojima je većinska zajednica srpska, lokalna samouprava pomaže rad školama, a da je u sredinama gde srpska zajednica ne čini većinu, situacija mnogo lošija.

„Daleko od toga da je situacija idealna, ali primećujemo neki napredak i pažnju koju lokalna samouprava pridaje obrazovanju. U sredinama gde srpska zajednica ne čini većinu, odnosno u opštinama u kojima je mala moć da se praktično nešto promeni, situacija je mnogo lošija. Sada u 21. veku i dalje imamo škole bez vode, toaleta, bez školskih dvorišta, a da ne pričamo o nekim kompleksnijim stvarima kabinetima, dnevnim boravcima itd“, ističe Aksić.

Aksićev kolega Gazmen Salijević kaže da je gorući problem loša infrastruktura.

„Postoji preko potreba da neko sazna stanje u kome se obrazuju i školuju naša deca. Imamo neke primere, gde i danas nema adekvatnih toaleta u pojedinim školama, nedostatak tekuće vode. Želeli smo da kroz jednu analizu sa kojim se potrebama pedagozi, nastavnici, učitelji susreću u tim školama, kakvi su infrastrukturni problemi sa kojima se susreću. Hteli smo da napravimo jednu sliku i da možda u nekoj bliskoj budućnosti mi ili neko drugi preduzme neke korake kako bi se stanje u tim školama poboljšalo“, objašnjava Salijević.

Ovo istraživanje je obuhvatilo 103 škole u kojima se nastava odvija na srpskom jeziku, gde se školuje 17 460 učenika. Pored Republike Srbije koja je najveći donator, školama pomaže i EU, USAID, NVO Solidarnost za Kosovo i drugi.

Ostale vesti

 • Nagrade za novinarsko izveštavanje o siromaštvu

  Nagrade za novinarsko izveštavanje o siromaštvu

  U svetu se danas obeležava Međunarodni dan borbe protiv siromaštva. Tim povodom Asocijacija novinara Kosova u saradnji sa timom Ujedinjenih nacija, dodelila je novinarima nagrade za najbolje priče na temu siromaštva za 2019. godinu.

 • Gračanica: Taksi službi „Šoferi im“ suspendovana radna dozvola

  Gračanica: Taksi službi „Šoferi im“ suspendovana radna dozvola

  Menadžer taksi službe „Šoferi im“, koja već određeno vreme posluje u Gračanici, Bujar Bančinca tvrdi da im je Opština Gračanica odobrila, pa zatim oduzela radnu dozvolu, ali i da su čitav postupak pratile „određene nepravilnosti“. Iz Opštine Gračanica kažu da je „licenca suspendovana odlukom komisije“ i da je sve urađeno u skladu sa zakonom.

 • Laplje Selo: Dodeljeni ključevi novih stanova

  Laplje Selo: Dodeljeni ključevi novih stanova

  Gradonačelnik Gračanice Srđan Popović uručio je u Lapljem Selu ključeve za 24 nova stana socijalno ugroženim porodicama i mladim bračnim parovima. „Velika je sreća i zadovoljstvo kada znamo da smo na jednom mestu“, kazala je jedna od korisnica ovih stanova stanova Nevenka Rikalo.

 • Gračanica: Počela izgradnja novog vodovoda

  Gračanica: Počela izgradnja novog vodovoda

  Izgradnjom vodvodne mreže biće olakšano snabdevanje vodom meštanima Gračanice, Sušice i Novog Badovca, a ujedno se rade i dve nove linije ka Kišnici i Lapljem Selu, rekao je gradonačelnik Gračanice Srđan Popović.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane