CPT: Najtransparentnija opština Parteš

Opština Parteš je najtransparentnija opština sa srpskom većinom južno od Ibra, pokazuju podaci iz ankete građana koju je sproveo Centar za mir i toleranciju. Opština Gračanica ima najuređeniji sajt, podaci su iz istog istraživanja, poverenje građana nije na zavidnom nivou.

Podeli ovaj članak sa:
 • Predstavljanje izveštaja (Foto Kim)

Iako ima najtransparentniji veb sajt, Opština Gračanica nije najtransparentija generalno. Po istraživanju Centra za mir i toleranciju ova opština se nalazi na petom mestu, a posle nje je samo Opština Klokot.

„U institucionalnom smislu, razvijenost kapaciteta službenika i razvijenost informativnih i tehničkih kapaciteta i mogućnosti u ovoj sferi, odnosno gde se građani uključuju, Opština Gračanica je najviše radila na sajtu i mehanizmima“, obajsnio je Stefan Filipović iz CPT-a.

Tokom rada na završnom izjevštaju „Jačanje transparentnosti i odgovornosti lokalnih vlasti na Kosovu“, CPT je uzeo u obzir i saradnju lokalne samouprave sa medijima.

„Opština Gračanica je izgradila kapacitete za budućnost, sada tu treba da uključi građane i medije. Tu je malo jača zamerka lokalnih medija koji kažu da nema dovoljno uključenosti i da je loša komunikacija“.

Najbolju saradnju sa građanima ima Opština Parteš.

„Kada je u pitanju svest i informisanost građana, odnosno njihov subjektivni doživljaj u pitanju je opština Parteš, gde je 63 odsto ispitanika dalo pozitivnu ocenu“.

Istraživanje je obuhvatilo 600 ispitanika, a najveći fokus je bio na informisanosti građana, svesti i subjektivnom osećaju.

Predstavnici opštine Parteš, kao ni opštine Gračanica, koji su bili prisutni nisu želeli da daju izjave medijima.

Ostale vesti

 • Vitošević: O trošku budžeta studiraće cela 50. generacija

  Vitošević: O trošku budžeta studiraće cela 50. generacija

  Uz pomoć Srbije svi studenti koji upišu studije na Prištinskm univerzitetu školovaće se na račun budžeta i to je nagarda za upis 50. generacije univerziteta koji iduće godine slavi pola veka postojanja, izjavio je rektor Prištinskog univerziteta, sa sedištem u Severnoj Mitrovici, Zdravko Vitošević.

 • Nastavljena izgradnja mini-hidrocentrale u Štrpcu

  Nastavljena izgradnja mini-hidrocentrale u Štrpcu

  Uprkos protivljenju građana, kompanija “Metkos Groupe” ne odustaje od nastavka radova na izgradnji mini-hidrocentrale u mestu Obereke, u opštini Štrpce. Jučerašnji pokušaj okupljeni meštani uspeli su da spreče, međutim, danas je ova kompanija u pratnji Specijalnih jedinica iz Uroševca i lokalnih policijaca nastavila sa započetim radovima.

 • Otvoren hotel

  Otvoren hotel "Rajska banja" u Banjskoj

  U okviru kompleksa "Rajska banja" u Banjskoj, danas je otvoren hotel, a vrpcu su presekli direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić i predsednik Privremenog organa opštine Zvečan Ivan Todosijević.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane