Šarčević sat i po bio zadržan na Jarinju

Ministar prosvete u Vladi Srbije Mladen Šarčević zadržan je sat i po vremena tokom prelaska administrativnog punkta kod Jarinja, priliskom ulaska na Kosovo, gde je obišao Prištinski univerzitet izmešten u Kosovsku Mitrovicu.

Podeli ovaj članak sa:
  • Mladen Šarčević (Foto Kontakt Plus)

Prema rečima ministra Mladena Šarčevića, iako su uredno najavili delegaciju i dobili obaveštenje da je sve u redu na Jarinju su zadržani sat i po vremena.

"Danas za malo da ne dođemo. Posebno mi je čudno što smo mi u Beogradu pre mesec i po dana imali samit ministara regije, gde su bili ministri takozvane ili kako god vlade Kosova, i bili vrlo uvaženi", rekao je Šarčević na početku razgovora sa članovima Rektorskog kolegijuma u proširenom sastavu.

Ministar je rekao da je bitno da Prištinski univerzitet sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici ima normalan razvoj.

"Mi u bilo kom odnosu i pritiscima iz Brisela ne posustajemo u priči priznavanja bilo kojih diploma dok se god i naš univerzitet smatra nepriznatim sa aspekta ljudi koji žive južno od mosta", naveo je Šarčević.

Podsetio je da je Beogradski univerzitet osnivač mnogih fakulteta u regionu, počev od Ljubljane do Podgorice, Prištine, Sarajeva, i da niko ne može da mu zameri kada kaže da neko ko je matica visokog obrazovanja na Balkanu, bude u diskontinuitetu svog postojanja.

"Politika može svašta, da kaže da je sada i februar, ali fundamentalne stvari ne mogu da se ni diraju, ni menjaju, i to je ono što je kulturno i obrazovno nasleđe ovog područja, ko god živeo na njemu", naveo je Šarčević.

Primetio je da je kvalitet nastave prilično bolji u odnosu na ranije, dodajući da je prvi krug upisa protekao dosta optimistički a da će se u drugom krugu ostvariti zamišljene kvote upisa.

"Dogovorili smo otvoreni upis, što znači da će svi studenti koji žive na Kosovu i Metohiji imati pravo da studiraju na budžetu", pojasnio je ministar.

Šarčević je najavio da se u Skupštini Srbije zavrašava usvajanje amandmana na Zakon o nauci i istraživanjima, sa mnogo boljim pozicijama, jer se radi o dvostrukom modelu finansiranja nauke kroz fond i projektno i institucionalno.

"Svi istraživači koji su i na institutima i na fakultetima dobijaju sigurnu i stalnu platu a mogu da konkurišu i na projektima. Već smo 21. juna objavili prvi poziv za mlade istraživače a već u jesen ide poziv za veliki istraživački ciklus", rekao je Šarčević.

Istakao je da je za njega važno da se Univerzitet sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici ne odvaja ničim od bilo kog drugog u Republici Srbiji i tako ga zajednički i posmatra.

Objasnio je da su kreativno rešili neka pitanja snabdevanja kada je u pitanju studentski centar i da to može da smanji tenziju kada su u pitanju studenti i njihov boravak, i da su na vreme napravljeni određeni ugovori o doniranju sredstava koji ne podležu taksama.

Rektor Prištinskog univerzitete Zdravko Vitošević, rekao je da su sa ministrom imali radni sastanak na kojem su dogovorili perspektive razvoja visokog sistema školstva i obrazovanja na Kosovu i Metohiji.

Ministra su izvestili o prvom upisnom riku na svih 10 fakulteta Univerziteta u Mitrovici i o pripremama za sledeći upisni rok.

"Zadovoljni smo i ministra smo obavestili o planovima za podsticaj dobijanja naučno-istraživačkih projekata mladih kadrova, zapošljavanju mladih kadrova, mogućnostima dobijanja stambenih jedinica za mlade kadrove, kao i ono što se najviše tiče studenata, to je kvalitet obrrazovanja na svim akreditovanim studentskim programima na našem univerzitetu", objasnio je Vitošević.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane