Otvoren Sajam preuduzetnica u Prištini

Treći multietnički sajam preduzetnica na Kosovu otvoren je danas u Prištini u organizaciji misije Oebs. Svoje proizvode, uglavnom ručne radove, nakit i voćne prerađevine, izložile su žene iz srpskih i albanskih sredina.

Podeli ovaj članak sa:
 • Sa sajma (Foto Kim)

Uprkos visokoj temperaturi i dobar deo dana bez hladovine, preduzetnice sa Kosova izložile su svoje radove na platou nekadašnjeg sportskog centra Boro i Ramiz. Na štandovima se mogu naći sokovi, med, ali i ručno izrađeni nakit, ukrasni predmeti, kao i odevni predmeti.

„Prvi put učestvujem na ovom sajmu. Izložila sam korpe od papira, papirnatog pruća i slike. To je moj ručni rad, time se bavim u slobodne vreme. Velika je procedura izrade, traje od sedam do deset dana otprilike za jednu korpu i uglavnom radim po porudžbini. Ujedno se bavim i slikanjem, što je ujedno moj posao i hobi“, kaže Stanka Popović iz Gračanice.

Sanije Hiseni iz Prištine izrađuje nakit od srebra.

„Ja se obično bavim srebrom, to je obično srebro ali i od druge vrste. Volim da dodam nešto što će biti drugačije, nešto antičko od pre 50, 60 godina. Ima i od filigrana od pre 50, 60 godina što danas retko ko radi. Prodaja ide slabije jer ljudi nisu obavešteni“, kaže Sanije.

„Ovde sam prvi put, slaba je posećenost. Od pustovane vune pravim šešire, beretke, torbe, popke i priveske za ključeve, ogrtače, šalove i drugo. Za pustovanu vunu ovde kod nas na Kosovu je interesovanje sasvim malo. Sarađivala sam sa jednom nevladinom organizacijom „Lejdi“ i tada je moja prodaja bila dobra, ali sada u mi trenutno proizvodi u Parizu. Ovde je izloženo nešto sasvim malo kaže Snežana Božić iz Gušterice.

„Već godinu dana se bavim prodajom aronije. Imamo jedan hektar i dvadeset ari aronije, 80 ari imamo maline i 30 košnica pčela. Proizvodimo sok od borovnice i aronije, kao i med. Aronija je jako zdrava, lekovita je za dijabetičare, ljude koji imaju povišen holesterol, anemiju“, kaže Aferdita Murati iz Podujeva.

Sajam ženskog preduzetništva je otvorio šef misije Oebs na Kosovu Jan Bratu zajedno sa poslanicom Alternative Mimozom Kusari Ljiljom, predsednicom Udruženja poslovnih žena „Avenija“ Gordanom Đorić i zamenicom ministra ruralnog razvoja Magulje Škodra.
Bratu je kazao da je uveren da nije lako započeti uspešan posao na Kosovu i da je za to je potrebno neko predznanje. On je ukazao i na težak položaj žena na Kosovu i stalno prisutnu diskriminaciju.

„ Iskreno se nadamo da uz mogućnost da se vidimo na ovaj način kada žene mogu da uspostave kontakt da će to omogućiti da se smanje neke barijere koje su zaostavština tih teških vremena iz 90-tih godina“, kaže Bratu.

Gordana Đorić, predsednica Udruženja poslovnih žena „Avenija“ ukazala je na nepovoljan položaj srpskih privrednika i preduzetnica na Kosovu.

„Još uvek je jako prisutan tihi bojkot srpskih proizvoda i samim tim im je ograničeno tržitše. Mnogi od njih nabavljaju sirovine iz Srbije a taksa koja je uvedena pre sedam meseci dovela je do zatvaranja proizvodnje. Tim se činom ugrožava dalji opstanak srpske zajednice. Ovde su politički uticaji dominantniji i ugrožavaju ekonomske slobode“, kazala je Đorićeva i naglasila da je potrebna veća ekonomska saradnja između Srba i Albanaca, bez uplitanja politike.

Zamenica ministra ruralnog razvoja Magulje Škodra ističe da su problemi prisutni ali da je situacija slična i u zemljama regiona, pa i Evrope.

„Ne bih da opravdavam te poteškoće ali takođe postoje poteškoće i u drugim demokratijama, u drugim zemljama ne samo na Kosovu. Deset godina sam živela u inostranstvu i znam da se žene u inostranstvu takođe suočavaju sa nekim oblikom diskriminacije, kazala je Škodra.

Da li zbog vrućine, nedovoljne informisanosti građana, posećenost sajma je u prepodnevnim satima bila slaba. Učesnice sajma se nadaju da će boljoj posećenosti u popodnevnim satima.

Sajam preduzetnica traje dva dana.

Ostale vesti

 • „Deca su naša budućnost i pobeda“

  „Deca su naša budućnost i pobeda“

  Više od 160 mališana predškolske ustanove „Đurđevak“ učestvovalo je na karnevalu koji je organizovan u okviru manifestacije „Dani Opštine Gračanica“. Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Damjan Jović poručio je da je veliki broj dece „nada da imamo budućnost“.

 • Đorđević i Đurić o pomoći porodicama stradalih

  Đorđević i Đurić o pomoći porodicama stradalih

  Na inicijativu ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zorana Đorđevića održan je sastanak sa direktorom Kancelarije za KiM Markom Đurićem kako bi se razgovaralo o najboljim načinima za rešavanje problema koje imaju porodice kidnapovanih, nestalih i ubijenih lica na Kosovu i Metohiji.

 • Počinju Dani opštine Gračanica

  Počinju Dani opštine Gračanica

  Na praznik Male Gospojine 21. septembra, Opština Gračanica obeležava svoj dan. Ove godine tokom obeležavanja Dana opštine pripremljen je raznovrstan kulturni, umetnički i sportski program.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane