Vesti
Politika

Odalović: Srbi ne mogu da ćute nad onim što Priština radi

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović ističe da je zatvaranje prodavnica na severu Kosova apel upozorenja međunarodnoj zajednici.
Odalović: Srbi ne mogu da ćute nad onim što Priština radi
Veljko Odalović (Foto arhiva Kim)

Veljko Odalović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je zatvaranje svih radnji na severu Kosova protest koji treba da pokaže široj javnosti da Srbi neće ćutati.

"Srbi moraju da dignu glas, ne mogu da ćute nad ovim što Priština radi. Priština provocira i sklanja temu dijaloga, u kom je dovedena pred svršen čin da izvrši preuzete obaveze, pre svega da formira Zajednicu srpskih opština", napominje Odalović.

Smatra da zatvaranje radnji neće napraviti štetu već treba da bude apel upozorenja.

"Međunarodna zajednica kontinuirano govori da Priština treba da ukine takse, ali Priština to ne radi jer EU to ne saopštava ozbiljno. Ovo će u svakom slučaju dodatno da prođe kroz sve strukture i uši onih koji odlučuju. Moraju da znaju s kim i sa čim imaju posla", napominje generalni sekretar MSP-a.

Priština, kaže Odalović, želi da uspostavi kontrolu na severu Kosova.

"Kada su takse uvedene rekli su da će da ih ukinu kad priznamo Kosovo. Njihova priča je sad drugačija, kažu da žele da spreče šverc i kriminal. Oni imaju najmanje prava da o tome pričaju jer je taj prostor ogrezao u švercu i kriminalu. Ne mogu protiv toga da se bore oni koji to rade", napominje generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova.

Prema njegovim rečima, od uvođenja taksi najviše trpe obični građani, a među njima i trgovci Albanci.Ostale vesti

Kantrimen: Kosovo i Srbija nisu spremni za sporazum u Beloj kući
Kosovo i Srbija nisu spremni za sporazum na predstojećem sastanku u Beloj kući, kojoj je, s druge strane potreban spoljnopolitički uspeh, ocenio je Tomas Kantrimen, bivši pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska pitanja u intervjuu koji je preneo Radio Slobodna Evropa.
  • 15.08.2020
Veterani OVK traže promenu Zakona o Specijalnom sudu

Udruženje veterana OVK zatražilo je danas od parlamentarnih grupa u kosovskoj skupštini da izmene Zakon o Specijalnom sudu i prošire mandat za istraživanje svih zločina tokom sukoba na Kosovu.

  • 14.08.2020
Usvojen nacrt Zakona o suzbijanju i sprečavanju pandemije kovid-19
Poslanici kosovske skupštine usvojili su sa 77 glasova za, u drugom čitanju, nacrt Zakona o suzbijanju i sprečavanju pandemije kovid-19, javlja prištinska Koha.
  • 14.08.2020
Vašingtonski samit osuđen na neuspeh zbog američkih izbora?
"Amerikanci pokušavaju da taj dijalog ožive, ali ne deluje kao da postoji velika šansa da se dođe do nekog rešenja ili pomaka“, rekao je za RTV Kim analitičar iz Beograda Branko Radun komentarišući sastanak beogradskih i prištinskih lidera najavljen za 2. septembar u Vašingtonu.
  • 14.08.2020
Brisel: Dobrodošla podrška Amerike dijalogu koji vodi EU

Evropska unija pozdravlja sve inicijative i svako učešće "trećih strana" koje za cilj ima pomoć Beogradu i Prištini da se dogovore oko sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa, poručeno je iz Brisela.

  • 14.08.2020
Vučić: Srbija nije u poziciji da odbija razgovore

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će učestvovati u razgovorima sa predstavnicima Kosova koje je za 2. septembar u Vašingtonu zakazao američki izaslanik Ričard Grenel, ali da tamo neće biti lako.

  • 14.08.2020