Vesti
Sport

Za Vidovdan na vrhovima Šar-planine

Članovi Planinarskog saveza Srbije i njegovih podružnica "Кopaonik" iz Leposavića i "Uspon" iz Štrpca su povodom Vidovdana organizovali pohod na Ljuboten, najvisočiji vrh Šar-planine od 2499 metara nadmorske visine.
Za Vidovdan na vrhovima Šar-planine
Na Ljubotenu iznad oblaka (Foto Ž. Rakočević)

Devedesetih godina prošlog veka Univerzitet u Prištini organizovao je slične manifestacije koje je 1999. prekinuo sukob na Кosovu i Metohiji.
 
Jedanaest godina kasnije, 2010. godine, PК "Кopaonik" pokreće ideju i planinari se vraćaju na Šaru, gde im se pridružuje novoosnovani PSК "Uspon".
 
"Šar-planina je naš i balkanski Šamoni, čudesna planina koju moramo sačuvati, ali, nažalost, to malo ko primećuje", kaže Radoje Кnežević iz Leposavića, pokretač inicijative, i dodaje da "akcija počinje na Gazimestanu i Gračanici traje dva dana, a meštani Štrpca je doživljavaju kao specifičnu i dragu podršku, jer ova planina ne sme biti zapostavljena".
 
Organizator na terenu je PSК "Uspon" iz Štrpca, a njegov predstavnik Stojan Josimovoć kaže da u se raduje lepom danu, "kakvog nije bilo u proteklih pet godina. Mi radimo na podizanju ekološke svesti i zaštiti prirode. Imamo akciju čišćenja Štrbačkog jezera, a takođe smo branili reke od izgradnji MHE. Protest je trajao 62 dana i uspeli smo da ih stopiramo. Radi se o rekama prvog stepena zaštite u Nacionalnom parku "Šar planina" i izvorištu pitke vode. Ova akcija i dolazak ljudi iz Beograda, Novog Sada, Republike Srpske, КiM, Makedonije podrška je normalnom životu ovde i zaštiti prirode".
 
Predsednik Planinarsko-ekološkog društva "Vijogor" iz Čajniča Saša Mašić kaže da je "upalio kola i došao na КiM, bez problema. Prvi put sa tu da vidim svetinje i hodam po planini".
 
Na Šar-planini se održava i tradicionalni skup za Ilindan 2. avgusta kada se obilazi Štrbačko jezero.Ostale vesti

U Prištini i Tirani spremaju zajedničku košarkašku ligu
Kosovska i košarakaška federacija Albanije pripremaju organizovanje zajedničke takmičarske lige, koja bi prema planovima u Prištini trebalo da startuje na jesen.
  • 08.05.2020
Fizička aktivnost je neophodna i za vreme izolacije u kojoj se nalazimo zbog epidemije koronavirusa. Sportski stručnjaci tvrde da se trening može prilagoditi kućnim uslovima, te da je to idealan način za oslobađanje od stresa i napetosti, ali i poboljšanje kvaliteta života.
  • 16.04.2020
Preminuo Radomir Antić
Legendarni srpski trener Radomir Antić preminuo je u 72. godini, objavio je njegov bivši klub Atletiko Madrid.
  • 06.04.2020
Gračanica: Kik boks klub “Panišer” niže medalje
Kik boks klub “Panišer” u Gračanici postoji od 2016. godine. Iako radi u skromnim uslovima, ovaj klub beleži zapažene rezultate. Na Prvenstvu Centralne Srbije u Aleksincu članovi “Panišera” su osvojili dve zlatne i jednu srebrnu medalju.
  • 06.03.2020
“Fudbalski timovi na Kosovu otvoreni za dobre sportiste”
Sportski direktor Fudbalskog kluba Fljamurtari u Prištini Arbnor Morina najavio je u emisiji “Slobodno srpski” da bi se uskoro mogao odigrati Međunarodni fudbalski turnir u Prištini, u čast preminulog Fadilja Vokrija, na kojem bi učestvovali neki od klubova u kojima je Vokri igrao, među kojima je i Fudbalski klub Partizan iz Beograda.
  • 02.03.2020
Kik-boks klub “Kosovska Mitrovica” osvojio 8 medalja u Aleksincu
Na prvenstvu Centralne Srbije, održanom u Aleksincu, takmičari kik-boks kluba “Kosovska Mitrovica” osvojili su 8 medalja - četiri zlatne, tri srebrne i jednu bronzanu. Jovanu Smiliću dodeljen pehar kao najboljem senioru u A klasi.
  • 02.03.2020