Vesti
Religija

Mitropolit Amfilohije u Gračanici: Niste manjina, vi ste najsnažniji narod

U porti manastira Gračanica u toku je Vidovdanska liturgija. Arhijereji Srpske pravoslavne crkve sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem služe prazničnu liturgiju.
Mitropolit Amfilohije u Gračanici: Niste manjina, vi ste najsnažniji narod
Vidovdanska liturgija u porti manastira (Foto Kim)

U porti ovog srednjovekovnog manastira, zadužbini Kralja Milutina, okupio se mnogobrojni verni narod kako sa Kosova tako i iz uže Srbije i regiona.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je da je danas sve u znaku hristovog groba i vaskrsenja.

"Sve što je sagrađeno ovde na Kosovu i Metohiji i širom sveta, svi hramovi uključujući i svetu Gračanicu nisu ništa drugo nego su svedoci opredeljenja za carstvo nebesko i ova naša služba ovde danas je svedočanstvo Hrista boga našega raspetoga i vaskrsloga".

Mitropolit je kazao da je važno što se sabiramo oko ove svetinje ovde jer je to, kako je rekao, povratak istinskom putu.

"Kažu da ste manjina, nije snaga u broju , nego u Gospodu, to svedoči sva ljudska istorija. Nije pitanje koliko nas je nego koliko je časnih i čestitih ljudi, poštenih, koliko je hrišćana koji nose časno i čestito svoj krst i žive po svetom Jevanđelju. Ti ne samo što nastavljaju tradiciju i predanje svojih predaka  nego su svedoci i pred moćnicima i silnicima ovoga sveta".

Mitropolit Amfilohije je poručio Srbima na Kosovu da nisu manjina već najsnažniji narod u Evropi.

„Crkva Božija svedoči i svedočiće do kraja sveta i veka... Svi smo mi grešnici, ali je bitno da li se kajemo ili pljujemo na Boga“.

Liturgiji su prisustvovali lokalni zvaničnici, dok ove godine niko od prestavnika vlade Srbije nije došao na obeležavanje Vidovdana.

Nakon liturgije, vernici su se pričestili a potom je usledila tradicionalna dodela ordenja "Majka devet Jugovića", majkama sa četvoro, petoro i više dece.

Vidovdan će danas biti obeležen i na Gazimestanu gde će biti služen parastos.Ostale vesti

U Sigi i Brestoviku proslavljen Spasovdan
Povratnici u selima Brestovik i Siga kod Peći, ove godine skromno ali u skladu sa tradicijom obeležili su Spasovdan, seosku slavu, javlja Radio Goraždevac.
  • 28.05.2020
Kamenica: Neistinite informacije o pravoslavnim svetinjama
Posle emisije TV Кlan Кosova, u kojoj su manastir Ubožac u selu Močare i crkva Vavedenje Presvete Bogorodice u selu Vaganeš u blizini Кamenice, predstavljeni kao albanski verski objekti, potpredsednik Opštine Кamenica Bojan Stamenković, uputio je pismo Nezavisnoj komisiji za medije u Prištini, u kome traži da ova organizacija reaguje na, kako je rekao “neistinite informacije”, koje ne doprinose međunacionalnoj i međuverskoj saradnji.
  • 28.05.2020
Livađe: Obeležana hramovna slava
Liturgijom u crkvi Svetog Grigorija u Livađu obeležen je Spasovdan, slava crkve. Crkveni sabor okupio je i ove godine veliki broj meštana Livađa, ali i okolnih sela.
  • 28.05.2020
Danas je Spasovdan
Spasovdan, Vaznesenje Gospodnje ili “Dan spasa” je jedan je od deset praznika posvećenih Hristu.
  • 28.05.2020
Slava bogoslovije i kraj školske godine obeleženi u Prizrenu
Slava bogoslovije Svetog Kirila i Metodija u Prizrenu proslavljena je ove godine skromno, bez prisustva đaka, koji spomen svojih zaštitnika proslavljaju u domaćim crkvama. Ujedno je obeležen i kraj petogodišnjeg školovanja za maturante Prizrenske bogoslovije.
  • 24.05.2020
Danas je Ramazanski Bajram
Muslimani širom sveta danas slave Ramazanski Bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika. Ove godine zbog epidemije koronavirusa i zabrane okupljanja džamije na Kosovu su prazne. Takođe, Nacionalni institut za javno zdravlje je apelovao na građane da se uzdrže od tradicionalnih poseta.
  • 24.05.2020