Vesti
Kultura

„Vidovdan – Praznik nad praznicima“

U Srpskom kulturnom centru u Prištini pesnici, učesnici manifestacije „Vidovdansko pesničko bdenije“, održali su književni čas.
„Vidovdan – Praznik nad praznicima“
Književni čas u Prištini (Foto Kim)

U Srpskom kulturnom centru u Prištini danas su svoje stihove kazivali pesnici Jovica Mišković, Milica Bakrač, Milan Mihajlović i Vidosava Arsenijević.

Složili su se da Vidovdan za sve Srbe, gde god živeli, predstavlja veliki praznik.

„Vidovdan je za sve Srbe, bilo da su na Kosovu i Metohiji, u Republici Srpskoj, Srbiji ili negde drugde, bio i ostao praznik nad praznicima i veoma mi je drago da pesnici svake godine imaju manifestaciju koja počinje u Babinom Mostu, zatim sledi Priština i završava se u Gračanici. Meni je posebno drago što se srećemo u Prištini i mislim da je svim Srbima Priština u srcu, ipak je to bio glavni grad KiM i ima neku svoju toplinu. Nadam se da ćemo nastaviti ovu tradiciju i okupljati se u sve većem broju“, rekao je pesnik iz Leposavića Jovica Mišković.

Pesnikinja iz Crne Gore Milica Bakrač danas je prvi put bila u Srpskom kulturnom centru. Kaže da danas u Prištini „oceća da prave vrednosti nikada ne mogu biti izgubljene“.

„Vidovdan za sve Srbe koji žive i u Crnoj Gori i na KiM i u Srbiji i regionu predstavlja jedan veliki praznik koji pokazuje da smo jedno biće, kako je negde zapisao Petar II Petrović Njegoš, da se nismo odrekli tog kosovskog zaveta. Sve dok u svojoj krvi, u svojoj biti nosimo kosovski zavet, opastaćemo kao jedan veliki narod, jer zaista to i jesmo“, poručila je pesnikinja Bakrač.

Večeras će u Gračanici biti održana manifestacija „Vidovdansko pesničko bdenije“ u okviru koje će biti dodeljene i vidovdanske književne nagrade.Ostale vesti

Nagrada Aleksandri Ničić za

Aleksandra Ničić, učenica prvog razreda Gimanzije Priština izmeštene u Laplje Selo, dobila je treću nagradu na literarnom konkursu "Iduć uči, u vekove gleda" koji je po šesnaesti put organizovala Zadužbina "Dositej Obradović".

  • 08.07.2020
Američki glumac snimio pesmu o Kosovu
Džonatan Džekson, glumac, muzičar i pisac, dobitnik pet Emi nagrada, snimio je i objavio pesmu "Kosovo (svih žalosnih radost)".
  • 30.06.2020
Vidovdansko pesničko bdenije:
U porti manastira Gračanica, večeras je održano 30. Vidovdansko pesničko bdenije. Piscu Milisavu Saviću dodeljena je nagrada "Zlatni krst Kneza Lazara", a on se zahvalio rečima da "od ove, praznične noći, lepše nema".
  • 27.06.2020
Nevena Milivojević izabrana za Kosovku devojku
U porti manastira Gračanica večeras je održan "Izbor za Kosovku devojku". Titulu najlepše je ponela Nevena Milivojević iz Zubinog Potoka.
  • 26.06.2020
Priština: Promocija knjige „Mitovi srpske istorije“
U Srpskom kulturnom centru u Prištini predstavljena je knjiga „Mitovi srpske istorije“ istoričara Dejana Ristića. Mitska tradicija je u prethodnim vekovima na Kosovu i Metohiji odigrala provorazrednu ulogu, istakao je autor. 
  • 26.06.2020
Književniku Goranu Petroviću nagrada
Nagrada "Grigorije Božović" za 2019. godinu pripala je književniku Goranu Petroviću za Izabrana dela.
  • 26.06.2020