„Vidovdan – Praznik nad praznicima“

U Srpskom kulturnom centru u Prištini pesnici, učesnici manifestacije „Vidovdansko pesničko bdenije“, održali su književni čas.

Podeli ovaj članak sa:
  • Književni čas u Prištini (Foto Kim)

U Srpskom kulturnom centru u Prištini danas su svoje stihove kazivali pesnici Jovica Mišković, Milica Bakrač, Milan Mihajlović i Vidosava Arsenijević.

Složili su se da Vidovdan za sve Srbe, gde god živeli, predstavlja veliki praznik.

„Vidovdan je za sve Srbe, bilo da su na Kosovu i Metohiji, u Republici Srpskoj, Srbiji ili negde drugde, bio i ostao praznik nad praznicima i veoma mi je drago da pesnici svake godine imaju manifestaciju koja počinje u Babinom Mostu, zatim sledi Priština i završava se u Gračanici. Meni je posebno drago što se srećemo u Prištini i mislim da je svim Srbima Priština u srcu, ipak je to bio glavni grad KiM i ima neku svoju toplinu. Nadam se da ćemo nastaviti ovu tradiciju i okupljati se u sve većem broju“, rekao je pesnik iz Leposavića Jovica Mišković.

Pesnikinja iz Crne Gore Milica Bakrač danas je prvi put bila u Srpskom kulturnom centru. Kaže da danas u Prištini „oceća da prave vrednosti nikada ne mogu biti izgubljene“.

„Vidovdan za sve Srbe koji žive i u Crnoj Gori i na KiM i u Srbiji i regionu predstavlja jedan veliki praznik koji pokazuje da smo jedno biće, kako je negde zapisao Petar II Petrović Njegoš, da se nismo odrekli tog kosovskog zaveta. Sve dok u svojoj krvi, u svojoj biti nosimo kosovski zavet, opastaćemo kao jedan veliki narod, jer zaista to i jesmo“, poručila je pesnikinja Bakrač.

Večeras će u Gračanici biti održana manifestacija „Vidovdansko pesničko bdenije“ u okviru koje će biti dodeljene i vidovdanske književne nagrade.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane