Vesti
Kultura

U Gračanici premijerno izvedena predstava "Žene iz Troje"

Pred prepunom salom Doma kulture u Gračanici večeras je premijerno odigrana pozorišna predstava “Žene iz Troje”. Reditelj predstave Nebojša Bradić kaže, da je priča iz antike, ali da ona donosi mnoge ideje koje su i danas savremene. 
U Gračanici premijerno izvedena predstava
Sa predstave "Žene iz Troje" (Foto Kim)

Predstava Narodnog pozorišta u Prištini "Žene iz Troje", rađena je po Evripidovom tekstu i u režiji Nebojše Bradića. Reditelj kaže da veruje da je publika disala sa predstavom i da je imala tu punoću i koncentraciju koja je neophodna kada se prate ovakvi sadržaji. 

“Ono što je uvek važno na premijeri je da predstava pređe rampu i uspostavi komunikaciju sa publikom. Priča o ratovina, žrtvama, uzrocima, posledicama uvek ima svoj današnji, a i nekadašnji sjaj. Ono što je za mene bio poseban izazov jeste da sa ansamblom predstave uspostavimo jedan specifičan jezik i da na taj način formu koja je na svoj način definisana prenesemo savremenom gledaocu“, napominje Bradić.

Slikar Miloš Šobajić nakon odgledane predstave nije krio svoje zadovoljstvo i istakao je, da je ovo jedna divna predstava.

„Predstava o propasti i postpropasti Troje je jedna divna predstava koja govori o tome šta se dešava sa ženama. U dva, tri navrata, autori su pokušavali da opišu taj događaj i evo imali smo priliku da pogledamo Bradićevu divnu izmišljotinu na tu temu. Uživeo sam se vrlo u sudbinu ovih osam žena. Ostavilo je sve ovo jak uticaj na mene“, ističe Šobajić.

On kaže da svaki događaj iz oblasti kulture podržava naše prisustvo na ovom vekovnom prostoru.

„Nadam se da vi ovde redovno gledate ovako dobre predstave i to je dobro. Ovo je jedan od dokaza da duhovno živimo i da smo naslednici celog tog velikog nasleđa, manastira pre svega, na ovom prostoru. Srpski narod će opstati“, poručuje Šobajić.

"Žene iz Troje" su urađene u koprodukciji sa Narodnim pozorištem Timočke krajine "Zoran Radmilović" iz Zaječara i u njenoj realiziciji i organizovanju gostovanja učestvuje i Udruženje "Dunavfest" uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Ivana Kovačević, glumica Prištinskog pozorišta, kojoj je poverena glavna uloga u ovom komadu, kraljice Troje Hekube, kaže da je iznenađena reakcijom publike i napominje da gračanička publika može da isprati komplikovanije tekstove.

„Antička tragedija je vrlo zahtevan tekst i za čitanje i za razumevanje. Međutim, s obzirom da je ovaj tekst preveo Danilo Kiš i adaptaciju radio Nebojša Bradić, mislim da su svojim radom doprineli da se svaka rečenica razume, bez obzira na to da li ste čitali antičku tragediju. Antičke drame, odnosno tragedije se u poslednje vreme jako retko postavljuju na našim scenama i mnogo sam srećna što se eto vraćamo u te vode", kaže ona.

Glumica Olivera Bacić nije krila svoje uzbuđenje, istakavši da je poslednji put na ovoj sceni igrala kao student svoju prvu profesionalnu predstavu.

„Evo posle par godina sam ponovo ovde, bilo je jako uzbudljivo. Po aplauzu mogu da kažem da verujem da je i publika izašla vrlo uzbuđena iz sale sa puna pitanja, kao što smo i mi bili na početku samog procesa. Mi smo ovom predstavom razbili antičku formu, tačnije približili smo je ovom vremenu“, kaže Olivera.

Predstavu "Žene iz Troje", nakon premijernog igranja na Kosovu i Metohiji, ubrzo će imati prilike da vidi publika širom Srbije, na prestižnim letnjim festivalima: "Viminacijum festu" 30. juna u Požarevcu, "Novom Tvrđava teatru" 8. jula u Čortanovcima, "Teatru u tvrđavi" 10. jula u Smederevu, dok se u avgustu za sada ugovorena izvođenja na "Nišvil teatarskom festivalu" i "Antika festu" u Zaječaru.Ostale vesti

Nagrada Aleksandri Ničić za

Aleksandra Ničić, učenica prvog razreda Gimanzije Priština izmeštene u Laplje Selo, dobila je treću nagradu na literarnom konkursu "Iduć uči, u vekove gleda" koji je po šesnaesti put organizovala Zadužbina "Dositej Obradović".

  • 08.07.2020
Američki glumac snimio pesmu o Kosovu
Džonatan Džekson, glumac, muzičar i pisac, dobitnik pet Emi nagrada, snimio je i objavio pesmu "Kosovo (svih žalosnih radost)".
  • 30.06.2020
Vidovdansko pesničko bdenije:
U porti manastira Gračanica, večeras je održano 30. Vidovdansko pesničko bdenije. Piscu Milisavu Saviću dodeljena je nagrada "Zlatni krst Kneza Lazara", a on se zahvalio rečima da "od ove, praznične noći, lepše nema".
  • 27.06.2020
Nevena Milivojević izabrana za Kosovku devojku
U porti manastira Gračanica večeras je održan "Izbor za Kosovku devojku". Titulu najlepše je ponela Nevena Milivojević iz Zubinog Potoka.
  • 26.06.2020
Priština: Promocija knjige „Mitovi srpske istorije“
U Srpskom kulturnom centru u Prištini predstavljena je knjiga „Mitovi srpske istorije“ istoričara Dejana Ristića. Mitska tradicija je u prethodnim vekovima na Kosovu i Metohiji odigrala provorazrednu ulogu, istakao je autor. 
  • 26.06.2020
Književniku Goranu Petroviću nagrada
Nagrada "Grigorije Božović" za 2019. godinu pripala je književniku Goranu Petroviću za Izabrana dela.
  • 26.06.2020