Vesti
Kultura

Venčanje na srednjovekovini način

U manastiru Gračanica održano je nesvakidašnje srednjovekovno venčanje. Na ljubav i slogu zavetovali su se pančevci Gordana i Srđan Mrkalj u prisustvu dvorskih dama i vitezova.
Venčanje na srednjovekovini način
Mladenci i svatovi (Foto TOG)

Ceo događaj odvijao se u srednjovekovnom ambijentu, mlada i mladoženja bili su odeveni u kneževskim odorama, a do oltara su ih pratili vizezovi sa rekvizitima i damama u garderobi iz srednjeg veka. U svatove su pored najbližih došli i radoznali građani i turisti. Sve je proteklo uz arhaičnu muziku.

Srednjovekovnim venčanjem Gordana i Srđan Mrkalj iz Pančeva krunisali su i 33 godine braka.

„Nakon toliko godina želja nam je bila da se venčamo i u crkvi. Hteli smo da to bude u Gračanici na Кosovu, jer ovde je jedna od najvećih srpskih svetinja. Na ovaj način želeli smo i da damo primer ostalima, da se sete odakle su potekli i gde su koreni Srbije“, kazao je Srđan.

Nakon venčanja za mladence i goste organizovana je i svečana trpeza.

Srednjovekovno venčanje organizovala ja Turistička organizacija Gračanice, kao kruna trodnevnog međunarodnog viteškog festivala Šild/Štit. Ovakvo venčanje biće deo turističke ponude Gračanice, a sve u cilju čuvanja tradicije, ističe direktor TOG-a Boban Petrović.

„Cilj ovakvog venčanja i celokupnog Šild festivala je oživljavanje srednjeg veka, odnosno očuvanje srednjovekovne kulture i tradicije, a čin venčanja je svakako deo toga. Trogodnevnim događajima, takmičenjima i brojnim zanatima želimo da promovišemo Gračanicu, obogatimo turističku ponudu i pokažemo da viteški duh nije umro“, kazao je Petrović.

Šild festival završava se danas dodelom priznanja i nagrada učesnicima.Ostale vesti

Nagrada Aleksandri Ničić za

Aleksandra Ničić, učenica prvog razreda Gimanzije Priština izmeštene u Laplje Selo, dobila je treću nagradu na literarnom konkursu "Iduć uči, u vekove gleda" koji je po šesnaesti put organizovala Zadužbina "Dositej Obradović".

  • 08.07.2020
Američki glumac snimio pesmu o Kosovu
Džonatan Džekson, glumac, muzičar i pisac, dobitnik pet Emi nagrada, snimio je i objavio pesmu "Kosovo (svih žalosnih radost)".
  • 30.06.2020
Vidovdansko pesničko bdenije:
U porti manastira Gračanica, večeras je održano 30. Vidovdansko pesničko bdenije. Piscu Milisavu Saviću dodeljena je nagrada "Zlatni krst Kneza Lazara", a on se zahvalio rečima da "od ove, praznične noći, lepše nema".
  • 27.06.2020
Nevena Milivojević izabrana za Kosovku devojku
U porti manastira Gračanica večeras je održan "Izbor za Kosovku devojku". Titulu najlepše je ponela Nevena Milivojević iz Zubinog Potoka.
  • 26.06.2020
Priština: Promocija knjige „Mitovi srpske istorije“
U Srpskom kulturnom centru u Prištini predstavljena je knjiga „Mitovi srpske istorije“ istoričara Dejana Ristića. Mitska tradicija je u prethodnim vekovima na Kosovu i Metohiji odigrala provorazrednu ulogu, istakao je autor. 
  • 26.06.2020
Književniku Goranu Petroviću nagrada
Nagrada "Grigorije Božović" za 2019. godinu pripala je književniku Goranu Petroviću za Izabrana dela.
  • 26.06.2020