Festival srednjovekovnih veština i zanata “Šild” u Gračanici

U Gračanici se održava četvrti Međunarodni festival srednjovekovnih veština i zanata “Šild”. 

Podeli ovaj članak sa:
  • Sa festivala "Šild" (Foto TOG)

Defileom vitezova i otvaranjem srednjovekovnog kampa za posetioce, u dvorištu OŠ "Kralj Milutin" juče je zvanično počeo festival koji će trajati do nedelje (23. jun).

Teodora Đokić ispred Turističke organizacije Gračanice kaže za RTV Kim da je posećenost festivala velika.

"Posećenost je ove godine velika, imamo preko 100 učesnika iz Srbije i Mađarske. Posetioci četvrtog Međunarodnog festivala srednjovekovnih veština i zanata “Šild” se mogu oprobati u raznim aktivnostima, među kojima su: Gađanje sekirom i kopljem, streličarstvo, rvanje... Takođe, na festivalu posetioci mogu videti razne radionice srednjovekovnih zanata, slušati koncerte srednjovekovne muzike i gledati viteške borbe i igre sa vatrom", kazala je Đokićeva.

Đokićeva dodaje da je novina na ovogodišnjem festivalu srednjovekovno venčanje, koje će se u nedelju obaviti u manastiru Gračanica.

"Pozivam sve zainteresovane da dođu, i zajedno sa nama, bar na kratko, ožive duh srednjeg veka u Gračanici", rekla je Đokićeva.

Festival organizuju TO Gračanica i udruženja za očuvanje srednjovekovnih veština i zanata “Red Zmaja” iz Gračanice, “Beli Orlovi” iz Beograda i “Кulturno-prosvetna zajednica” Кosova i Metohije.

Međunarodni festival srednjovekovnih veština i zanata “Šild” se organizuje četvrtu godinu zaredom, a Turistička organizacija Gračanice se iz godine u godinu trudi da program koji organizuje bude sve bogatiji, kako bi posetioci bili što zadovoljniji.

Organizovanje festivala su podržali: Opština Gračanica, Mađarska ambasada u Prištini i Ministarstvo za kulturu i informisanje Republike Srbije.

 

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane