Vesti
Kultura

Gračanica: Predstavljen novi broj ’’Stremljenja’’

U okviru Vidovdanskih svečanosti u Domu kulture Gračanica predstavljen je najnoviji broj časopisa za književnost „Stremljenja“, koji donosi donosi obilje literarnih priloga, poeziju, prozu, eseje, studije i druge tekstove.
Gračanica: Predstavljen novi broj ’’Stremljenja’’
Sa promocije ''Stremljenja'' (Foto Kim)

Časopis "Stremljenja", u izdanju najstarije izdavačke kuće na Kosovu i Metohiji “Panorama-Jedinstvo”, izlazi već šest decenija.

Urednica časopisa Rada Komazec kaže da je „Panorama-Jedinstvo“ i ovoga puta „između dva Vidovdana“ objavila nekoliko knjiga, kao i da ova izdavačka kuća, zbog skromnih sredstava, štampa „isključivo autore sa prostora Kosova i Metohije“.

„Najnoviji broj ’Stremljenja’ donosi obilje literarnih priloga, poeziju, prozu, eseje, studije, prikaze, portrete, kritičke osvrte, likovne ilustracije i druge raznovrsne tekstove koji svi skupa, iz pera preko 30 autora, od kojih su najvećim delom naši autori sa Kosova i Metohije. Sve to govori da je ovo literalno glasilo uistinu verno ogledalo savremenog stvaralaštva kod nas, i da kao takvo zauzima značajno mesto u srpskoj periodici“, kazala je Komazec.

Promocija časopisa praćena je stihovima pesama autora čija su ostvarenja pronašla mesto u ovom časopisu, a koje je kazivala glumica Narodnog pozorišta u Prištini Jasmina Stoiljković.

Gotovo da ne postoji umetnik koji je govorio srpski ili srpsko-hrvatski jezik, a da u "Jedinstvu" nije objavio svoje književne radove, kazao je generalni direktor izdavača “Stremljenja” Svetozar Vlahović.

“’Jedinstvo’ je to omogućavalo zahvaljujući poziciji koju je u to vreme imalo i predstavljalo je jedan značajni novinarski i izdavački organizam koji je imao mogućnosti i kapacitete, želje, volje i prostora da afirmiše mlade. Da afirmiše sve one koji su u tadašnjem trenutku i u tadašnjoj Prištini činili jednu od deset kulturno najjačih sredina u samoj Jugoslaviji, ne samo u Srbiji”, istakao je Vlahović.

O “Stremljenju” je govorio i književnik Ranko Đinović. On je kazao da je svoje prve stihove objavio baš u ovom časopisu, a po nagovoru pesnikinje Darinke Jevrić.

“Osim knjige ‘Dečanski bruj’ koju je objavio Dom kulture Gračanince i ‘Krstopolje’, sve sam svoje ostale knjige objavio u `Jedinstvu` i vrlo sam emotivno vezan za `Jedinstvo`, časopis `Stremljenja` i ljude koji rade u ‘Jedinstvu’, pa je to jedna duplo emotivna veza. Iako imam ponude da svoje rukopise objavim i u drugim kućama, dokle god budem pisao, ja ću biti veran ’Jedinstvu’ i Kosovu i Metohiji”, kazao je Đinović, a zatim sa prisutnima podelio i stihove svoje pesme.

Čast da ove godine svojim radovima otvori stranice “Stremljenja” pripala je pesniku Ratku Popoviću.

Prištinski časopis za književnost, umetnost i kulturu na srpskom jeziku “Stremljenja” prvi put je objavljen maja 1960. godine u izdanju lista "Jedinstvo", kada je oko sebe okupio književne stvaraoce na srpskom i albanskom jeziku.

 Ostale vesti

Američki glumac snimio pesmu o Kosovu
Džonatan Džekson, glumac, muzičar i pisac, dobitnik pet Emi nagrada, snimio je i objavio pesmu "Kosovo (svih žalosnih radost)".
  • 30.06.2020
Vidovdansko pesničko bdenije:
U porti manastira Gračanica, večeras je održano 30. Vidovdansko pesničko bdenije. Piscu Milisavu Saviću dodeljena je nagrada "Zlatni krst Kneza Lazara", a on se zahvalio rečima da "od ove, praznične noći, lepše nema".
  • 27.06.2020
Nevena Milivojević izabrana za Kosovku devojku
U porti manastira Gračanica večeras je održan "Izbor za Kosovku devojku". Titulu najlepše je ponela Nevena Milivojević iz Zubinog Potoka.
  • 26.06.2020
Priština: Promocija knjige „Mitovi srpske istorije“
U Srpskom kulturnom centru u Prištini predstavljena je knjiga „Mitovi srpske istorije“ istoričara Dejana Ristića. Mitska tradicija je u prethodnim vekovima na Kosovu i Metohiji odigrala provorazrednu ulogu, istakao je autor. 
  • 26.06.2020
Književniku Goranu Petroviću nagrada
Nagrada "Grigorije Božović" za 2019. godinu pripala je književniku Goranu Petroviću za Izabrana dela.
  • 26.06.2020
Dodeljene likovne nagrade i otvorena izložba radova
Sinoć su u Domu kulture "Gračanica" uručene vidovdanske likovne nagrade ovogodišnjim dobitnicima, a otvorena je izložba radova sa likovne kolonije "Vidovdan 2020".
  • 26.06.2020