Vesti
Kultura

Proglašeni dobitnici Vidovdanskih nagrada

Žiri književne manifestacije "Vidovdansko pesničko bdenije" odlučio je da nagrada "Zlatni krst kneza Lazara" ove godine pripadne Gojku Đogu, pesniku iz Beograda. Miloš Šobajić ovogodšnji je dobitnik nagrade "Longin".
Proglašeni dobitnici Vidovdanskih nagrada
Književne nagrade (Foto arhiva Kim)

Ovogodišnji članovi žirija bili su pesnik Ivan Negrišorac, prof. dr Slobodan Vladušić i književni kritičar Žarko Milenković.

U obrazloženju odluke članovi žirja navode da je Gojko Đogo, ovogodišnji dobitnik nagrade "Zlatni krst kneza Lazara", "pesnik snažnih izazova koje savremenoj, ideološki obeleženoj društvenoj situaciji ispostavlja mitsko-istorijska svest i njoj primeren pesnički doživljaj sveta". Dalje se navodi da je "ovaj pesnik bio ubeđen u ono što je srpska društvena, politička i ideološka praksa dovoljno jasno pokazala, a to je da se nacionalna samosvest sasvim lepo može uklopiti unutar ideja o demokratskom poretku".

"Gračanička povelja" pripala je Miroslavu Maksimoviću, pesniku iz Beograda.

"On je pesnik koji neprestano traži i uspešno nalazi ravnotežu između izvornog, tradicionalnog lirskog načela i modernosti u doživljaju sveta i verbalnoj ekspresiji", zaključuje žiri.

Blagoje Baković, pesnik iz Vrbasa, dobitnik je nagrade "Кondir kosovke devojke", za bogat poetski opus u kome "postavlja pitanje kolektivne, narodne sudbine, a u tom kontekstu svojim lirskim jezikom itekako ima šta da kaže".

Nagrada "Pero despota Stefana Lazrevića" pripala je Jani Aleksić, pesnikinji iz Beograda za poeziju u kojoj pokazuje "kako se modernitet može negovati naporedo sa svešću o specifičnostima nacionalne kulture i sa dubinskim razumevanjem sudbine srpskog naroda u prelomnim, apokaliptičkim istorijskim dešavanjima", saopštio je žiri.

Žiri za dodelu likovnih nagrada "Longin" i "Dimitrije Popović" za 2019. godinu činili su prof. mr Petar Đuza, akademska slikarka Maja Todić i istoričar umetnosti Nebojša Jevtić.

Oni su odlučili da se likovna nagrada za životno delo "Longin" dodeli istaknutom srpskom slikaru i vajaru Milošu Šobajiću iz Beograda.

U obrazloženju oduke članovi žirija navode da se ova nagrada dodeljuje Milošu Šobajiću za izuzetan slikarski opus u kome "motivi sukoba, nasilja, izgona i žrtve kao arhetip civilizacije koja se provlači kroz čitavu istoriju i čovekovu potrebu da se i tako raspet, ogoljen i odran, oslobodi tog moćnog pritiska i iskorači u drugi svet".

Nagrada za mladog umetnika "Dimitrije Popović" ove godine pripala je slikaru Lazaru Šoševiću iz Uroševca.

Nagrade dodeljuje Dom kulture "Gracanica", a pokrovitelji su Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije i Кancelarija za Кosovo i Metohiju.Ostale vesti

Nagrada Aleksandri Ničić za

Aleksandra Ničić, učenica prvog razreda Gimanzije Priština izmeštene u Laplje Selo, dobila je treću nagradu na literarnom konkursu "Iduć uči, u vekove gleda" koji je po šesnaesti put organizovala Zadužbina "Dositej Obradović".

  • 08.07.2020
Američki glumac snimio pesmu o Kosovu
Džonatan Džekson, glumac, muzičar i pisac, dobitnik pet Emi nagrada, snimio je i objavio pesmu "Kosovo (svih žalosnih radost)".
  • 30.06.2020
Vidovdansko pesničko bdenije:
U porti manastira Gračanica, večeras je održano 30. Vidovdansko pesničko bdenije. Piscu Milisavu Saviću dodeljena je nagrada "Zlatni krst Kneza Lazara", a on se zahvalio rečima da "od ove, praznične noći, lepše nema".
  • 27.06.2020
Nevena Milivojević izabrana za Kosovku devojku
U porti manastira Gračanica večeras je održan "Izbor za Kosovku devojku". Titulu najlepše je ponela Nevena Milivojević iz Zubinog Potoka.
  • 26.06.2020
Priština: Promocija knjige „Mitovi srpske istorije“
U Srpskom kulturnom centru u Prištini predstavljena je knjiga „Mitovi srpske istorije“ istoričara Dejana Ristića. Mitska tradicija je u prethodnim vekovima na Kosovu i Metohiji odigrala provorazrednu ulogu, istakao je autor. 
  • 26.06.2020
Književniku Goranu Petroviću nagrada
Nagrada "Grigorije Božović" za 2019. godinu pripala je književniku Goranu Petroviću za Izabrana dela.
  • 26.06.2020