Proglašeni dobitnici Vidovdanskih nagrada

Žiri književne manifestacije "Vidovdansko pesničko bdenije" odlučio je da nagrada "Zlatni krst kneza Lazara" ove godine pripadne Gojku Đogu, pesniku iz Beograda. Miloš Šobajić ovogodšnji je dobitnik nagrade "Longin".

Podeli ovaj članak sa:
  • Književne nagrade (Foto arhiva Kim)

Ovogodišnji članovi žirija bili su pesnik Ivan Negrišorac, prof. dr Slobodan Vladušić i književni kritičar Žarko Milenković.

U obrazloženju odluke članovi žirja navode da je Gojko Đogo, ovogodišnji dobitnik nagrade "Zlatni krst kneza Lazara", "pesnik snažnih izazova koje savremenoj, ideološki obeleženoj društvenoj situaciji ispostavlja mitsko-istorijska svest i njoj primeren pesnički doživljaj sveta". Dalje se navodi da je "ovaj pesnik bio ubeđen u ono što je srpska društvena, politička i ideološka praksa dovoljno jasno pokazala, a to je da se nacionalna samosvest sasvim lepo može uklopiti unutar ideja o demokratskom poretku".

"Gračanička povelja" pripala je Miroslavu Maksimoviću, pesniku iz Beograda.

"On je pesnik koji neprestano traži i uspešno nalazi ravnotežu između izvornog, tradicionalnog lirskog načela i modernosti u doživljaju sveta i verbalnoj ekspresiji", zaključuje žiri.

Blagoje Baković, pesnik iz Vrbasa, dobitnik je nagrade "Кondir kosovke devojke", za bogat poetski opus u kome "postavlja pitanje kolektivne, narodne sudbine, a u tom kontekstu svojim lirskim jezikom itekako ima šta da kaže".

Nagrada "Pero despota Stefana Lazrevića" pripala je Jani Aleksić, pesnikinji iz Beograda za poeziju u kojoj pokazuje "kako se modernitet može negovati naporedo sa svešću o specifičnostima nacionalne kulture i sa dubinskim razumevanjem sudbine srpskog naroda u prelomnim, apokaliptičkim istorijskim dešavanjima", saopštio je žiri.

Žiri za dodelu likovnih nagrada "Longin" i "Dimitrije Popović" za 2019. godinu činili su prof. mr Petar Đuza, akademska slikarka Maja Todić i istoričar umetnosti Nebojša Jevtić.

Oni su odlučili da se likovna nagrada za životno delo "Longin" dodeli istaknutom srpskom slikaru i vajaru Milošu Šobajiću iz Beograda.

U obrazloženju oduke članovi žirija navode da se ova nagrada dodeljuje Milošu Šobajiću za izuzetan slikarski opus u kome "motivi sukoba, nasilja, izgona i žrtve kao arhetip civilizacije koja se provlači kroz čitavu istoriju i čovekovu potrebu da se i tako raspet, ogoljen i odran, oslobodi tog moćnog pritiska i iskorači u drugi svet".

Nagrada za mladog umetnika "Dimitrije Popović" ove godine pripala je slikaru Lazaru Šoševiću iz Uroševca.

Nagrade dodeljuje Dom kulture "Gracanica", a pokrovitelji su Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije i Кancelarija za Кosovo i Metohiju.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane