"Crkva Svetog Nikole dokaz dokaz snage Novog Brda u srednjem veku"

Istorijski čas pod nazivom  „Novo Brdo, između istorijske istine i političke laži“ održan je sinoć u Kulturno prosvetnom centru „Božidar Mitrović Šandor“ u Šilovu.

Podeli ovaj članak sa:
 • Crkva Svetog Nikole u Novom Brdu (Foto Medisfera)

Profesor istorije sa Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici prof. dr Božidar Zarković detaljno je predstavio razvoj Novog Brda i njegove kulture prisutnim građanima i naglasio značaj očuvanje srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji za ostanak i opstanak srpskog naroda.

Govoreći o pokušaju prištinske vlasti da katedralni hram Srpske pravoslavne crkve Svetog Nikole pretvore u katolički objekat Zarković je rekao da je reč o falsifikatu koji nema nikakvo naučno utemeljenje i istorijske dokaze za takvu tvrdnju.

„Reč je o katedralnom hramu iz kasnorimskog i ranovizantijskog perioda koji je jedno vreme bio sedište gračaničkog i novobrdskog episkopa i koji se svojom grandioznošću može meriti sa crkvom Bogorodice Ljeviške u Prizrenu i crkvom u Kotoru“, rekao je profesor Zarković i predstavio detaljne arhitektonske nacrte te građevine na čijoj je lokaciji pronađent srednjevekovni srpski nakit.

„U srpskim državama tog perioda postoji tri tipa zidanja: raški, nastao za vreme Stefana Nemanja i njegovih naslednika u srednjem veku, srpsko – vizantijski stil u vreme kralja Milutina i treći stil nastao za vreme kneza Lazara, a to je moravski stil“, objasnio je jedan od najpoznatijih stručnjaka za srpski srednji vek na Kosovu i Metohiji.

Kaže da je katolička zajednica, pre svega Dubrovčani i rudari pristigli iz Nemačke „Sas“, u ono vreme imali svoje verske objekte , ali značajno manje veličine i da to nema veze sa najvećim novobrdskim hramom Svetog Nikole.

Po njegovim rečima, veličina i značaj te crkve u 15.veku govori i o veličini i značaju zajednice koja je tu živela.

On je upravo na ovom primeru pokazao da nisu tačne tvrdnje da Srbi u srednjem veku nisu imali urbana naselja jer je Novo Brdo u to vreme bio razvijen grad sa kovnicom novca, carinom i kompletnom infrastrukturom.

„Koliko je Novo Brdo bilo moderno u to vreme govori i nedavno otkriven podatak da je u samom gradu unutar zidina postojalo i parno kupatilo za vlastelu koja je tu živela“, rekao je Zarković i ukazao na veliki broj otkrivenih grobalja unutar i oko same srkve Svetog Nikole, koji su pripadali imućnijim građanima i visokodostojnicima.

Po njegovim rečima, posebno zabrinjava to što pojedini iz Prištine govore o postojanju nekakvog naselja Artana na mestu Novog Brda, za šta ne postoji nikakav pisani dokument ili relevantan istorijski dokaz i to što se takve tvrdnje koriste u dnevnopolitičke svrhe.

Ostale vesti

 • Neka mrtve ne diraju

  Neka mrtve ne diraju

  Sa višespratnice u izgradnji čuju se snažni udarci čekićem, a majstori se glasno dovikuju na albanskom jeziku. Ispod njih, juče, lipljanski Srbi traže grobove svojih pokojnika, na groblju, gde su se pre dve noći, čuli udarci kojima je razbijeno i polomljeno devetnaest srpskih nadgrobnih spomenika. Između tih noćnih rušitelja i ovih dnevnih graditelja stoji, nad potpuno srušenim grobom svojih roditelja Dojčin Кostić. Tih, smiren, zamišljen, sa emocijama svedenim na meru gradskog čoveka.

 • Kosovska Carina negira da na Sever dolazi roba iz Srbije

  Kosovska Carina negira da na Sever dolazi roba iz Srbije

  Početkom prošle nedelje, sve prodavnice, apoteke i drugi uslužni objekti bili su zatvoreni zbog "nestašice robe iz Srbije" koja je nastupila usled takse na uvoz robe iz Srbije i BiH. Ipak, u sredu ujutru na Sever je „puštena“ roba iz Srbije i od tada su prodavnice bolje snabdevene.

 • Fljorim Ejupi prijavio Vučića vlastima u Nemačkoj

  Fljorim Ejupi prijavio Vučića vlastima u Nemačkoj

  Fljorim Ejupi, kojeg je predsednik Srbije Aleksandar Vučić povezao sa ubistvom Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici, prijavio je srpskog predsednika pravosudnim organima u Nemačkoj, prenosi Kossev pisanje kosovskih medija na albanskom.

 • Insajderi: 185 lažnih ratnih invalida i dalje rade u PK

  Insajderi: 185 lažnih ratnih invalida i dalje rade u PK

  Oko 185 službenika Kosovske policije je pod istragom Policijskog inspektorata Kosova pod sumnjom da su se lažno prijavili kao ratni invalidi, javlja kosovski Insajderi. Među njima je i V.V., osumnjičeni za seksualno zlostavljanje maloletnice iz Glogovca.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane