Vesti
Politika

Priština: Tači odlikovao Klintona Ordenom slobode

Uz najveće počasti, crveni tepih i gardu Bezbednosnih snaga Kosova, u Prištini je ispred Skupštine dočekan bivši američki predsednik Bil Klinton. Predsednik Kosova Hašim Tači odlikovao je Klintona Ordenom slobode.
Priština: Tači odlikovao Klintona Ordenom slobode
Priština (Foto Kim)

Ispred skupštine Kosova, Klintona je dočekala grupa građana koja ga je pozdravila aplauzom. Nakon toga  je usledio sastanak kosovskog predsednika Hašima Tačija i bivšeg predsednika SAD Bila Klintona.

Hašim Tači se Klintonu zahvalio zbog, kako je rekao, "humanitarne odluke da bombarduje Srbiju i stvaranja mogućnosti Albancima da se vrate".

"Danas nako 20 godina Kosovo je nezavisno. Mi smo bili zajedno, a vaša i podrška SAD je bila ključna. Vi ste naš heroj i zahvaljejem vam se u ime svih građana Kosova. Dodeljejem vam odlikovanje Orden slobode. To je najveće priznanje koje se odrazilo na mir u čitavom regionu", istakao je Tači, a zatim dodelio priznanje Klintonu.

Bil Klinton se zahvalio Tačiju na ukazanoj počasti.

"Prošlo je dosta vremena, bio sam impresioniran njime kad je bio mlad i nosio pušku u ruci. Ali sam impreseioniran i time gde je bio i kako je postao predsednik", kazao je Klinton o Tačiju.

"Mislim da imate priliku da slavite i u narednih dvadeset godina. Uvek ću biti ponosan na činjenicu što sam bio predsednik Sjedinjenih Američkih država kada vam je bio potreban neko na koga bi se oslonili. Da ne dolazi do ubijanja civila i napuštanja svojih domova, morao je postojati bolji način".

Na pitanje novinara kakvu poruku ima za građane Kosova, Klinton je rekalo:"Mislim da Kosovo zaslužuje da bude u EU, NATO, kao i u svakoj organizaciji u kojoj može da se učlani jedna nezavisna država. Naša država će da podrži vaš dalji rast", kazao je Klinton.

Bivši američki predsednik na Kosovu boravi povodom obeležavanja 20. godina od dolaska NATO snaga.Ostale vesti

Kurti i Đukanović razgovarali o dijalogu i pandemiji
Vršilac dužnosti premijera Kosova Aljbin Kurti danas je razgovarao telefonom sa predsednikom Crne Gore Milom Dukanovićem, gde je posebna tema razgovora bila dijalog sa Srbijom.
  • 26.05.2020
Tači neće na pregovore sa Lajčakom
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da neće da učestvuje u dijalogu Beograda i Prištine ako ga bude vodio evropski izaslanik Miroslav Lajčak, dodajući da ima potpuno poverenje u američko vođstvo.
  • 26.05.2020
Stručnjak za Balkan Bodo Veber ocenio je da okvir, koji su ministri spoljnih poslova Nemačke i Francuske izložili za obnovu pregovora o sveobuhvatnom sporazumu Beograda i Prištine, predstavlja „značajan korak napred“.
  • 26.05.2020
Od četvrtka kretanje po 16 sati
Treća faza ublažavanja mera počeće ranije nego što je bilo najavljeno, kazao je danas ministar zdravlja Kosova.
  • 25.05.2020
Tači: Kurti uzurpirao premijersku funkciju
Predsednik Kosova Hašim Tači optužio je vršioca dužnosti premijera Aljbina Kurtija da je uzurpirao tu funkciju.
  • 25.05.2020
Grenel odlazi sa mesta ambasadora u Berlinu
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel potvrdio je da odlazi sa mesta ambasadora SAD u Nemačkoj. On je na svom Tviteru napisao "Istina", odgovarajući tako na navode nemačke agencije Dpa da odlazi sa funkcije ambasadora.
  • 24.05.2020