Vesti
Politika

"Međunarodna zajednica da se presabere"

Generalni sektretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović rekao je za RTS da se međunarodne organizacije na Kosovu ne vide od agresije i ponašanja Prištine. "Međunarodna zajednica mora da se presabere, ipak je Rezolucija 1244 živa", rekao je Odalović.
Veljko Odalović (Foto arhiva Kim)

Savet bezbednosti razmatrao je juče izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Guteresa o stanju na Kosovu. Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji je zastupao interese Srbije, pozvao je na dijalog i rešavanje kosovskog problema mirnim putem, uz pronalaženje kompromisnog rešenja.

Generalni sekretar MSP-a Veljko Odalović smatra da je Dačićev nastup bio vrlo odgovoran.

"Ukazao je šta se na prostoru KiM dešavalo ne samo poslednjih nekoliko meseci u izveštajnom periodu, nego i aktuelni trenutak. Podsetio je na ponašanje Prištine, opasne igre i avanture, upade specijalnih jedinica, hapšenja, prebijanja koje smo videli. Ovo je peti upad specijalnih jednica na sever poslednjih godina", naveo je Odalović.

Rekao je i da su opasne najave da će proterati Unmik, da on više nije potreban.

"Dačić je upozorio na ponašanje Prištine i na nove provokacije koje mogu da imaju posledice. Ovo je trenutak u kom međunarodna zajednica mora da se presabere, ipak je Rezolucija 1244 živa, prisutna. Po njenom mandatu su tu i Kfor i Unmik", istakao je Odalović.

Dodao je da se međunarodne organizacije na Kosovu ni ne vide od agresije i ponašanja Prištine i njenih zvaničnika.

 Ostale vesti

Vučić i Hoti 12. jula u Briselu
Dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Evropske unije biće nastavljen u nedelju 12. jula, saopštila je Evropska komisija.
  • 06.07.2020
RIK objavio konačne rezultate izbora,u parlamentu sedam lista
Republička izborna komisija (RIK) usvojila je Izveštaj o ukupnim rezultatima izbora za narodne poslanike Narodne skupštine prema kome je u parlament ušlo sedam izbornih lista.
  • 05.07.2020
Bolton: Ideja o korekciji granice nije moja
Bivši savetnik američkog predsednika Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Džon Bolton izjavio je za albanski portal "Faksveb" da pitanje "korekcije granice" u dijalogu Beograda i Prištine nije bilo njegova ideja.
  • 05.07.2020
Vučić: Umoran sam od izjava iz Prištine
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da ako Albanci na nastavak dijaloga dolaze da bi pričali o međusobnom priznanju, onda je bolje da ni ne dolaze, jer on o tome neće da razgovara, te da ga interesuje samo Srbija.
  • 04.07.2020
Godfri: Vučić će uskoro imati sagovornika sa prištinske strane
Američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri rekao je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić uskoro imati sagovornika sa prištinske strane u dijalogu. On je istakao da sastanak u Beloj kući nije otkazan, već samo odložen.
  • 04.07.2020
Albanski premijer Edi Rama izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić na "kraju mora da razgovara sa Kosovom" i da "nema šanse da pregovara sa Zapadom o Albancima".
  • 03.07.2020