Šilovo: Kako je Meša postao Mesha

U Šilovu su danas postavljene table sa imenima ulica samo na albanskom jeziku. Nakon reakcije građana i odbornika, table su uklonjene.

Podeli ovaj članak sa:
 • Foto Puls

Pored ulice na čijoj tabli piše RR./UL. Mesha Selimoviq, postavljena je bila i tabla "uilica Jovan Jovanoviq" i jedna na srpskom - Kosovka devojka.

Dok su table postavljane, meštani su negodovali ističući da je ovim potezom opštinskih vlasti u Gnjilanu prekršen Zakon o upotrebi jezika na Kosovu, kojim je predviđeno da su srpski i albanski jezik ravnopravni.

Odbornik rpske zajednice u Skupštini opštine Gnjilane Milivoje Stojanović kaže za televiziju Puls da je protestovao kod nadležnih.

„Od direktora administracije u Gnjilanu dobio sam odgovor da je reč o tehničkoj greški i da će u najskorije vreme nazivi ulica u Šilovu biti promenjeni na adekvatan način i u interesu građana“, kaže Stojanović.

U popodnevnim časovima, nekoliko sati od postavljanje tabli, radnici su uklonili većinu osim one na kojoj je na srpskom jeziku napisano: „ulica Kosovske devojke“.

Šilovo, selo udaljeno par kilometara od Gnjilana, nastanjeno je isključivo srpskim stanovništvom, a danas u njemu živi blizu dve hiljade ljudi.

Ostale vesti

 • U Mitrovici ponovo truju pse i mačke

  U Mitrovici ponovo truju pse i mačke

  Kosovska Mitrovica već godinama unazad ima problem sa napuštenim životinjama, koji se nažalost rešava na nehuman način. Poslednjih dana na ulicama Mitrovice, po dojavama građana, pronađen je veliki broj pasa i mačaka koji su otrovani. Iz udruženja “Šapa“ poručuju da se mora naći drugo rešenje.

 • Počeo raspust za osnovce

  Počeo raspust za osnovce

  Osnovcima od prvog do sedmog razreda danas je poslednji radni dan u ovoj školskoj godini. Osmaci su nastavu završili 31. maja.

 • Položaj žena u društvu loš, a doprinos veliki

  Položaj žena u društvu loš, a doprinos veliki

  NVO „Gračanička inicijativa za održivi razvoj (GIOR) predstavila je javnosti „Izveštaj o položaju žena u upravljanju i ekonomiji“ čiji rezultati pokazuju da su žene na vodećim pozicijama još uvek samo u onoj meri koja garantuje ispunjavanje minimalne kvote.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane