Čotrić: Obavestiću Skupštinu pravoslavlja o nameri Prištine

Narodni poslanik i šef delegacije Skupštine Srbije u Interparlamentarnoj skupštini pravoslavlja Aleksandar Čotrić je najoštrije osudio "ponovljenu nameru prištinskih vlasti da sruši nezavršeni pravoslavni hram Hrista Spasa u centru Prištine.

Podeli ovaj članak sa:
 • Hram Hrista Spasa (Foto arhiva Kim)

"Takođe je potpuno neprihvatljiva incijativa da se na mestu srušenog hrama podigne takozvani Muzej genocida nad Albancima", rekao je narodni poslanik i šef delegacije Skupštine Srbije u Interparlamentarnoj skupštini pravoslavlja, u pisanoj izjavi.

On je rekao da će o nameri da se ruši hrišćanski pravoslavni katedralni hram obavestiti predstavnike Interparlamentarne skupštine pravoslavlja, koji će se 19. juna okupiti na Godišnjoj skupštini u Tbilisiju u Gruziji, i zahtevati njihovu reakciju i pomoć.

Kako je podsetio, ta skupština okuplja poslanike iz 27 zemalja.

"Očekujem od Кfora, Unmika i predstavnika međunarodne zajednice da zaštite hram Hrista Spasa, koji je projektovao naš poznati i svetski priznati arhitekta Spasoje Кrunić", napomenuo je Čotrić.

On je naglasio da "u proteklih dvadeset godina hram, zbog onemogućavanja kosovskih vlasti, nije završen, niti je zaštićen, nego je korišćen kao skladište, deponija, mesto okupljanja beskućnika i za snimanje neprimerenih muzičkih spotova".

Kako je istakao "iz Prištine su 1999. godine prognani svi Srbi, njih četrdeset hiljada, a na teritoriji Кosova i Metohije srušeno je i oštećeno više od 150 pravoslavnih crkava i manastira, a više od dve stotine hiljada naših sunarodnika su proterani iz svojih domova".

"Zato nije reč o tobožnjoj legalizaciji pravoslavnog hrama u Prištini, već o legalizaciji prakse etničkog čišćenja, diskriminacije i uništavanja srpskih spomenika kulture i pravoslavnih verskih objekata", upozoro je Čotrić.

Ostale vesti

 • "Zdravstveni sistem je bitan za opstanak naroda na Kosovu"

  Srednjoj Medicinskoj školi u Lepini danas je uručena donacija apoteke „Beograd“ u vidu školskog pribora i rančeva. Poklone je uručila direktorka ove apoteke Jasminka Bjeletić koja je kasnije obišla i Kliničko-bolnički centar Priština sa sedištem u Gračanici.

 • Potpisan ugovor o finansiranju izgradnje auto-puta Niš-Merdare-Priština

  Potpisan ugovor o finansiranju izgradnje auto-puta Niš-Merdare-Priština

  Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, potpisala je sa Evropskom investicionom bankom ugovor o zajmu, vredan 100 miliona evra, i ugovor o investicionom grantu, vredan 40,6 miliona evra za izgradnju auto-puta Niš-Merdare-Priština.

 • Uhapšeni Česi: Nismo huligani, išli smo na venčanje

  Uhapšeni Česi: Nismo huligani, išli smo na venčanje

  Češki državljani koji su prošle nedelje uhapšeni na Kosovu zbog sumnje da su planirali da puste dron sa natpisom "Kosovo je Srbija" tokom utakmice čeških i kosovskih fudbalera, odbacili su kao "laži" navode prištinskih medija da su huligani i dodali da nisu ni nameravali da prisustvuju utakmici već da su planirali da dostave humanitarnu pomoć jednoj porodici u Metohiji i prisustvuju venčanju na koje su pozvani.

 • ’’Nema napretka ka EU bez slobode medija i izražavanja’’

  ’’Nema napretka ka EU bez slobode medija i izražavanja’’

  Medijske slobode su ključni element vladavine prava. Nema napretka na putu ka EU bez slobode izražavanja i slobode medija, naveo je u video poruci upućenoj učesnicima foruma Medijski dani EU-Zapadni Balkan 2019. odlazeći evropski komesar za susedstvo i pregovore o proširenju Johanes Han.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane