Vesti
Saopštenja

Miljana Dunđerin: Političko nasilje, grubo sam izmanipulisana

Povodom objavljivanja fotografije Miljane Dunđerin i citiranja njenih reči u okviru izložbe “Reclamation 99” u Prištini, čiji je autor američka novinarka Loren Pis, ova umetnica se, u svoje lično ime i u ime Privatnog kulturnog centra “Akvarijus”, obratila javnosti saopštenjem, navodeći da se radi o kršenju ljudskih prava i zakona.
Miljana Dunđerin: Političko nasilje, grubo sam izmanipulisana
Miljana Dunđerin (Foto Kim)

“Novinarka Loren Pis (Loren Peace) posetila je “Akvarijus” pre oko mesec dana kako bi napravila kratki intervju koji joj je bio potreban, kako je obrazložila, za dokumentarni film koji snima o ženama sa Кosova i Metohije. Bez bilo kakvog odobrenja 7. juna 2019. godine moja fotografija i izjava osvanule su u centru Prištine, na instilaciji New Born, a povodom otvaranja izložbe Reclamation 99. Na taj način smo i ja i PКC “Akvarijus” grubo izmanipulisani, a javnost lažno informisana, kako o meni, mojoj umetnosti i mojim stavovima, tako i o ciljevima i delatnosti “Akvarijusa” koji već četiri godine uspešno radi u Кosovskoj Mitrovici”, navela je Dunđerinova u saopštenju.

“Budući da nisam dala odobrenje za stavljanje moje fotografije i citata u okviru izložbe Reclamation 99 (o kojoj čak nisam blagovremeno ni obaveštena), a pogotovo ne u kontekstu New Born-a, koji ima jasne simboličke i političke konotacije, od organizatora i autorke zatraženo je da moja fotografija i izjava budu momentalno uklonjene, kako iz centra Prištine, tako i sa sajta Reclamation 99”, piše u saopštenju Dunđerinova i zaključuje:

“Ukoliko se autorka i organizatori ogluše o ovaj zahtev u najkraćem mogućem roku, biću prenuđena da podignem tužbu protiv svih lica odgovornih za ovaj postupak, koji je školski primer kršenja ljudskih prava, ali i krivično delo, koje kao takvo vide sva svetska zakonodavstva”.Ostale vesti

Ograničen rad sa strankama u Opštini Gračanica
Zbog aktuelne epidemiološke situacija, Opština Gračanica ograničava svoj rad sa strankama.
  • 06.07.2020
“Epidemiološka situacija u opštini Gračanica pod kontrolom”
Predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović održao je sastanak sa direktorima zdravstvenih institucija. Ocenjeno je da je epidemiološka situacija u ovoj lokalnoj samoupravi pod kontolom, “uprkos tome što je ona nešto lošija u odnosu na predhodni period”.
  • 06.07.2020
Priština: Izmenjeni režim rada Centra za registraciju vozila i CID
Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova i Agencija za civilnu registraciju doneli su odluku da obustave rad sa strankama u Centru za registraciju vozila i Centru za izdavanje dokumenata (CID) u Prištini nakon što je kod nekoliko službenika potvrđen koronavirus.
  • 06.07.2020
OG:Pojačana kontrola objekata uslužne delatnosti
Opštinsko odeljenje inspekcije sprovodi kontrolu trgovinskih, ugostiteljskih i svih drugih objekata uslužene delatnosti na teritoriji opštine, saopšteno je iz opštine Gračanica. 
  • 05.07.2020
Gračanica: Opštinski Krizni štab poziva na poštovanje mera
Opština Gračanica i opštinski Кrizni štab obaveštavaju građane da nadležne opštinske službe aktivno rade na terenu i u skladu sa svojim mogućnostima nastoje da zaustave širenje kovid-19 nakon što je iz Кliničkog centra Priština sa sedištem u Gračanici saopšteno da je virus potvrđen kod četiri pacijenta sa teritorije ove lokalne samouprave. Obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru.
  • 04.07.2020
Dva nova kamiona za JKP “Ekologija”
Regionlna kompanija za upravljanje otpadom “Pastrimi” danas je ustupila dva kamiona na korišćenje Javno–Komunalnom preduzeću “Ekologija”.
  • 03.07.2020