Vesti
Saopštenja

"Dijalog nema alternativu, treba ga nastaviti bez uslovljavanja"

Predsednik Kosova Hašim Tači učestvovao je na međunarodnoj konferenciji „GlobSec“ u Slovačkoj gde je istakao da je taj forum "izvanredna mogućnost za kosovsku državu da afirmiše svoja dostignuća, da predstavi uspeh Kosova kao nezavisne i suverene države, u Bratislavi koja još uvek nije priznala kosovsku državu", navedeno je u saopštenju iz Tačijevog kabineta.
Sa foruma (Foto ZPRK)

„Imali smo dobre mogućnosti da se sastanemo sa raznim ličnostima i liderima i Evropske unije i država članica, ali i sa zvaničnicima Sjedinjenih Američkih Država“, rekao je Tači.

On je istakao da postoje različita gledišta na trenutnu realnost, duboke razlike. Govorio je i o dostignućima procesa dijaloga u prošlosti, ali i o procesu sprovođenja.

„Još jednom ističem da Srbija mora da sprovodi sporazume i obaveze koje je preuzela, bilo u energetskom sektoru, bilo u IBM-u. Takođe, da stvori mogućnosti da ne ometa Srbe na severu da stave u funkciju most koji deli grad u ljude u tom gradu“, navodi se u saopštenju.

Dodao je, da Kosovo takođe treba da izvrši sve obaveze koje je potpisalo 2013. godine.

„Istovremeno Srbija ne treba da ometa srpske građane na Kosovu da učestvuju u timu za pisanje statuta odgovornosti koje smo preuzeli u Briselu“, kazao je Tači.

On je rekao i da je debata bila mogućnost za traženje mogućnosti za nastavak dijaloga.

„Mislim da je debata sa predsednicima Đukanovićem i Vučićem bila u duhu diskusije, mogućnosti za traženje mogućnosti za nastavak dijaloga, prevazilaženje prepreka i poteškoća koje trenutno imamo, i dijalog ne treba uslovljavati kako bi se mogao postići konačni, istorijski, sveobuhvatni dijalog, koji će se okončati recipročnim priznanjem između država Kosovo i Srbije. Nezavisno od kritičara i skeptičara, dijalog nema alternativu“, zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Ograničen rad sa strankama u Opštini Gračanica
Zbog aktuelne epidemiološke situacija, Opština Gračanica ograničava svoj rad sa strankama.
  • 06.07.2020
“Epidemiološka situacija u opštini Gračanica pod kontrolom”
Predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović održao je sastanak sa direktorima zdravstvenih institucija. Ocenjeno je da je epidemiološka situacija u ovoj lokalnoj samoupravi pod kontolom, “uprkos tome što je ona nešto lošija u odnosu na predhodni period”.
  • 06.07.2020
Priština: Izmenjeni režim rada Centra za registraciju vozila i CID
Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova i Agencija za civilnu registraciju doneli su odluku da obustave rad sa strankama u Centru za registraciju vozila i Centru za izdavanje dokumenata (CID) u Prištini nakon što je kod nekoliko službenika potvrđen koronavirus.
  • 06.07.2020
OG:Pojačana kontrola objekata uslužne delatnosti
Opštinsko odeljenje inspekcije sprovodi kontrolu trgovinskih, ugostiteljskih i svih drugih objekata uslužene delatnosti na teritoriji opštine, saopšteno je iz opštine Gračanica. 
  • 05.07.2020
Gračanica: Opštinski Krizni štab poziva na poštovanje mera
Opština Gračanica i opštinski Кrizni štab obaveštavaju građane da nadležne opštinske službe aktivno rade na terenu i u skladu sa svojim mogućnostima nastoje da zaustave širenje kovid-19 nakon što je iz Кliničkog centra Priština sa sedištem u Gračanici saopšteno da je virus potvrđen kod četiri pacijenta sa teritorije ove lokalne samouprave. Obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru.
  • 04.07.2020
Dva nova kamiona za JKP “Ekologija”
Regionlna kompanija za upravljanje otpadom “Pastrimi” danas je ustupila dva kamiona na korišćenje Javno–Komunalnom preduzeću “Ekologija”.
  • 03.07.2020