Prilika za početak biznisa

U Prištini je otvoren „Sajam za zapošljavanje 2019.“, na kome su predstavljeni rezultati nedavno uspostavljenih biznisa sa čitavog Kosova, čiji su prezenteri korisnici programa za zapošljavanje. Među njima nije bilo Srba.

Podeli ovaj članak sa:
 • Sa sajma u Prištini (Foto Kim)

Ovaj sajam su organizovali UNDP i Ministarstvo za rad i socijalnu zaštitu. Posetioci sajma u centru Prištine imali su priliku da vide ručne radove, probaju različita jela, ali i da isprobaju usluge frizera i kozmetičara. Na sajmu su predstavljeni proizvođači i mali biznisi iz većinske zajednice. Srba nije bilo.

Međutim, iz UNDP-a pozivaju sve zainteresovane da se od danas pa sve do 7 jula, prijave u najbližoj Kancelariji za zapošljavanje sa svojim idejama. Najbolji kandidati na kraju dobijaju posao. Na osnovu profila, preko programa donira se oprema kako bi se započeo biznis.

„Nadam se da će se ovo nastaviti i u budućnosti. Ideja svega ovoga je da svima onima koji žele da se prijave pomognemo da naprave svoj biznis plan, pre nego što krenu da rade, dakle da dobiju određene veštine. Mi njima zapravo pomažemo da se integrišu u tržište rada da idu tamo gde ima mogućnosti“, navela je Valjdona Bogujevci, asistent glavnom predstavniku UNDP-a.

Ministar za rad Skender Rećica smatra da je postignut konkretan rezultat i da će se u ovom smeru nastaviti u narednim godinama. Ističe, da su to planovi ministarstva, odnosno doprinos zapošljavanju na Kosovu.

„Mi radimo sa svakom opštinom na Kosovu i sa svakom Kancelarijom za zapošljavanje. Ovo je projekat koji radimo sa UNDP-om , ali pozivamo i druge donatore da se pridruže jednoj ovakvoj inicijativi. Kroz ovaj program se nude subvencije i deo praktičnog programa, gde ljudi mogu da steknu veštine kroz treninge, obuke, pre nego što dođu u program za samozapošljavanje ili program u kome mi dajemo subvencije početnicima u osnivanju biznisa“, istakao je Rećica.

Iz UNDP-a poručuju da je ovo dobra prilika za početak i da svako može da prođe kroz ovaj program. Ovaj proces traje godinu dana, dok se posao uspostavi u potpunosti, pomogne se i kako kažu iz ove organizacije dok „ne stanu na svoje noge“.

Ostale vesti

 • "Zdravstveni sistem je bitan za opstanak naroda na Kosovu"

  Srednjoj Medicinskoj školi u Lepini danas je uručena donacija apoteke „Beograd“ u vidu školskog pribora i rančeva. Poklone je uručila direktorka ove apoteke Jasminka Bjeletić koja je kasnije obišla i Kliničko-bolnički centar Priština sa sedištem u Gračanici.

 • Potpisan ugovor o finansiranju izgradnje auto-puta Niš-Merdare-Priština

  Potpisan ugovor o finansiranju izgradnje auto-puta Niš-Merdare-Priština

  Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, potpisala je sa Evropskom investicionom bankom ugovor o zajmu, vredan 100 miliona evra, i ugovor o investicionom grantu, vredan 40,6 miliona evra za izgradnju auto-puta Niš-Merdare-Priština.

 • Uhapšeni Česi: Nismo huligani, išli smo na venčanje

  Uhapšeni Česi: Nismo huligani, išli smo na venčanje

  Češki državljani koji su prošle nedelje uhapšeni na Kosovu zbog sumnje da su planirali da puste dron sa natpisom "Kosovo je Srbija" tokom utakmice čeških i kosovskih fudbalera, odbacili su kao "laži" navode prištinskih medija da su huligani i dodali da nisu ni nameravali da prisustvuju utakmici već da su planirali da dostave humanitarnu pomoć jednoj porodici u Metohiji i prisustvuju venčanju na koje su pozvani.

 • ’’Nema napretka ka EU bez slobode medija i izražavanja’’

  ’’Nema napretka ka EU bez slobode medija i izražavanja’’

  Medijske slobode su ključni element vladavine prava. Nema napretka na putu ka EU bez slobode izražavanja i slobode medija, naveo je u video poruci upućenoj učesnicima foruma Medijski dani EU-Zapadni Balkan 2019. odlazeći evropski komesar za susedstvo i pregovore o proširenju Johanes Han.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane