“Povući iz procedure Nacrt zakona o javnom servisu Kosova”

Udruženje novinara Srbije i UNS na Kosovu traže da Nacrt zakona o javnom servisu Kosova bude povučen iz procedure, jer je njime predviđeno ukidanje garantovanog finansiranja Drugog kanala Radio-televizije Kosova.

Podeli ovaj članak sa:
  • Ilustracija (Foto Kim)

UNS i UNS na Kosovu podsećaju da je sadašnjim Zakonom o javnom medijskom servisu propisana obaveza izdvajanja deset odsto ukupnog budžeta Radio-televizije Kosova (RTK) za RTK2.

Oni traže da srpska medijska zajednica na Kosovu bude konsultovana u izradi zakona, a da srpski politički predstavnici ozbiljno shvate kakve posledice mogu da nastanu usvajanjem ponuđene verzije Zakona o javnom servisu Kosova.

U saopštenju dostavljenom medijima navodi se da je neprihvatljiv i sadašnji status RTK2 jer je članom 59 Ustava Kosova Srbima na Kosovu garantovan „nezavisan televizijski kanal na srpskom jeziku”, što RTK2 nije jer je u sastavu RTK.

“UNS i UNS na Kosovu upozoravaju da čak i da je zakonski tekst suštinski prihvatljiv, niko, pa ni Skupština Kosova, ne bi smeo da usvoji zakon koji je nejasan i nerazumljiv na srpskom i razlikuje se od verzije na engleskom i albanskom jeziku, što je uočljivo iz teksta Nacrta ovog zakona”.

UNS i UNS na Kosovu pozivaju Evropsku komisiju da podrži povlačenje iz procedure Nacrta ovog zakona i zbog toga što Evropska konvencija o ljudskim pravima i osnovnim slobodama podrazumeva jasnoću kao zahtev koji svaki zakon mora da ispuni," - stoji u saopštenju.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane