Vesti
Religija

Spasovdan u Prizrenu okupio raseljene

Danas je u crkvi Svetog Spasa u Prizrenu povodom slave ovog hrama služena praznična Liturgija, potom je izveden kulturno umetnički program kojim je završena manifestacija “Spasovdanski dani”.
Spasovdan u Prizrenu okupio raseljene
Crkva Svetog Spasa u Prizrenu (Foto Kim)

Pred nekoliko desetina raseljenih, gostiju i Prizrenaca iguman Svetih Arhangela arhimandrit Mihailo je rekao da “privremeno stanište na zemlji nije nešto što je konačno, već je to samo priprema za ono što će biti večno”.

“Priprema za ono gde ćemo biti zajedno u carstvu nebeskom i gde ćemo zajedno slaviti Boga živog. Svedoci smo braćo i sestre da su juče bili oblaci nad ovim našim Prizrenom i da imamo mnogo poplava po ovoj našoj zemlji, imamo mnogo vode ovih dana, ali evo Gospod je zatvorio nebo da bi smo se danas okupili ovde, da ne pokisnemo, nego da dođemo i slavimo Boga živoga i da ovo mesto koje je kao što vidite pusto i napušteno, danas oživi i da se oseti blagodat Božija, da se oseti ljubav među svima vama i nama. Ljubav Gospodnja koja je neizmerna i koja je neobuhvatljiva i neshvatljiva. Samo je pitanje nas ljudi, koliko smo toga svesni i koliko se trudimo da poznamo tu ljubav Gospodnju”, poručio je arhimandrit Mihailo.

Predsednik Udruženja prijatelja Svetih Arhangela Bojan Babić je rekao da se manifestacija “Spasovdanski dani” održava već petu godinu zaredom u Prizrenu i izrazio nadu da će se tradicija nastaviti.

“Cilj svega ovoga je da vratimo naše ljude u Prizren, da naši ljudi vide sa kakvim kulturnim bogatstvom raspolaže naš grad i da ovo bude tradicija koja će se održavati i u narednom periodu”, kazao je Babić.

U toku dvodnevne manifestacije održano je: Predstavljanje knjige i izložba fotografija “Srpske svetinješar-planine, Prizrena i okoline” autorke Aleksandre Novakov, zatim predstavljanje knjige “Od Kosovske bitke do kosovske legene” autora Nenada Ljubinkovića i “Sazdade se bela crkva: Srpsko narodno stvaralaštvo sa KiM”, autorke Valentine Pitulić, Zbornik radova posvećen delu Petra Sarića “Sarić, svetlost, stvaranje i strah”. Maifestacija je bila propraćena bogatim kulturno umetničkim programom i izložbom slika “Jesen u Prizrenu”.

 Ostale vesti

U Sigi i Brestoviku proslavljen Spasovdan
Povratnici u selima Brestovik i Siga kod Peći, ove godine skromno ali u skladu sa tradicijom obeležili su Spasovdan, seosku slavu, javlja Radio Goraždevac.
  • 28.05.2020
Kamenica: Neistinite informacije o pravoslavnim svetinjama
Posle emisije TV Кlan Кosova, u kojoj su manastir Ubožac u selu Močare i crkva Vavedenje Presvete Bogorodice u selu Vaganeš u blizini Кamenice, predstavljeni kao albanski verski objekti, potpredsednik Opštine Кamenica Bojan Stamenković, uputio je pismo Nezavisnoj komisiji za medije u Prištini, u kome traži da ova organizacija reaguje na, kako je rekao “neistinite informacije”, koje ne doprinose međunacionalnoj i međuverskoj saradnji.
  • 28.05.2020
Livađe: Obeležana hramovna slava
Liturgijom u crkvi Svetog Grigorija u Livađu obeležen je Spasovdan, slava crkve. Crkveni sabor okupio je i ove godine veliki broj meštana Livađa, ali i okolnih sela.
  • 28.05.2020
Danas je Spasovdan
Spasovdan, Vaznesenje Gospodnje ili “Dan spasa” je jedan je od deset praznika posvećenih Hristu.
  • 28.05.2020
Slava bogoslovije i kraj školske godine obeleženi u Prizrenu
Slava bogoslovije Svetog Kirila i Metodija u Prizrenu proslavljena je ove godine skromno, bez prisustva đaka, koji spomen svojih zaštitnika proslavljaju u domaćim crkvama. Ujedno je obeležen i kraj petogodišnjeg školovanja za maturante Prizrenske bogoslovije.
  • 24.05.2020
Danas je Ramazanski Bajram
Muslimani širom sveta danas slave Ramazanski Bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika. Ove godine zbog epidemije koronavirusa i zabrane okupljanja džamije na Kosovu su prazne. Takođe, Nacionalni institut za javno zdravlje je apelovao na građane da se uzdrže od tradicionalnih poseta.
  • 24.05.2020