Gračanica: Gledajte nas mirno, ćutke jer imamo samo lutke

U prepunoj sali Doma kulture u Gracanici premijerno je izvedena lutkarska predstava "Guliver u zemlji lutaka". Lutke, kostimi, boje i taktovi muzike, učinili su da ova predstava bude zanimljiva i interesantna deci koja su je pažljivo pratila, a u trenucima bila i deo nje.

Podeli ovaj članak sa:
  • Sa predstave "Guliver u zemlji lutaka"

Aplauz je počeo i pre samog početka predstave. S nestrpljenjem i neverovatnim interesovanjem iščekivao se početak i izlazak lutaka na pozornicu, a onda su deca od prvog do poslednjeg trenutka pažljivo pratila sve što se dešava, postavljala pitanja, odgovarala i tako postala deo predstave.

Predstavu su igrali glumci AP "Janićije Popović" koje radi u sklopu Doma kulture "Gračanica". Glumci nisu krili svoje zadovoljstvo i sreću povodom uspešno izvedene predstave.

"Ja mislim da se to od nas i očekivalo, jer su sve naše prethodne predstave, zahvaljujući celokupnom tipu, našem pozorištu, bile onakve kako su trebale da izgledaju. Ja sam veoma zadovoljna i srećna kada vidim da publika reaguje, kada im se sviđa trud koji ulažemo i sva naša energija kojom raspolažemo na sceni", ističe glumica Tamara Ristović.

"Utisci se još nisu slegli, i dalje sam pod utiscima. Jako sam bio srećan kada sam video da se publici dopada, meni je bilo puno srce. Neopisiv je osećaj, kada se trudite i radite nešto tako duže vreme i kada isčekujete dan da to predstavite. A kada to ispadne onako kako ste želeli, mislim da nema boljeg osećaja", objašnjava glumac Miloš Đekić.

Lutkarska predstava "Guliver u zemlji lutaka" nastala je po motivima istoimenog teksta čeških autora Jozefa Pera i Lea Spačila, a u adaptaciji i reziji Boška Boškova. Reditelj ističe da, ono što je stvaralaštvo Šekspira u dramskom teatru, ovakva priča, ovakav tekst je antologija u lutkarstvu. Ističe, da su deca puna duha, talenta, dobrote, emocija i pozitivne energije.

"Ja sam se usudio da sa ovom decom radim upravo ovaj tekst, iako je ovo jedna od težih varijanti. Ostvariti kontakt sa publikom nije ni za profesionalca lako, a ova deca ovde u Gračanici, ovo je njihov prvi kontakt sa publikom, premijera i prvi put igraju za decu. Ja sam imao veliko poverenje u ovu decu, ovo je treći projekat koji radim sa njima, mada ovde ima dece koja su prvi put sa mnom, a možda su prvi put i pred publikom", kaže reditelj Boškov.

Rukovodilac amaterskog pozorišta „Janićije Popović“ Srećko Todorović kaže da je predstava spremana godinama, ne bi ispala ovako spontano, toliko lepo i sadržajno. 

"Mogu da kažem da sam presrećan. Ova lutkarska predstava samo dokazuje da ovde u Gračanici sa decom, mladim naraštajem radimo vrlo predano i vrlo profesionalno. Predstava je fantastična, izuzetno je uspela, nadam se da ćemo napraviti još mnogo ovakvih predstava", ističe Todorović.

Ispred amaterskog pozorišta "Janićije Popović" Aleksandar Gudžić kaže da je teško pronaći reči nakon impresivnog izvođenja ovih predivnih mladih ljudi.

"Ova predstava je rezultat lutkarske radionice koju smo organizovali od 5 do 10 maja, gde smo negde selektirali određenu decu koju smo uključili u ovaj projekat, u ovu predstavu i nakon dvadesetodnevnog rada rezultat je večeras prikazan", naglašava Gudžić.

U narednom periodu ovu predstavu će moći da vidi i publika u Šilovu i Novom Brdu. Biće izvedena i za Vidovdan ispred manastira Gračanica. U planu je da se sa ovom predstavom pozorište pojavi i na festivalima u takmičarskom delu.

Lutkarska predstava "Guliver u zemlji lutaka" nastala je u okviru projekta "Arno Gujon i radost u svakoj školi na KIM" koji je podrzala Francuska humanitarna organizacija "Solidarnost za Kosovo" Arnoa Gujona.

Organizatori: Dom kulture "Gračanica" i Dečije pozorište Subotica.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane