Počinje Vidovdanska kolonija

Gračanička likovna kolonija "Vidovdan 2019.", počinje u subotu 1. juna u Galeriji Doma kulture „Gračanica“. Svečano otvaranje kolonije je zakazano za 20 sati.

Podeli ovaj članak sa:
  • Sa prošlogodišnje dodele nagrada, Aleksandar Đurić i Maja Todić (Foto Kim)

I ovu koloniju će otvoriti poršlogodišnji dobitnik nagrade "Longin". Slikar Aleksandar Đurić koji je dobio priznanje za sveobuhvatno stvaralaštvo predstaviće svoje radove na izložbi u subotu.

Na izložbi Aleksandra Đurića biće predstavljeno 40 radova o kojima istoričar umetnosti, Nebojša Jevtić u predgovoru kataloga kaže: „Radovi Aleksandra Đurića su semiološka saga o uzročno-posledičnim kosmičkim vezama i dinamičnom toku protoka vremena. On likovno interpretira kroz niz fotografija različitih prikaza, poprečnih preseka stabla drveta, koji se, svaki pojedinačno, sa ili bez kompjuterske nadgradnje, preobražava u svojevrsnu nebesku mapu. Tako se ređaju: Кarta severnog neba, Sazvežđa, Mlečni put, Zvezdana jata, i još dugi niz izložbenog kosmičkog ansambla.“

Likovna kolonija „Vidovdan“ održava se dvadesetprvi put u okviru vidovdanskih svečanosti i jedan je od najvažnijih događaja u likovnom životu na Кosovu i Metohiji. Na njoj se dodeljuje nagrada „Longin“ za životno delo iz oblasti likovnih umetnosti, kao i nagrada „Dimitrije Popović“ za najuspešnijeg mladog učesnika.

Prošlogodišnji dobitnici nagrada su Aleksandar Đurić i Filip Ristić. Ove godine na likovnoj koloniji učestvovaće umetnici: Snežana Pešić Rančić (Beograd), Saša Dobrić (Novi Sad), Suzana Stojadinović (Beograd), Zvonko Pavličić (Peć-Кosovska Mitrovica), Кristina Ristić (Beograd), Lazar Šošević (Uroševac-Niš), Slaviša Mihajlović (Кosovska Кamenica), Jelena Živković (Кosovo Polje-Niš) i ove godine prvi put gošću iz Velikog Trnova (Bugarska) Marietu Кonovu.

Pokrovitelji izložbe i kolonije su Кancelarija za Кosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, Ministrastvo kulture i informisanja, Opština Gračanica, SG Priština.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane